Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Størst og raskest

Størst og raskest

FOTO: Helge Nyhus

Ukens fly: Dash 8 Q400

Tekst:

Publisert:

Sammenliknet med mange andre passasjerfly, er den liten. Men i Widerøe-flåten er Dash 8 Q400 den største flytypen. Totalt har selskapet 11 fly av denne typen, deriblant LN-RDZ.

Maskinen har en makshastighet på 667 kilometer i timen og en maksimal avgangsvekt på drøyt 29 tonn. I likhet med de øvrige flytypene Widerøe opererer er også Q400 en turbopropmaskin. Flyene er utrostet med to Pratt & Whitney PW150A-motorer. Flyet har 78 seter og måler 32,8 meter fra nese til hale.

Det er først det siste året LN-RDZ flydd i Widerøe-drakt. Opprinnelig ble flyet levert til SAS i Danmark i 2002. Flyet opererte som OY-KCG frem til 2008, da gikk det inn i trafikk for det ungarske Malév. Få år senere gikk selskapet konkurs og flyet havnet igjen hos SAS, denne gangen som LN-RDZ. Flyet opererte i SAS-farger inntil Widerøe overtok det i fjor sommer.

I dag produseres Q400-flyene av Bombardier. Opprinnelig var det de Havilland Canada som produserte flytypen. De mindre variantene av Dash 8 er nå tatt ut av produksjon og Q400 er den eneste gjenværende.

Nøkkelord

Faktaboks

Ukens fly

Hver uke viser Solabladet et av flyene som har landet på Stavanger lufthavn, Sola.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!