Bjørkesaft og militærhistorie

Jostein Husebø i Sola historielag guider Sola Bygdekvinnelag på tur i Ølbergskogen.

– Det er ingen tvil om at vi har kommet oss mer ut på tur, sier leder i Sola Bygdekvinnelag, Ingeborg Herstad.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

FRILUFT: «Bygda i bevegelse» heter årets store prosjekt til Norges Bygdekvinnelag. Lokallaget i Sola har valgt å invitere til fire fellesturer fire ulike steder i Sola for å få flere ut på tur. Og det har virket.

– Vi har kommet oss mye ut, ikke bare på disse turene, men også mange andre turer i løpet av året. I tillegg har vi lært mye om stedene i kommunen, sier Ingeborg Herstad, leder i Sola Bygdekvinnelag.

- Det er sand i ytterveggene, slik at bygningen skal bli sprengt oppover og ikke utover ved et eventuelt bombeangrep under krigen, forteller Jostein Husebø.

Sandflukt og krigsminner

Årets siste tur gikk til Ølbergskogen. Med seg hadde damene fått Jostein Husebø fra historielaget. Han supplerte med mye informasjon og historie på veien.

– Ølbergskogen ble egentlig anlagt for å hindre sandflukt, litt slik som marehalmen. Marehalm er ikke opprinnelig en norsk vekst, men er blitt importert fordi vi så hvilken nytte den hadde i Danmark på strendene. Trær ble plantet her på begynnelsen av 1900-tallet, og er nå blitt til denne skogen, forteller han.

Ølbergskogen var tidligere i Forsvarets eie før kommunen kjøpte den og fikk åpnet den for alminnelig ferdsel. Det er fortsatt mange spor av tidligere bruk på tomten, blant annet bunkerser og flere bygninger.

– Disse bygningene ble bygget med tanke på eventuelle bombeangrep fra engelskmennene. Dersom de ble truffet av en bombe, skulle bygningene ikke sprenges utover, men oppover. Derfor er taket ikke spesielt solid, og det er sand i ytterveggene, forteller Husebø.

Bjørkesaft og naturlige råvarer

I dag er Ølbergskogen et yndet turområde for store og små, og ikke minst for hundeeiere og frisbeegolfere. Her arrangeres også speiderne sin store dag, St. Georgs dag, og her driver Lag A med tømmerhogst. Hit velger bygdekvinnene å legge sin fjerde stortur. Tidligere har damene invitert til tur i Hålandskogen, Tananger og på Sola/Åsen.

– Vil du ha litt bjørkesaft, spør Ingeborg Herstad da vi tar en pause etter å ha rundet skogen og vårt innom Domsteinane.

Bjørkesaften har hun laget selv av sevjen fra trær.

– Den er full av antioksisanter, legger hun til.

Det smaker nesten som vann. Bygdekvinnelaget sentralt har også en råvareaksjon for å rette oppmerksomhet mot naturlig mat og råvarer fra naturen. Bjørkesaft føles absolutt som den rette drikken å nyte på en rast under trærne i Ølbergskogen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...