Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ukens fly:

Overvåker fra lufta

Overvåker fra lufta

FOTO: Helge Nyhus

Ukens fly: Lockheed P-3C Orion

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2014 kl 12:44

De neste ukene vil militære luftfartøy drive trening ut fra Sola. Blant flyene som er med på NATO-øvelsen, er Lockheed P-3C Orion fra den tyske marinen. De tyske Orion-flyene opereres av Naval Air Wing 3 ved forsvarsbasen Nordholz som ligger ved Tysklands nordvestlige kyst-linje.

Orion er et maritimt overvåkningsfly. Flyet benyttes både til luftbåren overvåkning og 
rekognisering over sjø og under vann, men kan også benyttes til oppgaver i søk- og rednings-operasjoner. Av bevæpning kan flyet utrustes med utrustes med blant annet torpedoer og 
synkeminer.

Flyet er 35,6 meter langt, har et vingespenn på 30,3 meter og flyr med en hastighet på 750 kilometer i timen. Orion-
maskinen har en maksimal avgangsvekt på 63,5 tonn og en rekkevidde på rudnt 8000 kilometer. Crewet som bemanner flyet kan variere fra fire personer til 21.

Også Forsvaret her hjemme har P-3C Orion i flåten sin. I fredstid benyttes flyene til etteretning og overvåkning, mens de i krig vil ha som anti-ubåtkrigføring og anti-overflatekrigføring som hovedoppgaver. De norske Orion-flyene er stasjonert ved 333 skvadron på Andøya i Nordland.

Den første Orion-maskinen kom på vingene i 1959 og ble erstatteren til P-2 Neptune i den amerikanske marinen. Siden har flyet kommet i en rekke ulike varianter og for å kunne utføre ulike oppgaver.

Nøkkelord

Faktaboks

Ukens fly

Hver uke viser Solabladet et av flyene som har landet på Stavanger lufthavn, Sola.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!