Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ross tok med seg vinnerkulturen til Sola

Endret tankegangen til spillerne, fikk opprykk som takk

Ross tok med seg vinnerkulturen til Sola

Maurice Ross har en sesong under beltet, men er like fokusert på arbeidsoppgavene. Det må han om Sola skal hevde seg i årets 3. divisjon. FOTO: Charlotte Mæland

Ross fant fort ut hva han måtte endre i Sola da han tok over.

Tekst:

Publisert:

Det var et skakkjørt lag som møtte deres nye trener en grå novemberdag i 2012. Flere spillere var i tenkeboksen foran 2013-sesongen, og Ross så tidlig at han hadde en del å jobbe med. Både med seg selv og med laget.

– Det er klart at jeg har tilpasset meg så mye jeg kan til norsk fotball. Nå kan jeg derimot ikke strekke meg lengre. Jeg må holde på standarden. Når du går opp en divisjon er det enda viktigere å opprettholde standarden din, forteller Ross til Solabladet.

Tankegangen 
alfa og omega

Selv merket treneren på flere av spillerne at han måtte gjøre noe mer enn bare å få dem i fysisk god form. Han måtte inn i hodene deres.

– Tankegangen er en del av det hele. Hjernen kontrollerer alt du gjør. Om du våkner opp klokken 6 og tenker «jeg gidder ikke gå på jobb» er det med på og påvirke tankegangen din resten av dagen. Men om du står opp klokken seks, spiser frokost, vasker deg, barberer deg og kommer deg av gårde har du en helt annen tankegang med en gang. Det er det samme med trening.

– Jeg kan sette opp en pasningsøvelse, det er den samme vi har gjort de siste ukene. Sier jeg ingenting kan det være lav kvalitet. Men trykker jeg på den rette knappen, sier det ikke er godt nok, peker ut bare en liten ting, jeg sverger til gud, det er som å se en helt annen trening. Det er ikke forståelse, evne eller teknikk, det er tankegangen, forklarer han videre.

Måtte jobbe for opprykket

Ross er klar på at Sola neppe hadde rykket opp i fjor om han og resten av trenerteamet ikke hadde vært på spillerne hver dag. Både Madla og Riska pustet laget i nakken gjennom store deler av sesongen.

– Jeg husker da jeg først tok over, det var en ganske slakk holdning. Det tok meg kanskje to måneder å få dem på det nivået de var resten av året. De spillerne som ikke likte det forsvant, og jeg jobbet med holdningene, som å få dem til å gjøre alt hundre prosent istedenfor 90. Slik er det enda. Jeg jobber med dette hver dag.

Han sitter i stolen i garderoben og tenker tilbake på forrige sesong. Opprykk. Seier i Rogalands Cupen. Men de måtte jobbe for det.

– I fjor hadde vi en bedre stall enn alle de andre lagene. Jeg mener vi ikke hadde vært like gode om vi ikke var etter spillerne hele tiden. Vi hadde tapt noen av kampene som vippet, og det hadde satt oss i en 50/50 sjanse hva gjelder opprykk. Vi lot dem ikke puste et eneste minutt. Derfor rykket vi opp.

Sterk tropp

Både han og Tom Erik «Tomme» Maldal skrev under kontrakt for et år. Sammen med Arturo Cleveland snakket de tre jevnlig om de skulle fortsette eller ei.

– Jeg sa til klubben jeg skulle forplikte meg til tre år. Vi gjorde mye rett i fjor og er tilbake i 3. divisjon igjen. Det var avgjørende for meg at Arturo og Tomme ble med videre. Jeg ville ikke gjort det uten dem, og det sa jeg til dem. Så enkelt er det. Vi legger mye energi i dette, jeg vil gjøre det beste jeg kan med respekt til guttene. Du vet aldri hvor det tar deg.

Hardkjøret for kommende sesong har startet. Troppen er mer eller mindre komplett. Flere i lokalfotballmiljøet har sperret opp øynene etter hvert som signeringene har kommet inn. Det var viktig for Ross å hente inn spillere som Vegard Maldal, Jakop Storhaug, Petter og Christoffer Midbøe Lunde.

– Lagene vi møter i år er menn som vil vinne fotballkamper. Det må vi være på høyde med. Om du ikke er på høyde med det, har du ikke en sjanse i havet. Derfor ønsket jeg å hente inn menn i laget. Fire menn. Med en gang. Boom.

