Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klarte ikke å forlate Havdur

Klarte ikke å forlate Havdur

Espen Maldal sitter godt tilbakelent i sofaen mens han leser intervjuet han gjorde med Solabladet i 2012. Etter et år i lederstolen er han like giret på oppgavene i Havdur som han var da han signerte som trener for klubben. FOTO: Charlotte Mæland

Espen Maldal var klar til å gi seg som trener, men klarte ikke gi opp laget han har blitt så sterkt knyttet til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2014 kl 13:20

Espen Maldal brukte ikke lang tid på å bestemme seg for å bli Havdurtrener i 2012, ei heller trengte han lang tid for å bli overtalt til å fortsette i 2013. Han skulle egentlig ikke fortsette. Med nytt hus som trengte oppussing, ønsket han å bruke tid på det. Men så kom Sondre Valheim på plass som trener, og han fant ut at han ikke bare kunne forlate «familien» på Tjelta.

– Jeg hadde bestemt meg for ikke å være med. Det var ikke på grunn av laget, men av personlige årsaker. Ellers trives jeg veldig godt. Selv om vi har et veldig godt lag om alle er på plass. Det er kjekt å trene et så godt lag, forteller treneren.

– Mye skjedde i fjor. Livssituasjoner, skader, spiller som forsvant og kom inn. Det var en merkelig greie jeg aldri har vært med på før. Det ble litt som en familie. En fikk en tung beskjed og vi var med på å bygge opp igjen og hjelpe på det vi kunne. Det gikk fra noe som var veldig tungt til å bli veldig fint. Det var helt spesielt, legger han til.

Vanskelig vårsesong

Det var ikke bare spillersituasjonen som var vanskelig for treneren. Heller ikke på banen gikk ting helt som han hadde trodd på forhånd. Våren ble sportslig sett en katastrofe, med bare tre av 13 seiere.

– Vårsesongen i fjor var ganske brutal på mange måter, men mest utfordrende med spillerstall i forhold til det å få inn nye spillere. Vi hadde mange unge spillere og få av de etablerte tok tak i kamper og på trening. Det gikk i samme tralten, og det ble en sur stemning. Jeg måtte kjefte istedenfor at spillerne hadde en indre justis og sa ifra selv. Da følte jeg at jeg gikk på trening dritsur, gikk fra trening dritsur og var stort sett dritsur. Jeg sa også til dem at «jeg skønner ikke hvordan dere kan være her en gang, for det meste er surt». Men så kom det seg, sier Maldal.

Sommeren ble vendepunktet for treneren. Spillere kom tilbake, laget begynte å sanke poeng og alt gled plutselig mye bedre.

– Det ble en bedre treningskultur. Vi var mange flere på trening og vi klarte rett og slett å mobilisere og bygge laget videre. Plutselig dukket det opp gamle fjes som ville være med, for det hørtes så kjekt ut, forteller Maldal.

Ønsker å ligge i toppen

Havdur har igjen blitt et samlingspunkt for flere. Så langt i år har opptil 18 spillere møtt per trening. Det var ikke vanlig kost for Maldal da han tok over. Men det er ikke bare gleden av å ha mange på trening som trigger den tidligere Sandnes Ulf-spilleren. Ungguttene Khiem Nguyen, Kristoffer Rosseland og Kim Tjora slo virkelig til på A-laget, mens Espen Aukland og Arve Gimre fikk mye spilletid. Og det gjør livet som trener ekstra kjekt, konstaterer Maldal.

– Ja, jeg trives som trener. Det er kanonkjekt. Det er mange gode spillere, men det kjekkeste er å se på de unge som har kommet opp og følge dem gjennom sesongen. Så er det gøy å se at de eldre lærer opp og heveunggutten. Det er bra å se, sier treneren.

Målet han og laget satte seg foran 2013-sesongen var å kjempe i toppen. Gjengen er ikke verre enn at de også i år har satt seg det samme målet.

– Det blir spennende å se om vi vil ligge i toppen eller hva som skjer. På spillermøtet ble vi enige at vi ønsker å kjempe i toppen, det er det som er målet. Jeg mener det er realistisk for oss. Har vi et skadefritt lag er vi et skamgodt lag, sier Espen Maldal.

