Mat til påsketuren: Auduns tips til mat du kan lage på bålet

Audun Salte vet hva han snakker om når det gjelder turmat. Her gir han deg noen av hans beste tips til skikkelig god turmat. Foto: Audun Salte

Audun Salte gir deg to av hans beste oppskrifter på god og næringsrik turmat.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2019 kl 15:08

TURMAT: Etter min bok finnes det to måter å tilberede mat på i friluftslivet; ekspedisjonsmat og turmat. Det de har til felles er at det skal være en glede i måltidet. Noe skal gi smaksløkene et smil og få tankene dine til å lengte litt etter neste måltid.

På en full mage går vi langt, men med et smil går vi enda lenger.

Jeg ønsker å fokusere på turmat i denne omgang fordi det ligger friluftslivet litt nærmere. Man skal nyte turen og kose seg – med et ordentlig måltid på slutten av dagen blir alle såre muskler og slitsomme steg glemt og du får fersk og ny energi til å fortsette neste dag.

Mitt viktigste triks når det kommer til mat på tur er at jeg med glede ofrer litt ekstra tyngde i sekken for å gjøre måltidet litt bedre. Men før du starter må du gjerne gjøre litt forberedelser. Tørk grønnsaker i stekeovnen etter at du har kuttet dem opp, vakuumpakke kjøttet og ha alltid med litt ekstra smør eller krydder enn det du tror du trenger. Jeg vakuumpakker gjerne alt jeg skal ha med når jeg drar på lengre turer – mest fordi det sparer enormt mye plass når du skal pakke fremfor å ha med Tupperware eller lignende.

Selvsagt sparer du mest plass om du skal skaffe maten ute i naturen. Her finnes det så mange bøker og oppskrifter på hva du kan bruke av bær, urter og sopp at det er bare søkeferdighetene på internett som står i veien, men selvfisket fisk laget over bålet i villmarka er noe av det absolutt beste du kan få.

Glør fremfor flammer

Når du skal lage mat på bål vil du ikke ha store flammen, men glødende glør. Bygg opp et godt bål og la det brenne ned. Legg på små biter for å holde litt liv i de fråtsende flammer, men ikke ha et overtent bål. Da brenner du lett maten.

Her er en enkel og raskt laget middagsrett med selvfisket ørret, grønnsaker og hjemmelaget potetstappe.

Dette trenger du:

 • To stk ørret – fisket på tur
 • Poteter – kuttet opp i små biter på forhånd

Gulerøtter og Brokkoli – tørket og kuttet opp på forhånd

 • Sitronpepper
 • Estragon (anbefalt)
 • Salt
 • Granskudd (om mulig)
 • Stekesmør

Hvordan det gjøres:

Legg potetbitene i gryta og kok til de er gode og myke. Hell ut vannet og knus potetene med en gaffel til alt er en grøt lignende konsistens. Legg i en god bit med steke smør og rør rundt til potetrøren får den velkjente bløte konsistensen. Strø så over med estragon for ekstra god smak.

Det er bare å steke hele fisken med hodet og alt, men husk å fjerne innvoller og rensk godt på innsiden. Krydre godt med sitron pepper på innsiden og legg gode biter med smør. Her er det også mulig å legge inn granskudd for ekstra smak – mulig om du har trær rundt deg (dårlig med det på Svalbard).

Stek til fisken er fin og litt brun på sidene – kjøttet glir rett av bena når den er ferdig.

Stek grønsakene i stekepannen - hell dem over potetmosen og fisken når du er ferdig.

Før du vet ordet av det har du en fargerik og et velsmakende måltid som lett kunne vert servert på de fineste middagsbesøk hjemme.

Herremåltid: Bålstekt ørret med hjemmelaget potetstappe og grønnsaker er en av turfavorittene til Audun. Foto: Audun Salte

Viktig med dessert

Et hvert herremåltid med respekt for seg selv slutter alltid med dessert. Ikke minst vil du imponere og glede hvem som helst du har med deg på turen, med denne super enkle desserten som jeg lærte fra min gode lærer Per Momrak på Nordfjord Folkehøgskole.

Du trenger:

 • To røde epler.
 • Stekesmør.
 • Kanel.
 • Stivdeig kjeks.

Dette gjør du:

Hull ut kjernen av eplene. Et tips er å bruke potetskreller. Enormt effektivt og nærmest laget for det. La det være noen centimeter av eple igjen i bunnen og i veggene rundt.

Legg så en bit med smør i bunnen. Strø over kjekssmuler og kanel før du legger enda ett lag med smør, kjekssmuler og kanel. Pakk inn i tynt aluminiumsfolie og legg i de svake glørne til smøret har smeltet og eplet har blitt mykt. Det er viktig at det ikke er flammer i bålet på dette tidspunktet, men svake glør som holdet god varme. Mens du venter på eplene har du tid til å prate filosofiske strofer om Norges vakre landskap og sitere Henrik Ibsen sine strofer om Friluftsliv fra På Viddene som kom i 1863;

I den øde sæterstue

al min rige fangst jeg sanker;

der er krak og der er grue,

friluftsliv for mine tanker.

Dessert er viktig, selv på tur. Det trenger heller ikke være komplisert. Foto: Audun Salte

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...