Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjerahaug ble hedret

Skjerahaug ble hedret

Stian Skjerahaug har all grunn til å være fornøyd med plasseringen under VM.

Stian Skjerahaug presterte til de grader i mangekampfinalen og turnet seg fra en 24. til en 13. plass. Dermed bestemte turnforeningen seg for å hedre turneren da han landet på Sola.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2015 kl 16:00

TURN: Det har vært en uke med flere følelser i sving for Stian Skjerahaug. Først kjempet han seg til finale i mangekamp som siste turner av 24 før han dro til med en sensasjonell 13. plass i finalen. Så kom han hjem til Sola der flere turnere møtte opp for å gi ham en real velkomst.

– Dette var en veldig bra mottagelse, jeg har aldri fått noe lignende før. Dette var moro, forteller han til Solabladet mens han bare står og gliser og tar i mot gratulasjoner fra kjente og kjære.

Etter å ha kvalifisert seg til finalen gikk alt så mye bedre enn i kvalifiseringen. Skjerahaug har alltid vært en person av få ord som driver med en idrett han elsker. Men etter 13. plassen i EM-finalen var han om mulig enda fattigere for ord.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg vet ikke hva mer jeg skal si, er det første han sier til Solabladet.

Beskjeden

Han kjørte bra i seks apparater, likevel er han noe skuffet over svingstang- og ringøvelsen. De var de eneste av seks øvelser der han måtte ned på 13-tallet i poeng.

– Jeg kjørte veldig bra i finalen, bedre enn torsdagen og kvalifiseringen, sier han noe beskjedent.

Men han har ingenting å være beskjeden over. Skjerahaug har nå trent for dette i lengre tid og overgikk fredag kveld alle tidligere prestasjoner.

– Det er min beste prestasjon. Jeg ble nummer 13 i Europa. Jeg er tom for ord, sier solabuen like etter konkurransen.

– Det viser at hard trening gjør at jeg konkurrerer bra og at det funker, legger han til.

Da Solabladet møtte turneren på Stavanger Lufthavn, Sola, mandag hadde han fortsatt ikke helt klar å fordøye prestasjonen.

– Det er veldig stilig å tenke på at jeg er den 13. beste turneren i Europa akkurat nå. Det er bare veldig kult.

Sterk prestasjon

Mens han hadde to store feil i kvalifiseringen kjørte han mer eller mindre feilfritt på sine seks øvelser i finalen. At han ser 14-tallet på fire øvelser er sterkt i en så prekær konkurranse.

– Dommerne er mye mer strenge på dømmingen i VM og EM, så 83.607 er sterkt, til tross for at det ikke er personlig rekord.

Etter EM-triumfen har han blitt lagt merke til i flere av de nasjonale mediene. Han har satt både seg selv og norsk turn på kartet igjen etter 15 år med plasseringer midt på treet. Han var nemlig den første norske turneren som kvalifiserte seg til en finale på 15 år og resultatet i seg selv er et av de sterkeste i norsk turnhistorie, bare Flemming Solberg har en bedre plassering da han ble nummer syv i 1996.

– Jeg kjørte opp mot mitt beste. Jeg kunne ikke regne med å kjøre feilfritt.

– Kan du overgå denne prestasjonen?

– Jeg kan fortsatt bli bedre ved å øke vanskelighetsgraden. Men jeg må se om jeg gjør det foran VM, forteller han.

Sikter mot finale i European Games

Nå er det flere ting som står på agendaen for Skjerahaug. Allerede i juni er det duket for European Games i Baku, Aserbajdsjan, så skal han til Tyskland og turne i 1. Bundesliga og så nærmer et VM seg for Skjerahaug.

– Finale i VM er mulig, men da må jeg i hvert fall kjøre som jeg gjorde i finalen under kvalifiseringen. Men det er høyere nivå i et VM, det er flere land med, flere som vil til en finale og alle forbereder seg godt til et VM. Men jeg skal prøve. Målet mitt i VM er uansett å få en plass i OL, så får alt annet være en bonus, sier han.

Til og med uten finaleplass i VM vil en OL-plass være nært om han får en god plassering. Han er også smertelig klar over hva som forventes av ham for å nå det ultimale målet. Men det ligger fortsatt litt i bakhånd for Skjerahaug, for nå vil han gjenskape prestasjonene fra EM i European Games.

– Nå er det bare syv uker til European Games og det er også en stor konkurranse. Mange av de samme utøverne fra EM vil være med der, så målet må jo være å klare en mangekampfinale igjen da.

Ikke nervøs

En finale i både European Games og VM kan være innen rekkevidde. Allerede i januar avslørte han at han holdt på å øve inn nye momenter i enkelte av øvelsene. Disse skulle han i første omgang teste ut på mindre stevner, men så ble han trygge på de nye elementene tidligere enn forventet.

– Jeg blir ikke så nervøs lenger og jeg tror det er en av grunnene til at jeg gjorde det så bra. Jeg er over 14 poeng i fire apparater og nå er det bare svingstang og ringer jeg kan hente mer på, forklarer han til Solabladet.

Om han ønsker å få enda flere nye momenter er han usikker på. Det krever mye trening, og om de nye momentene ikke sitter kan det ødelegge for nok en topplassering. Dermed vil det være et sjansespill for Skjerahaug å starte med noe slikt på dette tidspunktet.

Foruten å være strålende fornøyd selv har han også høstet skryt fra treneren «Slava». EM er over for Skjerahaugs del og nå skal karamellen suges på så lenge som mulig.

– Jeg var bare et stort smil da konkurransen var over og er det ennå. Jeg er bare veldig fornøyd.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!