Bedre forutsentninger

Maldal ble møtt med artikkelen Solabladet skrev om han 13. desember 2012. Han smiler litt over det han sa den gangen, sammenlignet med hvordan realiteten er nå.

– Du kan nok bruke mange av de samme sitatene dagen i dag, sier han og ler godt.

Lite har endret seg siden han stod på første trening i januar 2013. Det går i samme tralten, understreker han. Men likevel har mye forandret seg. Selv om gjengen på Tjelta alltid har vært humørfylt, er det noe som har forandret seg.

– Forutsetningene for å gjøre det bra er mer til stede i år enn i fjor. Nå har vi hatt et år der vi har spilt litt annerledes enn hva de er vant med. Det er en omstilling, og det er veldig vanskelig å endre spillestil og få alle til å spille, og ha troen på samme spillestil.

Men nå føler jeg vi kan se det litt igjen i kampene og. Vi holder ballen mer i laget, vi er mer ballsikre, vi spiller ball langs bakken istedenfor bare å måke den fremover.

Utfordringene står i kø

Han har ikke tenkt å gi seg. Ikke i år, i alle fall. Han slår fast at han ikke gir seg midt i noe, om han ikke får sparken. Til og med ikke kontakt fra andre lag fikk ham til å endre seg. Maldal har nemlig sine visjoner.

– Vi skal bygge videre på det vi har startet. Vi har et par nye fjes og en del unggutter som har kommet opp. Vi må dra dem i samme retning og få oppfattelse av hvordan vi skal spille.

Da Christian Nøttveit var i klubben, startet han jobben med å få inn formasjon i laget. Dette har Maldal tatt videre, og utviklet enda mer.

– Spillerne er veldig opptatt av å vinne kamper. Jeg vil vinne, men det er mer hvordan vi fremstår. Det skal være kjekt å spille, vi kommer ikke til å slå lange baller i 90 minutter bare for å vinne kamper. Det er å utvikle spillere, de unge. Da må vi holde ballen på bakken og spille på ett og to touch. Det er det som er retningen vår. Variere fra å stå i lavt press til høyt press, kontringer, flytte mye folk, slike ting jobber vi med hele tiden, konstaterer Havdur-treneren.

Faktaboks

Tre om trenerenHåvard Klepp
– Hvor fornøyd er du med treneren?
– Jeg er veldig fornøyd med Espen. Det er motiverende å gå på trening, han har relevante treninger. Han har fokus på de unge, men òg på at alle skal utvikle seg, både de unge og de eldre.
– Hva er Espens sterke sider?
– Han er veldig omgjengelig, godt likt av hele spillergruppen, en naturlig leder. Han kan gå fra å være seriøs til å være kamerat. Han er veldig flink til å balansere rollen.
– Hva er Espens svake sider?
– Egen fysisk form. Neida. Som trener har han få svakheter. Han har sikkert ting som han selv ønsker å bli bedre på, han er jo veldig fersk som trener. Men jeg klarer ikke finne noe. Jeg synes han er en veldig flink trener.Kim Tjora
– Hvor fornøyd er du med treneren?
– Jeg er og veldig fornøyd med Espen. Han gir meg motivasjon og blir veldig giret på å fortsette.
– Hva er Espens sterke sider?
– Han er veldig god på tilbakemeldinger faktisk, både positive og negative. Han forteller hva jeg kan bli bedre på, og forteller hvordan jeg kan bli bedre.
– Hva er Espens svake sider?
– Det klarer jeg ikke svare på. Jeg har ikke noe, jeg er bare veldig fornøyd med ham. Han er en bra mann.Simen Berntsen
– Hvor fornøyd er du med treneren?
– Jeg er veldig fornøyd. Andre trenere jeg har hatt har bare laget trening for fellesskapet. Espen går inn på hver enkelt for å få dem bedre. Han deltar, spiller selv. Han ofrer alt når han spiller.
– Hva er Espens sterke sider?
– Flink til å oppmuntre, god til å gi tilbakemeldinger og flink på de områdene jeg trenger som spiller.
– Hva er Espens svake sider?
– Godt spørsmål. Den var vanskelig. Kanskje mer varierte øvelser?

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!