Anne dro til Sør-Afrika og ble løvenes dronning

GODE VENNER: I et halvt år hadde Anne ansvaret for å mate Alex og de andre dyrene ved Felidae Centre.
- Selv om det blir dagligdags etter hvert, så er det en helt fantastisk opplevelse, forteller hun. Foto: Privat

Anne Adelheid Haugen (30) sa opp jobben i Norge for å hjelpe løver og geparder i Sør-Afrika.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

JOBB: - Man får ikke slike muligheter mange ganger. Livet er såpass kort at jeg bare måtte ta sjansen, sier solabuen.

Hun har nettopp kommet hjem etter et halvår på kattegård i Sør-Afrika.

STORE TENNER: - Jeg har alltid hatt katt, men nå gikk jeg litt opp i størrelse, sier Anne Haugen når hun forteller om Alex og de andre løvene hun oppholdt seg rundt i Sør-Afrika. Foto: Privat

Reservat for skadde dyr

Drømmen om å hjelpe store kattedyr i Afrika startet for flere år siden. Anne leste i avisen om en kvinne som jobbet med å hjelpe eksotiske dyr. I fjor tok hun mot til seg og oppfylte selv drømmen. Anne søkte på internett etter ulike dyrereservater i Afrika og dro til Sør-Afrika for å hjelpe firbeinte.

I fem uker jobbet hun som frivillig ved Felidae Centre - et dyrereservat for foreldreløse og skadde dyr. Reservatet ligger i Kimberley, i midten av Sør-Afrika.

- Felidae Centre er en familiebedrift som ble startet av et søskenpar for syv år siden. De driver gården sammen med foreldrene sine, forteller Anne.

Fikk komme tilbake

Etter fem uker i Afrika bar det hjem til Norge. 30-åringen holdt kontakten med senteret, og plutselig dukket det opp en mulighet for å dra tilbake.

- Jeg visste at de trengte hjelp, og da de ønsket å hente tilbake tidligere frivillige på et seks måneder langt opphold, takket jeg ja, forteller solajenta.

Anne sa opp salgsjobben hjemme i Norge og begynte å jobbe på kattegården i vinter. Oppholdet i Sør-Afrika ble en tid hun aldri vil glemme.

- Jeg angrer ikke på at jeg dro. Selv om Sør-Afrika har mye å gå på politisk, så er det et nydelig land.

20 løver

På Felidae Centre bor det over 50 dyr, deriblant 20 løver. Det er også geparder, sjakaler, apekatter, servaler, ørkengauper, rever, surikater og vortesvin på gården. Anne ble en mellommann mellom familien som driver gården og de frivillige som jobbet der i noen uker, slik hun selv gjorde i fjor. Hun fikk ansvaret for mating av dyrene, introduserte dyrene for nye frivillige, viste nykommerne rundt på gården og hadde daglige møter med dem.

- Det var hyggelig å ha Anne her på gården, hvor hun hjalp oss med alle de nye frivillige som kom og dro på ukentlig basis. Hun er veldig lidenskapelig opptatt av dyrene, og hun fikk de frivillige til å føle seg hjemme, sier eier Chriszanne Burger til Solabladet.

EKSOTISK: - Det blir kaotisk når det dreier seg om levende dyr som vet at vi kommer med mat. Derfor må man være fokusert. Men de har vært vant med folk fra de var små, og de skal bare ha maten sin, sier Anne om de eksotiske kattedyrene Mika og Serbabi. Foto: Privat

Lørdager og søndager åpnes kattegården for gjester. Da ?arrangerte Haugen guidede turer.

- Jeg hadde ansvar for turene og fortalte gjestene om hvert dyr. Om lørdagen fikk gjestene se på da vi matet løvene med kjøtt som vi fikk fra lokale gårder.

Utrydningstruet

På kattegården bor dyrene i store inngjerdinger. Haugen forsikrer at de ikke lider eller blir dopet ned, som de gjerne blir på steder hvor turister samler seg for å ta bilder sammen med eksotiske dyr.

- På gården er det ingen som lider. Hovedgrunnen til at søsknene startet med dette er at de ønsket å hjelpe geparder og leoparder, som er utrydningstruede raser. Faren var bonde, så familien har enorme områder som dyrene kan leve på, sier Anne.

Hun var selv med på å flytte ti av løvene til et større område.

- De ble flyttet fra et område på fem hektar til et område på 180 hektar. Det var utrolig gøy å være med på, sier forteller Haugen.

Ville dyr

Noen av de eksotiske dyrene er tamme, men langt fra alle.

- Det er bare én av fire geparder som er tam. Hun maler som en katt når man går forbi. De andre er ville, sier Anne.

GEPARD-SELFIE: Anne og geparden Zena, en av fire geparder som bor på kattegården. Foto: Privat

Den tamme geparden kom til gården fra en person som skulle ha den som kjæledyr, mens noen av løvene er reddet fra troféjakt. Ifølge Anne er det få som kan reintroduseres i naturen.

Bitt av løve

- En av arbeidsoppgavene dine var å mate dyrene. Hvordan er det å gå inn til slike rovdyr?

- Den første gangen banket nok hjertet litt raskere enn vanlig. Det var helt surrealistisk, men jeg tror ikke at hjernen min skjønte helt hva jeg gjorde. Og det gikk jo helt fint, sier Haugen.

Nå sitter hun igjen med noen arr og mange gode minner.

- I fjor bet den ene løven meg. Han var leken og glefset meg litt på siden. Jeg kjente det godt, men jeg var rolig hele tiden. Det er helt greit at det ble et arr av det. Jeg har fått mange nye arr i år. De har jeg laget helt selv. Det er noe man må regne med når man jobber på gård, sier den tøffe 30-åringen og legger til:

- Selv om de er tamme, så er det fortsatt ville dyr. Det kan være farlig å omgås løver, men det kan også være farlig å kjøre bil. Jeg fryktet aldri for livet. Dyrene gir deg som regel en advarsel før de angriper. Man må ha respekt og se hvor man har dem. Jeg visste at det var greit å tilnærme meg dyrene dersom de søkte min oppmerksomhet først.

Ble gjenkjent

Høydepunktet kom da solabuen returnerte til Sør-Afrika og opplevde at dyrene kjente henne igjen.

- Det var en fantastisk følelse. Geparden kom umiddelbart bort til meg og begynte å male og kose. Jeg har et spesielt godt forhold til sjakalen. Den ser ut som en hund og får ikke så mye oppmerksomhet av gjestene. Derfor er den litt skeptisk til nye mennesker, men da jeg kom tilbake dit, kom den bort og kysset meg på munnen. Det var veldig stort, forteller Haugen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...