Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør seg klare til Solas første syklekross–ritt

Gjør seg klare til Solas første syklekross–ritt

Leder i Sola Cykleklubb, Tor Helge Skretting (fra venstre), har tatt med seg sjefkommissær Morten Bjordal, tidtaker Martin Bjordal, og de to barnebarna og kommissærene Thomas og Vegard Gimre for å diskutere syklekross–løypen gjennom stadion. FOTO: Håvard Ovesen

Sola Cykleklubb legger til rette for konkurranse innen «nye» sykkelgrener under det som ser ut til å bli en skikkelig sykkelhelg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2016 kl 12:15

Denne helgen står i sykkelens tegn på Sola. Sola Cykleklubb slår på stortromma, og inviterer til OL–bankett, terrengritt, og, for aller første gang, syklekross.

– Syklekross er en mellomting av landevei og terrengsykling. Banen skal ha elementer av asfalt, gras, og grus, forklarer leder i Sola Cykleklubb, Tor Helge Skretting.

Når Solabladet treffer ham, er Skretting ute og inspiserer banen sammen med sjefkommissær Morten Bjordal, og barnebarna Thomas og Vegard Gimre som også skal fungere som kommissærer. I tillegg har Bjordal med sønnen Martin, som skal stå for tidtakingen.

– Banen ser veldig bra ut den. Det er en god blanding av asfalt og grus, og får vi regn i forkant kommer graspartiene til å bli veldig tunge. Det kan bli spennende dette, sier Martin Bjordal, og skryter av innsatsen Sola Sykleklubb har lagt ned som førstegangsarrangør av et syklekrossritt.

– De rytterne jeg har snakket med gleder seg, og det gjør jeg og, legger han til.
Skretting mener at Sola stadion er «et fantastisk anlegg» for denne typen sykkelløp.
– Vi har fått til en kjempespennende løype, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Se bildet større

Morten Bjordal (fra venstre), Martin Bjordal, Thomas Gimre, Vegard Gimre, og Tor Helge Skretting går gjennom syklekrossløypa. FOTO: Håvard Ovesen

Hinder underveis

Starten går på stadion, og allerede etter 300 meter, kommer de til sitt første hinder. Syklistene skal nemlig ned og opp betongtrappene som går fra svømmehallen til stadion, før de fortsetter sørover i retning Åsenvegen. Videre skal de opp i lysløypa rundt Åsenbatteriet før de kommer ned igjen på stadion.

– Vi har lagt opp til 4–5 hinder underveis. Blant annet må de av sykkelen og hoppe fram og tilbake over et gjerde, og helt på slutten skal de gjennom en sving på nærmere 100 grader, ivrer Skretting.

Nytt i Rogaland

I utgangspunktet kan hvem som helst melde seg på, men skulle du ha ønske om å komme på rankinglisten, må du ha en egen syklekross–sykkel. Det er det kanskje ikke så mange som har, i alle fall foreløpig. Men selv om syklekross er relativt ukjent her til lands, kanskje spesielt på denne siden av Langfjella, har idrettsgrenen en lang historie nedover på kontinentet, hvor det har blitt arrangert VM hvert år siden femtitallet. For to år siden ble syklekross offisielt innlemmet som gren i norske mesterskap.

– Dette blir nytt for de fleste fra Rogaland. Vi har to–tre stykker som har vært på Østlandet og kjørt de første løpene der, men ellers er det helt nytt. Vi har lenge snakket om det, men dette blir første gangen vi arrangerer. Syklekross er en høst– og vinteridrett som er mer og mer på vei inn her oppe, sier Skretting.

– Jeg håper det kommer en delegasjon fra Østlandet. Jeg snakket med landslagssjefen for terreng, som sa han skulle få bort de tre–fire beste syklistene, sier Skretting.

Saken fortsetter under bildet

Se bildet større

Tor Helge Skretting, leder for Sola Cykleklubb (t.v), og sjefkommissær Morten Bjordal diskuterer syklekrossløypa på Sola stadion. FOTO: Håvard Ovesen

Bankett

Men for at syklister i toppklasse skal synes det er verdt å ta turen fra den andre siden av landet, bør du ha arrangementer som går over to–tre dager. Sola Cykleklubb utvider derfor det er i ferd med å bli en slags høstlig tradisjon.

– Tidligere år har vi hatt bankett på fredagen og to arrangementer på lørdagen, sier Skretting.

Banketten feirer lokale OL–deltakere, og i tillegg til sponsorer, ledere, trenere, enkelte foreldre, kommer både Gunn–Rita Dahle Flesjå og brødrene Ingebrigtsen til å være representert.

– Det er en god måte for sponsorer og de aktive å møtes på, mener Skretting.

Terrengløp

For terrengsyklistene blir det fest to dager til ende. Lørdagen er det Fjogstadhusrittet/Sola open i Hålandsskogen. Her er det tre forskjellige vanskelighetsgrader, og hvem som helst fra fem år og oppover kan melde seg på. Start og mål er ved TS–huset. Også søndagen blir det terrengløp, da ved Sola stadion.

– Den første delen av søndagen blir syklekrossrittet kjørt som terrengritt med terrengsykler, sier Skretting.

Søndagens løp vil ta form av et sprintritt. De yngste klassene tar én runde i den 2,5 kilometer lange løypa, mens de eldste tar opp til fem.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!