Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Irsk ministermaskin

Irsk ministermaskin

FOTO: Helge Nyhus

Ukens fly: Learjet 45

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2014 kl 14:33

Det irske luftforsvaret, Irish Air Corps, opererer én Learjet 45-maskin. Maskinen, som var innom Sola tidligere i år, ble satt i tjeneste i 2004 og brukes syv dager i uken, i all hovedsak til transport av VIP-transport for irske myndighetspersoner.

Flyet brukes også til pasienttransport. Da blir setene fjernet og et båresystem installert i kabinen. Konverteringen fra VIP- til ambulansefly skal kunne skje innen én time. Ved hjelp av en spesiell lasterampe kan pasienten føres direkte fra ambulansen og inn i kabinen. Båresystemet har også et eget, uavhengig system for at det medisinske personellet skal kunne hjelpe pasienten underveis.

Selve flymaskinen er en Bombardier Learjet 45. Den er utrustet med to Honeywell TFE-731-20AR-1B-motorer. Makshastigheten til flyet er Mach 0,81, altså rett i underkant av 1.000 kilometer i timen. Flyet har en rekkevidde på 2.000 nautiske mil og bemannes normalt sett av to flygere og én i kabinen. Det kan ta inntil sju passasjerer med seg.

Flyet har et vingespenn på 14,58 meter og måler 17,81 meter fra nesen til halen.

Air Corps har også en Gulfstream IV-maskin som nyttes til samme formål som Learjet-maskinen, men denne benyttes ikke til ambulanseoppdrag.

Nøkkelord

Faktaboks

Ukens fly

Hver uke viser Solabladet et av flyene som har landet på Stavanger lufthavn, Sola.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!