Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Larsen tar opp kampen mot faren

Larsen tar opp kampen mot faren

Richard Larsen og Anh Le Phan Thai blir hovedinstruktørene i nye Sola Karateklubb. FOTO: Charlotte Mæland

Etter et opphold på en prestisjefull karateskole i Japan, satser nå Richard Larsen for fullt i Sola.

Tekst:

Publisert:

Mens faren, Geir Arild Larsen, er hovedtrener i Lura Karateklubb og har det overordnede ansvaret for karate i Norge, har Richard Larsen nettopp startet opp sin første klubb, nemlig Sola karateklubb. Han er spent på sine nye elever, og håper de kans lå farens elever i konkurranse.

– Jeg har egentlig lyst å slå faren min, hans klubb, i konkurranser, slik at de beste er fra min klubb. Det tenker jeg mye på; hvordan blir mitt kull, min klubb, undrer den nyutdannede karateinstruktøren med et smil.

Håper på 100 medlemmer

Forrige uke inviterte han til demonstrasjon og informasjon om sin nye klubb. Mellom 20 og 30 møtte opp for å få med seg Larsens ambisjoner og visjoner. Sammen med Anh Le Phan Thai skal han prøve å trekke til seg så mange medlemmer som mulig.

– Jeg tror jeg vil få rundt 100 medlemmer i løpet av et år. Det er et veldig godt potensial her i Sola, og sist det var klubb her, var det 150 medlemmer. Det er ikke så mye annet enn fotball, håndball, turn og svømming her. Jeg har veldig god tro på Sola, at det blir en bra plass å drive med dette.

Det blir ikke hans første jobb som karateinstruktør. Han har flere års erfaring fra Lura Karateklubb, og mener selv han har det som skal til for å lykkes.

– Mine personlige erfaringer gjør meg til en bedre instruktør. Jeg instruerer aldri i noe jeg ikke klarer selv. Jeg ber ingen hoppe salto om jeg ikke kan gjøre det selv. Jeg må kunne vise hvordan de skal gjøre det, det er viktig. Jeg har vært trener i Lura i åtte år. Jeg vet hva jeg holder på med, forteller han åpenhjertig.

Må omforme fra Japan

Under informasjonen til de fremmøtte la han ned retningslinjer for hvordan han vil ha det. Men han må lempe noe på kravene. Reglene han møtte på JKA Honbu Dojo i Tokyo må han legge fra seg når han skal instruere de unge, håpefulle i Sola.

– Hadde du trent slik som i Japan her i Norge, er det ingen som hadde startet med karate en gang. Det er alt for hardt. Du må omforme det litt til norsk tradisjon, forteller han.

Som den første ikke-asiatiske på 20 år, ble han invitert til den prestisjetunge skolen i Tokyo. Der måtte han lære språket på egenhånd, fikk navnet sitt på en spybøtte og hadde hyppige turer til sykehuset. At han fikk invitasjonen til JKA Honbu Dojo mener han selv ikke var tilfeldig.

– Det er fordi jeg er god i det jeg holder på med. Så god at jeg har gjort meg bemerket i Japan. NM, EM var der jeg gjorde meg bemerket.

Karate en stor del av livet

Larsen har drevet med karate hele livet sitt, en arv han har fått fra sin far.

– Jeg hadde ikke noe valg. Jeg var tre eller fire år da jeg startet og sprang rundt i en karatedrakt. Faren min har holdt på i 40 år, så jeg husker ikke at jeg ikke har drevet med karate. Det har vært en del av livet mitt så lenge jeg kan huske. Det har alltid vært slik, jeg har alltid gått på trening. Jeg har tenkt et par ganger at jeg skal slutte, men det har ikke blitt noe av. Jeg føler jeg går glipp av noe, dette er noe jeg føler er en del av livet mitt.

Det er flere år siden det sist var karateklubb i kommunen. Valget av Sola var ikke tilfeldig for Larsen.

– Jeg hadde planer om å starte ny klubb, og da fikk jeg en del tips om Sola. Det er ikke så mye kampsport her, og da tenkte jeg at det er en fin plass å starte. Her har vi potensialet til å få en del medlemmer.

Vinnermentaliteten til Larsen er det absolutt ikke noe å si på.

– Om du ikke gjør det, så gjør du det ikke, da skjer det ikke noe, så jeg gjør det bare.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!