Blir det pub i krossen snart?

Mange etterlyser en pub i krossen. Alle synes det er en god idé, men det har manglet noen som faktisk vil starte en bar. I Rådhusvegen 28 jobbes det nå med noen aktører med planer om et skjenkested. Kanskje blir det pub i krossen til slutt? Foto: Trine Barka Højmark

Å få en pub til Sola sentrum er noe solabuen har etterlyst lenge. Gårdeierne er enig i at Sola trenger en pub, og en av dem jobber nå med å få på plass et skjenkested.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

– Nesten alle steder har en egen pub nå, sier gårdeier Per Inge Hamre, som eier Rådhusvegen 28.

Randaberg, Ålgård, Varhaug og de fleste andre små sentrum har sin egen pub, men ikke Sola. Dette har blitt etterlyst i årevis og hver gang Solabladet spør folk hva de savner i sentrum, nevnes pub. Flere etterlyser et sted å kunne sitte og ta seg en øl og ikke minst se fotball eller annen sport på TV eller storskjerm.

Folk har også engasjert seg i dette på Facebook. I skrivende stund er 52 personer medlem av Facebook-gruppen «Pub i Solakrossen» hvor solabuer diskuterer hvordan de kan skape nok engasjement til at det kommer en pub i Sola.

– Vi har to restauranter og en kafé og ser på mulighetene for å lage en foodcourt med skjenkerett, sier Per Inge Hamre. Foto: Trine Barka Højmark

Jobber med en pub

Vi har spurt gårdeierne hva de tenker om å få en pub til krossen og foreløpig ser dette svært lyst ut. Hamre har nemlig lenge jobbet for å få en pub til krossen i bygget sitt i Rådhusvegen 28. Dette er de tidligere lokalene til MX sport.

– Det gjenstår litt før alt er på plass. Dette vil ikke bli en fotballpub da, men en litt finere plass hvor man kan sitte og ta noen glass, sier Hamre.

Han har selv reist rundt og sett på ulike serveringssteder i mindre sentrum for å få inspirasjon. Han har blant annet vært på Ålgård, hvor det nylig åpnet et bakeri kombinert med en pub. Det syntes han var et fint konsept.

– Vi vil også ha matservering i tillegg. Vi har noen som ønsker å etablere seg, men vi jobber nå med de siste detaljene og hvordan konseptet skal bli. Vi har to restauranter og en kafé og ser på mulighetene for å lage en foodcourt med skjenkerett. Det skal ikke være en take-away-plass, men et litt finere sted. I tillegg skal vi ha uteservering, sier Hamre.

– Kan vi si at det kommer en pub i Rådhusvegen 28 da?

– Du kan si at vi jobber med det, sier Hamre.

– Sola trenger uteservering

Hamre tror mange fikk øynene opp for hvor kjekt det kan være med uteservering og pub i krossen etter Sola smaksfest i helgen. Da ble det satt opp et øltelt, hvor solabuene fikk en forsmak på å drikke i Solakrossen.

– Det var mange som sa at dette burde vi hatt mer av og gjerne mer permanent. Det mangler uteservering i krossen. Det mangler et sted å sitte ned og kjøpe en is eller ta en kaffe og bare se på folk. Nå er det bare sushien og Godhjørna som har uteservering, sier Hamre.

Han peker på at det heldigvis er mye som skjer med Sola sentrum nå, med tanke på nytt aksjeselskap og sentrumsplaner fra kommunen.

– Og vi må få flere restauranter og pub i Sola. Det må være steder folk kan sette seg ned å treffe folk. Nå reiser folk til hotellene for å gjøre dette, mens sentrum er dødt på kveldstid. Dette må vi snu. Det er mange som bor i sentrum og jeg tror de vil bruke sentrum på dagtid og kveldstid med slik tilbud. Sola har behov for å bli mer urbant, sier han.

– Sentrum skal jo appellere til alle aldersgrupper og en pub blant mye annet kunne være med å løfte totalopplevelsen, sier Rune Østerhus. Foto: Line Viste

Hadde Tørste Søstre

Rune Østerhus i Østerhus Eiendom, som eier Skjoldgården, synes det er en god idé med pub i krossen, så lenge man finner det rette lokalet.

– Vi hadde jo et spiseri med skjenkerett tidligere. De hadde en fredag i måneden eller noe sånt hvor de hadde langåpnet. Det var godt besøkt, sier han.

Han sikter til kafeen Tørste Søstre som frem til 2011 holdt til i Skjoldgården. De la ned både på grunn av helsemessige årsaker og at det ikke var lønnsomt i lengden. Nå er det Sushi wave som holder til i disse lokalene.

