Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heftig debatt om
kommunereform og jordvern

Heftig debatt om <br>kommunereform og jordvern

Politikerne gjorde seg klare til å kjøre debatt en knapp uke før valget. Fra venstre: Siv-Len Strandskog (Ap), Tom Henning Slethei (Frp), Ole Ueland (H), Jan Sigve Tjelta (Krf), David Moen (MDG), Leiv Arild Lie (Sp), Ingvild Hansen (SV), Bjarte Kristiansen (TL) og Anja Berggård Endresen (V). FOTO: Trine Barka Højmark

– Jeg har verdens beste jobb, så jeg skjønner godt at dere andre vil ha den, sa ordfører Ole Ueland (H). De andre partiene gjorde så godt de kunne for å overbevise salen om at de ville styre Sola bedre i Solabladets valgdebatt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.09.2015 kl 12:06

Tirsdag kveld en knapp uke før valget inviterte Solabladet til valgdebatt på Sola kulturhus. Rundt 60 personer møtte opp for å høre politikerne argumentere for hvorfor de fortjener din stemme. De store temaene ble jordvern og kommunereformen, samt til flyktningkrisen. Ivar Rusdal var ordstyrer og sparket det hele i gang med å spørre Tanangerlisten hvem de mente var mer opptatt av egen politisk karriere enn kommunen. Dette er nemlig en av begrunnelsene de bruker for å stemme på Tanangerlisten.

Ordførerkandidat for Tanangerlisten Bjarte Kristiansen svarte ikke helt på spørsmålet, men påpekte at Tanangerlisten ikke har noen heltidspolitikere eller nasjonale føringer, de bare tenker lokalt. De andre politikerne ville likevel gjerne påpeke at de ikke stiller til valg for å fremme sin egen politiske karriere:

– Det er på ingen måte glamorøst å være lokalpolitiker i Sola, det er ikke derfor jeg er det, sier Anja Berggård Endresen (V).

– Jeg føler meg heller privilegert som får være lokalpolitiker, repliserte Siv-Len Strandskog (Ap).

Ordfører Ole Ueland (H) var derimot mer klar på at det var en fordel å stemme på de etablerte partiene fordi de har mer å gi.

Se bildet større

– Jeg synes det er bedre å kunne spise enn å ha en plass å bo. Jeg kan klare meg lenge uten hus, så lenge jeg har mat, sier Leiv Arild Lie (Sp). FOTO: Trine Barka Højmark

Jordvern skapte splid

Deretter gled debatten over på jordvern. Møteleder Rusdal pekte på at i Klepp er det vanskelig å bygge noe fordi det er enten LNF, fornminne eller sorpe. Hvordan står det egentlig til i Sola?

– I Bibelen står det at man skal bygge sitt hus på fjell, og det er en grunn til det. Den andre jorda skal brukes til mat. Vi har den beste matjorden i Norge og det er synd og skam og omdisponere den, sier Strandskog (Ap).

– Vi er verst i klassen på å bygge ned matjord. Vi må være restriktive, sier Berggård Endresen (V).

– Noen steder er ikke den langsiktige grensen for jordbruk fornuftig, og der kan vi se på den. Til dere som ikke vil ta noe innenfor denne grensen; hvor vil dere bygge veier og få areal til bolig og næring?, spurte Ole Ueland (H).

– Høyre vil alltid ha noen gode grunner til å omdisponere jord, men vi har mange nok arealer å bygge på nå, sier Berggård Endresen (V).

– Hvis vi bygger nye veier, kommer det bare flere biler. Vi må også bygge mer i høyden og ikke holde på slik vi alltid har gjort, sier Ingvild Hansen (SV).

Se bildet større

– Kommunesammenslåing er alt for viktig til at vi politikere kan bestemme det, så vi vil ha folkeavstemning, sier Tom Henning Slethei (Frp). FOTO: Trine Barka Højmark

– Hvorfor bygge i det hele tatt?

Miljøpartiet de Grønne forstod ikke hvorfor man må bygge så mye i Sola uansett.

– FN sier at vi må fortette i byene og Sola er ikke en by. All matjord bør vernes, sier David Moen (MDG) og Senterpartiet var enige:

– Jeg synes det er bedre å kunne spise enn å ha en plass å bo. Jeg kan klare meg lenge uten hus, så lenge jeg har mat, sier Leiv Arild Lie (Sp).

Frp minnet om at hvis man ikke bygde nok boliger ville boligprisene stige og for eksempel lærere ville ikke ha råd til bolig.

– Hvorfor bygges det ikke flere boliger nå, som det er så billig da?, repliserte Lie (Sp).

Ueland (H) mente derimot at denne debatten viste at mange stilte til valg på at de ville at kommunen skal stagnere. Han pekte på at de har større ambisjoner for Sola og vil ha flere boliger og mer næring her i fremtiden.

Se bildet større

Jan Sigve Tjelta (Krf) ser få muligheter i dag for at Sola kan slå seg sammen med andre kommune, men han vil likevel ha en utredning og en folkeavstemning. FOTO: Trine Barka Højmark

Nei og tja til kommunesammenslåing

Denne debatten gled naturlig over i debatten om kommunegrensene. Ap pekte da på at Stavanger trenger mer areal og at i Sola har vi det. De vil derfor ikke bli en del av en storkommune slik at Stavanger kan få bygge ned jordbruksjorda i Sola. Ap, Sp og Tanangerlisten er de eneste som sier klart nei til kommunesammenslåing. De andre er heller ikke positive til at Sola skal bli en del av en storkommune, men vil få alle fakta på bordet først.

– Vi vil utrede og la folket bestemme, sier Ueland (H).

– Dette er alt for viktig til at vi politikere kan bestemme det, så vi vil ha folkeavstemning. Men personlig hadde jeg nok stemt nei i dag, slik som premissene er nå, sier Tom Henning Slethei (Frp).

Venstre, Krf og MDG var enige i at en folkeavstemning ville være det beste og at de må ha fakta på bordet først.

– Men jeg ser få muligheter i dag for at vi kan slå oss sammen med andre, sier Jan Sigve Tjelta (Krf), som så frem mot en meningsmåling blant befolkningen.

Ap så derimot ikke hvorfor man må bruke ressurser på en ny meningsmåling, når man allerede har hatt flere spørreundersøkelser som viser hva folket mener. De stemte derimot i mot en folkeavstemning, fordi de ikke vil gå videre i diskusjonene om en kommunesammenslåing i det hele tatt. Dette var også Sp enige i.

– Sola er den beste kommunen å bo i. Hvorfor pynte bruden for å gå sammen med Stavanger da?, sier Lie (Sp).

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!