Småtanker: Blir internett vår bane?

Foto: Line Viste

Internet startet nokså harmløst, som et digital oppslagsverk for informasjon på tvers av verdensdeler og landegrenser. Siden har utviklingen tatt uante vendinger, i noen tilfeller også skremmende vendinger.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Jeg blir stadig skremt over hva som «trender» på nettet. Jeg blir ikke overrasket, bare skremt. Er for eksempel dere foreldre klare over hva som er en trend i USA for tiden? Jo, nå skal du høre. Utallige ungdommer har havnet på sykehus og enkelte har mistet livet etter å ha deltatt i den vanvittige «Tide Pod Challenge». Utfordringen går tilsynelatende ut på å konsumere flest mulig vaskemiddelkapsler foran kamera. I Norge tilsvarer det å skuffe i seg på Omo Color-kapsler. Neppe digg, utvilsomt og ubestridelig skadelig for helsen.

Andre trender har tidligere vært å styrte flere enheter med energidrikke, eksempelvis Red Bull eller Monster, for å dokumentere effekten av et stort inntak koffein. Også dette har resultert i sykehus og dødsfall. Hvem får skylden? Produsenten. Selv om boksene merkes med at det ikke bør misbrukes, at det ikke er for barn og at det ikke må inntas i større mengder enn maks to bokser daglig. Det er ikke en kul brus, selv om mange unge ser ut for å tro det.

Amerikansk ungdom setter i mange tilfeller standarden for hva som skal være populært og trendy i verden. Forhåpentligvis slipper vi norsk ungdom som hamstrer vaskemiddel til lørdagskosen, men mye av galskapen kommer dessverre også hit. Kanskje burde foreldre i ny og ne gå inn på YouTube og søke på ord som «challenge», for å se hva barna eksponeres for? Sannsynligheten er stor for at de allerede er godt kjent med fenomenet.

Materiale som legges på nettet, ser ikke ut for å avta. Snapchat har kommet for å bli, og Facebook har antagelig flere bilder lastet opp enn det finnes mennesker på kloden. Blir dette vårt ettermæle for fremtidens arkeologer? Selfies, hundefilter på Snapchat og Fail-videoer på YouTube?

På internett blomstrer også den amerikanske presidenten, verdens mektigste mann. I harde ordelag egger han til krig mot både gale diktatorer i Østen og mot mediene som stiller kritiske spørsmål til han og hans administrasjon. I det ene øyeblikket ytres kontroversielle meninger, i det neste benektes det forrige innlegget - antagelig etter en alvorsprat med PR-apparatet. Ikke minst har vi de useriøse mediene, de som presenterer eget oppspinn som «nyheter» på Facebook. De bidrar aktivt til fremmedfrykt og splittelse i samfunnet, dessverre ofte med god drahjelp fra lettlurte og ukritiske Facebook-brukere som deler, liker og kommenterer blindt. Falske sannheter på Facebook lever i beste velgående, og det ser ikke ut for å bli bedre med det første.

Jeg tror faktisk ikke jeg er helt på jordet når jeg stiller meg selv spørsmålet; blir internett en del av begynnelsen på slutten for verden slik vi kjenner den?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...