– Burde være grunnlag

Østerhus peker på at folk satte pris på å ha en slik plass å være og at han nå får henvendelser fra folk som etterspør en fotballpub i Solakrossen.

– Det hadde vært bra med en sosial samlingsplass, man må bare finne et egnet lokale og noen som ønsker å starte opp, sier han.

Foreløpig har han ikke hørt om noen som har ønsker om å starte opp en pub i Sola.

– Men det burde være grunnlag for en pub, spesielt en fotballpub. Sentrum skal jo appellere til alle aldersgrupper og en pub blant mye annet kunne være med å løfte totalopplevelsen, sier Østerhus.

– Bør ha uteareal

Han peker på at med aksjeselskapet Flyt så kan mye skjer. Flyt skal være en felles organisasjon for næringslivet i Sola og målet er å skape vekst og få ting til å skje i hele kommunen. Det er de næringsdrivende som skal eie Flyt gjennom å kjøpe aksjer i selskapet.

– Nå er det mange som kaster blikk på Sola og folk er engasjerte. De er utålmodige og vil at noe skal skje nå. Det er positivt. Pub er jo en del av dette. Vi som gårdeiere kan stille med de rette lokalene, men per i dag har ikke jeg det. En pub bør ligge alene med et uteareal. At det hadde vært en plass å gå på kveldstid hadde vært glimrende for de eldre, sier han.

Sola kommune holder nå å planlegge hvordan sentrum skal se ut i fremtiden. De planlegger blant annet hvordan uteområdet skal bli og bypark, torg og superlekeplass er noe av det som står på menyen. Hva sentrum skal inneholde utover parker og torg, er det lite kommunen kan gjøre noe med. De kan bare legge til rette for at næringsdrivende vil etablere seg her og at det på den måten kommer nye butikker og serveringssteder til krossen.

– Sentrum må nok vokse litt før det kan komme en pub her, sier Alf Morten Sirevaag. Foto: Trine Barka Højmark

– Må vokse litt først

Alt Morten Sirevaag, som eier Solagården hvor blant annet lensmannskontoret og gullsmed Christensen ligger, har ikke tenkt på at Sola trenger en pub, men sier at sentrum klart mangler det.

– Jeg har ikke fått spørsmål om det og har ikke tenkt på det selv, men det er noe Sola mangler. Jeg tror likevel vi må få mer aktivitet i sentrum før det blir mulig å drive en pub her, sier Sirevaag.

Han mener at sentrum trenger noe aktivitet på kveldstid og at det er veldig avstengt her etter klokken fem nå.

– Det burde vært noe som skapte aktivitet og et samlingssted, men sentrum må nok vokse litt før det kan komme en pub her, sier Sirevaag.

– Sola-pub søker øl-interessert kameratgjeng, det kan være overskriften. Det gjelder bare å finne de rette lokalene, mener Tom Henning Slethei. Foto: Trine Barka Højmark

– Sola bør få pub

Tom Henning Slethei, som eier Solakrossen 13 hvor blant annet Narvesen og apoteket holder til, mener Sola sentrum vokser og bør få en pub snart.

– Det hadde vært positivt for både krossen og for innbyggerne, sier Slethei.

Han tror derimot ikke at hans eget bygg er det som er aller mest egnet til en pub, men understreker at han ikke vet noe om å drive pub.

– Hvor det egner seg å ha pub i Sola, må de som driver med dette finne ut. Jeg kommer nok ikke til å gå aktivt ut for å finne noen som vil drive, sier Slethei.

Men å ha en pub i krossen, det synes han er en god idé.

Sola-pub søker øl-interesserte

Han har hørt mange som har snakket om pub og etterlyst dette opp gjennom årene, men lite har blitt gjort.

– Det er ingenting som skjer, men mange snakker om det. Nå er det jo så mange som driver med ølbrygging og det kunne jo vært ypperlig for dem å starte en pub. Det synes jeg hadde vært kjekt både som gårdeier, innbygger og politiker, sier Slethei, som også er gruppeleder i Frp.

Han tror absolutt det ligger en mulighet der og ser at det er kompiser som går i sammen og starter pub på andre mindre steder.

– Markedet er nok ikke stort nok til at man kan ha flere ansatte, men om noen har dette som en deltidsjobb, samtidig som de for eksempel jobber offshore, kan det gå, sier Slethei.

– Sola-pub søker øl-interessert kameratgjeng, det kan være overskriften. Det er jo mange som har en slik hobby og på denne måten kan de dyrke lidenskapen. Da gjelder det bare å finne de rette lokalene, sier Slethei entusiastisk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...