Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

#4U tester:

Fargerike påskeegg

Fargerike påskeegg

Slik ble eggene vi farget med naturlige fargestoffer. FOTO: Helene Vikingstad

Dropp tusjer og maling. Dekorer påskeeggene med naturlige fargestoffer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2016 kl 10:11

Påskeferien er den høytiden hvor det blir fortært flest egg. Hva med å avansere og servere egg i regnbuens farger til påskefrokosten?

Vi i ungdomsredaksjonen har kokt og dyppet hvite egg i råvarer som de fleste har på kjøkkenet. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Se bildet større

Kun naturlige ingredienser ble valgt for å teste hvordan de egner seg til å farge påskeeggene. FOTO: Helene Vikingstad

Gule egg

Mulige ingredienser: Løkskall, gurkemeie, sitronskall, safran, sellerifrø

Vi valgte å koke eggene sammen med løkskall, noe som gav en mørkere farge enn forventet. Egget som var kokt sammen med skallet fikk en rødlig brunfarge, mens det som var dyppet fikk fargen til en fersken. Tidligere erfaring tilsier at eggene kan bli gule, men får en mørkere farge desto lenger man koker eggene sammen med løkskallet og desto mer skall man har i kjelen. Ifølge internett vil gurkemeie gi en nydelig gul farge, og dersom du bruker krydder bør du ha omtrent 2 ss krydder sammen med to kopper vann. For å stoppe kokeprosessen er det lurt å legge eggene en liten stund i kaldt vann etter koking. Likevel vaskes ikke fargen av, ettersom den sitter godt.

Røde egg

Mulige ingredienser: Tranebær, paprika, bringebær

Velg hvite egg, og vask dem med mildt såpevann for å fjerne eventuelt belegg. Vi valgte paprika som fargestoff, kuttet den i terninger og kokte paprikabitene sammen med ett egg i 15 minutter til egget var hardkokt. Det ferdige, hardkokte egget hadde da fått en spraglete rød-oransje farge på den siden av egget som fløt opp mot overflaten. Det røde kokevannet skilte vi fra paprikabitene og helte i en kopp, før vi avkjølte blandingen omtrent 20 minutter i kjøleskap. Til vår store skuffelse fikk dette egget ingen farge da vi dyppet det i fargeavkoket. Under forsøket testet vi hver farge på to egg; det ene egget kokte vi sammen med fargeingrediensen, mens det andre dyppet vi. Det vil si at vi lot det ligge i det avkjølte fargeavkoket.

«Grønne» egg

Mulig ingrediens: Spinat

Grønne egg er muligens ikke så appetittlig? Vi var likevel spent på utfallet, som dessverre endte i skuffelse. En halv pakke med spinat konsentrert i én desiliter med vann gav egget en svak gulgrønn farge, mens det dyppede egget fikk en enda svakere grønn farge. Ønsker man knallgrønne egg til påskefrokosten er det muligens konditorfarge som må til. Et nøkkelprodukt for å få fargen til å feste seg bedre er eddik. Hver kjele med vann, egg og fargestoff fikk fra starten tilført omtrent to ss eddik.

Rosa egg

Mulige ingredienser: Rødvin, rødkål, rødbeter

Rødbeter kan vel sies å være blant nye klærnes verste mareritt. Overraskende nok måtte man stirre godt for å legge merke til at rødbetene hadde farget egget en anelse rosa. En forklaring på dette er at vi kokte rødbeter sammen med ca. to desiliter vann. Ifølge oppskrifter på nettet bør man kutte opp flere rødbeter og koke dem sammen med to ss eddik og én ts vann. Grunnet en rumlende mage, ble egget som var kokt sammen med rødbetene fortært før fotograferingen. Den sultne konstaterte at egget ikke tok smak av rødbetene. Heller ikke noen av de andre eggene endret smak på grunn av fargetilsetningene.

Brune egg

Mulige ingredienser: Kaffe, te

Kaffen sørget for en herlig brunfarge på eggene, og påført litt olje ble de meget estetiske. Gnikk litt matolje på de ferdigkokte eggene for en fin glans, eller hell godt med olje i vannet får å få egg med spraglete sjattering. For de late anbefales det å kjøpe naturlig brune egg i butikken.

Blå egg:

Mulige ingredienser: Blåbærsyltetøy, blåbær

Vakrest av alle ble kanskje eggene som vi farget med blåbærsyltetøy. Egget som var kokt sammen med et par spiseskjeer syltetøy fikk en mørk nyanse av lilla dekorert med mønster og prikker, mens egget som var dyppet i det avkjølte kokevannet ble derimot babyblått. Tendensen viser at dyppede egg får jevn og lys pastellfarge. Ønsker du røffere egg derimot med sterkere farger og mønstrete, ujevn overflate anbefales det å koke ingrediensene sammen med eggene.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!