Avinor investerer tross passasjernedgang

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen er bekymret for kapasiteten til flyplassen etter 2065. - Vi må tenke enda lenger frem enn 50 år, mener han. Foto: Trine Barka Højmark

- Investeringene våre rammes ikke av dippen i trafikken, lover lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Det er omtrent seks år siden lufthavnssjef Leif Anker Lorentzen inviterte til orienteringsmøte om Avinor sin masterplan for Stavanger lufthavn, Sola. Denne planen, som er å regne for en arbeidsplan, viser hvordan Avinor vil skalte og valte med sitt areal for å imøtekomme prognosene for trafikkvekst de neste 50 årene.

Dette arbeidet er allerede godt i gang, og i 2018 vil flyplassen å Sola ha kapasitet til å ta imot mellom seks og åtte millioner passasjerer.

Mistet viktige direkteruter

Det siste året har trafikktallene derimot gått nedover. Nedleggelsen av enkelte direkteruter, samt nedgangen i oljebransjen gjør at tallene går nedover.

- Vi har hatt en enorm vekst de siste årene. Nå går det noe nedover, men det er ingen dramatisk nedgang sett i lys av den store veksten, sier Lorentzen da han adresserer næringslivet i Risavika og fremmøtte politikere om situasjonen på flyplassen.

Til våren står den nye utenriksterminalen ferdig. Innen 2018 vil flyplassen ha kapasitet til å ta imot mellom seks til åtte millioner reisende. Foto: Arkivfoto

Den siste tiden har viktige oljeruter meldt at de dropper Sola. Det gjelder Air France sine flyvninger til Paris, SAS sine flyvninger til Houston og Lufthansa sine flyvninger til Frankfurt.

- Vi har derfor en tett dialog med Ruteutviklingsforum og Greater Stavanger og flyselskapene, sier lufthavnsjefen.

Sprengt etter 2065?

Prognosene viser likevel vekst i fremtiden, og Avinor styrer sine investeringsmidler mot disse. Arbeidene med den nye utenriksterminalen er i full gang, og vil stå ferdig til våren.

Leif Anker Lorentzen er mer bekymret for ikke å ha tilstrekkelig kapasitet til passasjervekst etter 2065.

- Det må sies nå at vi vil få utfordringer etter 2065. Masterplanen vår strekker seg 50 år frem, og da vil vi ha kapasitet til å ta imot ti millioner passasjerer. Men der stopper planene våre, og vi må tenke lenger. Dette er egentlig veldig alvorlig, mener lufthavnsjefen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...