Fylkesordføreren svarer Kjell Risa: – Betaling av bompengar blir aldri heilt rettvist fordelt

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal svarer på kritikken fra solabu Kjell Risa. Foto: Arkiv/Jærbladet

Les fylkesordfører Solveig Ege Tengesdals svar til Kjell Risas bompengekritikk.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2017 kl 11:43

LESERBREV: I eit lesarinnlegg i Solabladet 9. november ber Kjell Risa fylkesordføraren orientere om det nye bomringsystemet som kjem med Bypakke Nord-Jæren frå oktober 2018.

Kjell Risa har heilt rett i at bomringane ikkje dekker heile Nord-Jæren. Nokre område er bomfrie. Bomstasjonane er plassert slik for at vi skal få tette ringar rundt viktige reisemål, som Stavanger sentrum, Sandnes sentrum, Risavika, Forus og Stavanger lufthavn Sola.

I tillegg kjem bomstasjonar på grensa mellom Randaberg og Stavanger. Bomstasjonane kjem her fordi det er i desse områda det blir bygd ut gode alternativ til personbilen, som til dømes Bussvegen og Sykkelstamvegen. Enkelte bomstasjonar står også på hovudvegar som får store investeringar, som E39 og riksveg 509 Transportkorridor vest.

Nytteprinsippet ligg til grunn, altså at dei som betaler skal ha nytte av vegen. Det er her dei store investeringane i prosjekt kjem og difor kan vi forsvare bomplasseringane.

Kjell Risa skriv at det er sett ei maksgrense på 2640 kroner for ein bilist per månad i bomringen. Det talet stemmer, viss du køyrer 75 gonger i månaden og får rabatt fordi du bruker bombrikke. Med denne summen må du køyre alle 75 turane i rushtida.

Grunnen til at Bypakke Nord-Jæren investerer mykje penger spesielt for dei som reiser kollektivt, syklar og går, er fordi Nord-Jæren har forplikta seg til nullvekst.

Det betyr at trafikken med personbil ikkje skal auke, sjølv om folketalet i området vårt stig. Vi kan ikkje bygge oss ut av køar og klimaproblem med å lage endå fleire og breiare vegar for bilistane. Mange skal sjølvsagt framleis køyre bil, men tilbodet til dei som kan velje andre reisemåtar blir betre.

Sommaren 2016 blei nye bussruter innført på Nord-Jæren. Dette er gjort for å betra kollektivtilbodet, i forkant av innføringa av dei nye bomringane. Tilbodet blei auka nærmare 20 prosent med dei nye rutene. Rutetilbodet blir ytterlegare styrka når Bussvegen opnar.

Og så til dei konkrete spørsmåla som Kjell Risa stiller:

1. Betaling av bompengar blir aldri heilt rettvist fordelt. Det er dessverre nokon som får det meir krevjande enn andre, fordi dei må køyre bil og bur og jobbar slik at det blir vanskeleg utan bil. Men dersom dei som kan velje andre reisemåtar enn bil, gjer det - kanskje berre nokre dagar i veka - blir det betre framkomst og mindre køar for dei som må køyre bil. Ved å plassere bomringar rundt område der folk reiser mykje, kan du dessutan seie at det blir meir rettvist ved at dei som bruker vegen betaler.

2. Som sagt betaler du på veg inn i ein bomring (ikkje ut), fordi bomringane ligg rundt viktige reisemål. Og igjen, det er her det blir investert mykje penger. I Randaberg er bommane plassert slik fordi dei ligg på vegar der det kjem nye prosjekt, altså E39 Smiene-Harestad og Transportkorridor vest.

3. Det er timesregel mellom Bypakke Nord-Jæren og bomstasjonen i Hundvågtunnelen som er ein del av Ryfast, men ikkje med Ryfylketunnelen. Det er ingen timesregel for Finnfast og bypakken.

4. Bypakke Nord-Jæren er eit samarbeid mellom fylkeskommunen, Statens vegvesen, Jernbanedirektoratet, og dei fire kommunane på Nord-Jæren. Bypakken planlegg å sende ut brosjyre med informasjon i løpet av 2018. I mellomtida, les gjerne på nettsidene: bypakken.no

5. Bomstasjonane mellom Sandnes og Gjesdal og på Klepp skal vekk fordi dei ikkje ligg innanfor dei nye bomringane. I dagens bompengepakke blei bomstasjonane plassert på kommunegrensene. Når Bypakke Nord-Jæren startar blir dagens bomstasjonar fjerna. Kommunane sør på Jæren inngår heller ikkje i Bypakke Nord-Jæren. Det er planlagt ein eigen utbyggingspakke på Jæren som ligg nokre år seinare i løypa.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...