Nekter å snakke 
om opprykk

Til tross for en god tropp vet han det blir tøft i 3. divisjon. At alle holder Sola som en av favorittene blåser han bort. Det er han vant med fra i fjor. Han konsentrerer seg heller om det fokuset gruppen hans skal ha enn å bry seg om hva alle andre sier.

– Jeg vet hva jeg vil, men hva som er realistisk er noe helt annet. Vi kom fra 4. divisjon i fjor, vi har snudd rundt på mye. Ikke bare meg, spillernes involvering, deres holdninger. Vi som trenere forteller dem hver dag hva vi forventer av dem. Det er ikke bare meg som står og forteller guttene hva de skal gjøre. Vi har en åpen dialog.

Tar tak

Da Solabladet skrev om Solas nye trener i 2012 sa Ross selv at han er mye roligere nå enn han var da. Men fortsatt gir han mye av seg selv. Han har klare holdninger som trener, og han håper laget setter pris på det han legger i det.

– Jeg håper jeg fremstår som en person som tar tak sammen med gruppa mi. Da jeg så Tom Norlie i Lillestrøm fortelle folk hvordan de skulle spille fotball og ta løpstester, har han noen gang tatt en test? Du må tro på det du sier. Har du en fyr på 120 kilo som forteller folk at de skal trene, holde seg i form og passe på kroppen, tror du da på ham? Det er min filosofi. Jeg har spilt på høyere nivå enn disse gutta. Jeg vil at de skal se på det som at jeg er en av dem istedenfor å stå der og fortelle dem a, b og c hele tiden. Det er slik vi alle ønsker å ha det. Tomme er helt lik.

– Klarer ikke 
å holde meg borte

Han ønsker hele tiden å utvikle spillerne på laget. Han vil hele tiden at troppen skal ta nye steg. Han kan være direkte, men rettferdig.

– Jeg skryter av dem ni av ti ganger, en av ti ganger sier jeg det ikke er godt nok. Alle trenger å få høre det innimellom, men jeg skal ikke stå på banen og kalle dem det ene og det andre. Jeg forteller dem at dette ikke er godt nok, hvorfor det ikke er godt nok. Jeg trenger en dialog hvor vi kan prate om situasjonen. Det er ingen vits at jeg ser det og fortelle dem det. De må se det selv.

Han kommer ikke til å gjøre mange endringene i spillestilen. Han ønsker å holde på det han og laget kjenner. Men laget skal ha enda mer fokus på det defensive. Om han blir en del av den defensive linje eller ei tørr han ikke si så mye om.

– Jeg sa jeg ikke skulle spille selv denne sesongen, men jeg kan ikke holde meg borte. Jeg vil helst ikke. Jeg spiller om vi sliter med spillere i forsvar, men jeg ser ikke meg selv som midtstopper i år, ikke med den kvaliteten vi har i forsvar.

Faktaboks

3 OM TRENEREN

Endre Heradstveit

– Hvor fornøyd er du med treneren?

– Jeg er godt fornøyd med Ross. Han er en kul fyr, god trener som har mye å lære fra seg. Han kommer og med mange tips om hvordan vi kan bli bedre.

– Hva er Ross sine sterke sider?

– Sterk personlighet i garderoben, gode fotballkunnskaper, og god venn med alle i gruppen.

– Hva er Ross sine svake sider?

– Tidvis temperamentet.

Emil Mikalsen

– Hvor fornøyd er du med treneren?

– Jeg er veldig godt fornøyd med Ross. Han er en fantastisk mann med et stort engasjement som setter krav til spillerne.

– Hva er Ross sine sterke sider?

– Han har gode fotballfaglige kunnskaper og er pedagogisk.

– Hva er Ross sine svake sider?

– Han er en dårlig taper og så må jeg vel si temperamentet.

Kittinan Kaeophu

– Hvor fornøyd er du med treneren?

– Jeg kan ikke klage i det hele tatt, og må si jeg er veldig godt fornøyd med ham. Jeg har lært mye, han er motiverende og har utviklet meg mye under ham.

– Hva er Ross sine sterke sider?

– Han er veldig lærerik, han har jo spilt i samme posisjon som jeg spiller og er flink til å veilede. Han er meget god på tilbakemeldinger.

– Hva er Ross sine svake sider?

– Haha. Jeg vet ikke om jeg bør si det, men det må vel være temperamentet. Det er det eneste jeg kommer på.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!