Bedriftene tar på spanderbuksene igjen

Optimistiske: Hoteldirektør Lars Roalkvam og Kristian Ugelstad fra Topp Arrangement er glade for at bedrifter nok en gang tar seg råd til hygge og underholdning. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Etter flere rolige år er julebord atter en gang god butikk for lokale hoteller. Men selv om mange store firma inviterer til fest, finnes fortsatt dem som ikke tør sprette champagnekorken.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2017 kl 13:16

Næringsliv: – Sophie Elise skal stå omtrent der. Hun skal være DJ for kvelden, forteller Lars Roalkvam, regionsansvarlig for Quality-hotellene i region Stavanger, og peker omtrent på midten av den romslige spisesalen i Quality-hotellet ved flyplassen.

Bloggeren er ett av de kjente fjesene som kommer til Sola for å underholde, når hotellet tilbyr julebordshow for tiende året på rad. Selv om det fortsatt er halvannen måned igjen til julaften, kom gaven tidlig for arrangørene.

Etter forholdsvis rolige julebordsesonger de siste tre årene, er samtlige av årets fire show allerede utsolgt.

– Det er veldig gledelig. Vår bransje er en temperaturmåler på hvordan det går i næringslivet, sier hotelldirektøren.

Sparing

Ifølge Roalkvam var julebordsesongene fra 2010 til 2013 innbringende, og hotellet hadde nesten dobbelt så stor omsetning i november og desember disse årene som i resten av året.

– Det er ikke tvil om at julebordsesongen utgjorde en stor del av inntekten vår, sier hotelldirektøren.

Så dabbet festen av. Da oljenedturen startet for alvor høsten 2014, tok det ikke lang tid før hotellene i regionen kjente ringvirkningene.

Flere store oljebedrifter, som tidligere hadde vært blant de mest spandable når det kom til sosiale feiringer av ansatte, lukket lommeboka. Avisene skrev om flere av de store bedriftene som avlyste julebordet i harde tider.

– Slike ting er det aller første de kutter i. Spesielt julebordsesongen 2015 merket vi godt at det hadde skjedd noe, sier Roalkvam.

Konkurranse: Markedet om julebordgjestene er tøft. Quality-hotellet på Sola har lyktes med kombinasjonen av julemiddag og helaftens show med kjente fjes som Alex Rosén. Foto: Topp Arrangement

Droppet underholdningen

Også underholdningsbransjen merket sparetidene godt. Stadig færre firma tok seg råd til å leie inn kjente komikere og artister til firmafester og «Kick off».

– De siste årene har vært noe roligere, slik at vi har måttet finne nye marked og bransjer, sier Kristian Ugelstad, daglig leder i det lokale eventbyrået Topp Arrangement.

Det betød likevel ikke at hele underholdningsbransjen nødvendigvis måtte melde seg hos NAV. Ugelstad forteller at for enkelte artister, betød sparekniven en sjanse.

– Istedenfor å leie inn de største artistene fra Oslo, valgte noen heller rimeligere, lokale artister, sier Ugelstad.

Optimisme

Siden årsskifte har arbeidsledigheten gått nedover i Rogaland, mens aktiviteten i næringslivet har gått oppover.

Forrige uke skrev Solabladet om Vestlandsindeksen, utarbeidet av Sparebanken Vest, som viste at optimismen råder blant rogalandsbedriftene.

Både hotelldirektøren og event-lederen mener at bunnen er nådd og har troen på at næringslivet igjen vil ta seg råd til hygge og sosialt samvær utenfor arbeidsplassen.

– Vi får høre av firma som booker oss at de har vært gjennom tøffe år, og at de nå vil gjøre noe positivt for de ansatte, sier Ugelstad.

– Jeg tror det er veldig viktig at folk møtes utenfor kontoret og gjør noe hyggelig sammen. Det trenger heller ikke være så dyrt. Markedet har vel heller aldri vært så prisgunstig som nå, sier hotelldirektøren.

Sunn tilpassning

Selv om de to er optimistiske på tiden fremover, tviler de på at næringslivet kommer til å bruke like mye penger på sosiale sammenkomster fremover, som da «oljå» var på topp.

– Mens det før var fri bar på firmaets regning, går det mer i bonger nå, sier Ugelstad.

– At det er en tilpasning tror jeg bare er sunt, sier Roalkvam.

De to, som sammen arrangerer julebordshowet på Quality-hotellet, begynte å merke bedring i markedet for et halvt års tid siden. Det var også grunnen til at de turte å satse på fire kvelder med julebordshow i år. I fjor nøyde de seg med to.

– Vi legger mange hundre tusen kroner i dette. Vi spiller ikke hasard, men er villige til å ta en sjanse. At vi nå har solgt 2800 billetter viser at vi har gjort noe riktig, sier hotellsjefen.

God butikk: Quality Airport Hotel på Sola har tatt imot over 25 000 gjester til julebordshow i løpet av de siste ti årene. Foto: Felix André Skulstad/Topp Arrangement

Flere små selskap

En ringerunde til flere av hotellene i Sola, viser at også andre ser at næringslivet igjen tar seg råd til å spandere god mat og drikke på de ansatte.

– Vi har merket en oppsving, men det er langt igjen til der vi en gang var, sier administrerende direktør for Sola Strand Hotel, Cornelius Middelthon.

Han forteller at det nå er blitt vanligere med mindre selskaper, hvor hver avdeling i bedriften har en sammenkomst hver for seg, fremfor de virkelig store festene.

– Før var det gjerne 150 stykker som kom, men nå har vi en økning av grupper på 10 til 50 personer, sier han.

I fjor forsynte rundt 10.000 personer seg av strandhotellets julemat, og hotelldirektøren håper kjøkkenet vil mette minst like mange i år.

– Jeg er glad for at det går rette veien, sier han.

Positiv utvikling: Cornelius Middelthon, administrerende direktør ved Sola Strand hotel, merker også at det nå går mot bedre tider. Foto: Trine Barka Højmark

ConocoPhillips og Shell inviterer

ConocoPhillips er blant de store bedriftene som atter en gang har invitert til fest, etter julebordpause siden 2014.

– Det blir et julebord med lokale rammer i Stavanger Forum. Vi har omlag 900 ansatte i Tananger som er invitert. Erfaringsvis er det naturligvis ikke alle som deltar, men interessen er god, forteller kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth, og legger til at selskapets egne ansatte på plattformene i Ekofisk-området også vil få støtte til egne julebord.

Shell i Tananger har invitert alle ansatte til nyttårsfest i Stavanger konserthus på nyåret, men det finnes også dem som fortsatt har festen på vent.

– Schlumberger skal ikke ha julebord i år, skriver kommunikasjonsleder Lianne Olsen i en e-post til Solabladet.

Det samme gjelder også Bilfinger på Forus. En ansatt i selskapet opplyser at det er seks år siden forrige gang Bilfinger arrangerte julebord for de ansatte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...