Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vi besøkte klubbhuset Maisha Mema i Kenya

Vi besøkte klubbhuset Maisha Mema i Kenya

Elevene trives på skolen i Tigoni. FOTO: Helene Vikingstad

«Maisha Mema» er swahili og betyr «bedre liv».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2016 kl 19:00

I høstferien drog åtte elever og tre lærere fra St. Olav vgs på besøk til «Maisha Mema», stiftelsen skolen støtter i Kenya. Stiftelsen er ledet av Stavangermannen Jonny Mydland og kona Marianne Haldimann fra Sveits, og de driver et klubbhus i Soweto slummen, samt et barnehjem i Tigoni. Målet er å hjelpe barn og unge fra slummen i Nairobi til å bli ressurspersoner i nærmiljøet ved å gi dem et trygt sted å bo, mat, klær, utdanning, kjærlighet og et bedre selvbilde.

Klubbhuset i Soweto slummen

«Helping a child is like lighting a candle; you light up the entire family» - Florence, daglig leder for Maisha Mema klubbhuset.

Rundt 230 barn er tilknyttet klubbhuset i Soweto slummen, som er et trygt tilfluktsted hvor barna får hjelp med lekser og deltar i lek, sang, drama, kunst, håndverk og sport. Disse barna er heldige utvalgte som får oppfølging på skolen, for i slummen er det ingen selvfølge å ha mulighet, tid eller råd til skolegang. I tillegg får barna dekket medisinske utgifter, og foreldrene får informasjon om hvordan de kan bedre sin egen situasjon. Klubbhuset har begrenset plass og tar derfor inn kun ett barn fra hver familie. Tanken er at barnet som sponses kan bli en ressursperson i familien og nærmiljøet etter fullført utdanning.

Winne, ei av de yngre jentene i programmet, tok oss med til hjemmet sitt hvor hennes enslige mor og to år gamle bror ventet. Fra latter og lek på rene gulv innfor klubbhusets trygge vegger, var det som å komme til en annen virkelighet idet vi tråkket utenfor klubbhusets store blå dører. Stanken, støyen og røyken slo imot oss, og den høye musikken fra en bar like ved ble brått mer fremtredende. Etter å ha vandret stier av søppel mellom hus laget av bølgeblikk kom vi frem til Winnies hjem. Søte, smilende Winne som vi nylig hadde lekt med inne på klubbhuset, endret atferd i løpet av den korte gåturen i slummen. Barnet ble stille og seriøst, og trakk seg inn i seg selv. Den lille familien bodde i et lite skur, mindre enn mitt eget rom, hvor de både sov, lagde mat og levde. Likevel hadde de klart å skape en hjemmekoselig atmosfære med tegninger på veggene og duk på bordet.

Barnehjemmet i Tigoni

I naturskjønne, landlige omgivelser, ca. en time utenfor Nairobi, ligger barnehjemmet fredelig til. Her bor 35 barn i alderen 5 til 17 år, barn som tidligere vandret gatelangs eller levde i slummen uten foreldre i stand til å ta vare på dem. På barnehjemmet derimot er de støttet med alt fra mat, til skole, til medisinsk behandling og flere av dem har egne faddere. Alle sammen, bortsett fra minstemann, går på barneskolen i Tigoni som ligger 15 minutters gange unna.

Under oppholdet vårt i Kenya bodde vi på barnehjemmet, og ble etter hvert kjent med mange av solstrålene der. Det var slående å se hvor glade, positive, energirike, inkluderende, takknemlige og kjærlige barnehjemsbarna var, til tross for deres tøffe bakgrunn. De tar vare på hverandre og fungerer som en eneste storfamilie bestående av 35 brødre og søstre. Samtidig er de beundringsverdig dedikerte og hardtarbeidende. Vel hjemme fra skolen rundt halv fem, går de umiddelbart i gang med plikter som skopussing og vask av egne klær for hånd. De sitter lenge med leksene, for de vet hva som må til for å nå målene de har satt seg. Ungdommene i Maisha Mema-familien er som oss. De leser om «the Kardashians» i sladderblader, digger Justin Bieber, Drake og Rihanna, og de har drømmer. Store drømmer.

Ungdom hjelper ungdom

Hvert år bruker et flertall av elever ved norske videregående skoler én dag av egen utdanning på å samle inn penger til inntekt for mindre privilegerte barn og unges utdanning. Hele 479 skoler er tilknyttet Operasjon Dagsverk, Norges største solidaritetsaksjon av og for ungdom, som tidlig i november samlet inn penger til utdanning i Colombia. Bryne, Sola, Vågen, Sandnes, Kongsgård og Svithun vgs har sin egen aksjon, Prosjekt Internasjonal Solidaritet, som støtter palestinske flyktningleirer. Komitéer fra hver av disse skolene dro i høstferien på besøk til disse Israel og Palestina. Formålet med reisen til Kenya var å kontrollere og dokumentere hvordan innsamlede penger fra tidligere år har kommet til nytte, for så å kunne inspirere elever ved St. Olav vgs til å tjene penger under årets innsamlingsdag 30. november. St. Olav er Maisha Memas største hovedsponsor, og har gjennom tidligere års innsamlingsaksjoner skaffet penger til blant annet en ny guttefløy på barnehjemmet, bibliotek på klubbhuset, renovering av det gamle klubbhuset og utdanningsstipend til 30 ungdommer fra Soweto slummen.

Hva vi gjør, kan kanskje fortone seg som en dråpe i havet, men betyr alt for de barna som får en sjanse i livet.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!