Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Folk snudde i køen og ga opp å stemme

Her har folk stått i kø i en time

Her har folk stått i kø i en time

I Dysjalandshallen var det lange køer for å stemme i kveld. Valgkretsene i Sørabygda har nemlig blitt slått sammen, men antall valgavlukker har ikke økt. Derfor kunne folk vente i opptil en time på å stemme, og noen snudde i køen. FOTO: Trine Barka Højmark

Etter at valgkretsene i Sørabygda ble slått sammen har det ført til lange køer i Dysjalandshallen i ettermiddag. På det verste stod folk i kø i en time for å stemme og noen ga opp og gikk hjem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2015 kl 23:01

– Vi har hørt at det er noen som har snudd i køen. Det er synd når de først har kommet seg til valglokalet. Det har også vært noen som har kommet igjen tre ganger i håp om at køen skulle bli mindre, sier Sigrun Tjelta, leder for valgkretsen på Tjelta.

Hun har jobbet med valget i mange perioder og har aldri opplevd kø på Tjelta før.

– Dette er køer vi absolutt ikke er vante med, så det har vært mange misfornøyde folk, sier hun, som tror antall velgere i kretsen nesten har doblet seg etter sammenslåingen av valgkretsene i Sørabygda.

Det var meldt om at folk stod opptil en time i kø for å få stemme, og det kan tære på tålmodigheten til de fleste.

«Tragisk med kø på valglokalet på Tjelta. Klokken 19.00 var det over 1 time med kø! Nå klokken 20.30 var 30 minutter! Det var satt opp 3-tre valg urner! Her er det noen som ikke følger med i timen. Tror muligens innbyggertallet i Sola kommune har steget noe i det siste! Politikere står på for og få folk til å stemme så leveres dette, det er første året jeg ikke stemmer! PS: det var mange med meg som snudde!!!» skriver en leser.

Flere lesere melder også om at de ikke stemte på grunn av den lange køen.

Se bildet større

Like før halv ni begynte køen å bli litt mindre i Dysjalandshallen. Da ble det meldt om en ventetid på mellom 15 og 20 minutter. FOTO: Trine Barka Højmark

Alle får stemme

Da Solabladet besøkte Dysjalandshallen var ventetiden nede i 15-20 minutter og folk vi snakket med var ikke lenger så misfornøyde. Likevel var det kun en halvtime til stemmelokalene stengte og en god del folk igjen som ikke hadde fått stemt. Valgfunksjonærene forsikret om at alle som kom innen klokken ni skulle få stemme.

– Jeg tror vi får unna de som står i køen nå før vi stenger, men vi vil uansett ha åpent til halv ti, slik at alle som er her til klokken ni får stemme, sier Tjelta.

Ved forrige valg var det tre valgavlukker for den ene kretsen, da skulle man gjerne regnet med at antall valgavlukker økte med antall velgere som ble lagt til kretsen. Men slik ble det ikke. Det var akkurat like mange valgavlukker, selv om antall velgere nesten var dobbelt så mange.

– Jeg har allerede meldt fra om at dette er alt for få. Antall valgavlukker bør i hvert fall dobles, sier Tjelta.

– Dette er dårlig planlegging. Ved kommunevalget krysser jo folk mer av på seddelen og skriver på andre navn, så det tar lengre tid å stemme enn ved Stortingsvalget, sier valgfunksjonær Sven Egil Larsen.

Også køer på Sande skole

På Sande skole har det også vært hektisk i stemmelokalene i ettermiddag. Køene har vært lange og mange ville bruke stemmeretten sin i kveld. Klokken halv syv stod køen langt utenfor valglokalet og valgfunksjonærene kunne fortelle om køer siden halv fire-tiden.

– Det har vært hektisk og en lang kø i flere timer. Men det var mye roligere tidligere i dag. Da var det nesten litt kjedelig, sier Tove Næsgaard, leder for stemmestyret, som jobber med valget for fjerde gang.

Hun forteller at Sande er den største valgkretsen i Sola og at den ble enda større i år etter at de slo sammen to kretser. Det resulterer naturlig nok i mange flere folk som trekker til urnene på valgdagen. Næsgaard tror det kommer til å komme et lite rush i halv ni-tiden også, like før stemmelokalene stenger.

Lesere har fortalt at køen bare ble verre på Sande skole utover dagen og også her var det mange som snudde og ga opp å stemme. Mange var spesielt skuffet over at de ikke lenger fikk stemme i sin egen valgkrets, spesielt nå resultatet ble lange køer.

Ordfører Ole Ueland (H) påpeker at de må ta lærdom av dette og at de i hvert fall må få flere valgavlukker på Tjelta til neste gang. Jan Sigve Tjelta (Krf) som selv stemte på Tjelta forteller at han opplevde at noen snudde i køen, men at de da gikk hjem for å fylle ut stemmeseddelen de hadde fått i posten. Kom du med forhåndsutfylt stemmeseddel gikk du nemlig forbi køen rett til valgfunksjonærene. Han håper at flere gjorde som disse, slik at de i hvert fall fikk stemt.

Se bildet større

Anne Siv og Rolf Berge stemmer ikke på det samme partiet ved hvert kommunevalg.

Skifter ofte parti

Noen av dem som stemte på Sande skole var Anne Siv og Rolf Berge.

– Vi stemmer fordi det er en god mulighet til å forme lokalmiljøet og hvem som styrer det, sier Rolf Berge.

Han og Anne Siv Berge hadde akkurat stilt seg i den lange køen utenfor stemmelokalene i Sande skole.

De synes det har vært en utfordring å følge godt nok med i Sola-politikken til å vite hva alle står for, men de synes likevel det er viktig å stemme.

– Det er nesten en plikt vil jeg si, sier Anne Siv.

For dem har saken om kommunesammenslåing, kollektivtransport og eldreomsorg vært viktige saker da de skulle bestemme seg for hvem de skulle stemme på. De forteller at de ikke stemmer det samme partiet ved vært valg, spesielt ved kommunevalg varierer dette veldig.

Det er velgerne Debbie Livastøl og Hilde Ersland enige i.

– Vi skifter ofte parti, sier de.

Se bildet større

Hilde Ersland og Debbie Livastøl synes det er viktig å stemme for å sørge for at de rette styrer kommunen.

Stemmer frem personer

De synes det er viktig å stemme for å være med å bidra til at de rette styrer kommunen.

– Jeg har til og med tvunget hele familien med, sier Livastøl og sikter til datteren som skal stemme for første gang.

– Vi kan jo ikke klage hvis vi ikke stemmer, sier hun.

Livastøl er også opptatt av at de rette personene skal komme inn i kommunestyret. Derfor benytter hun seg flittig av muligheten til å gi personstemmer og slengere.

– Jeg støtter opp om dem jeg kjenner som jeg vil gjøre noe bra. Du kan jo til og med gi en stemme til noen, selv om du ikke stemmer på partiet, påpeker hun.

For henne og Ersland har skole og eldreomsorg vært viktige saker dette valget. Ersland er også opptatt av at svømmehallene i kommunen blir oppgradert, mens Livastøl brenner for at de eldre som har bygget opp dette landet får god hjelp.

Har du ennå ikke bestemt deg? Stemmelokalene stenger ikke før klokken ni, så du har fortsatt litt tid på deg.

Se bildet større

Valgfunksjonærene hadde noen hektiske timer i ettermiddag. Her er kommunalsjef Arve Nyland i aksjon.

Se bildet større

Akkurat nå er det lange køer utenfor stemmelokalene på Sande skole og valgfunksjonærene kan fortelle at det har vært slik i hele ettermiddag.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!