Dåpstrenden snur, men ikke i Sola

GUDSTJENESTE: Stavanger bispedømme melder om at færre enn før deltar på gudstjenestene. Bildet er fra Tananger kirke. Foto: Arkiv

Mens Stavanger bispedømme melder at det har blitt mer populært å døpe barna sine, er ikke dette tilfellet blant foreldre i Sola.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

TRO: – Et systematisk og sterkt fokus på dåp i bispedømmet de siste årene har gitt resultater. Piler som før peket nedover, er nå snudd og er forsiktig på vei opp, skriver Stavanger bispedømme i en pressemelding, i forbindelse med sin egen årsrapport for 2017.

Fire av fem

Tallene viser at fire av fem kirkemedlemmer, som sokner til menigheter under Stavanger bispedømme, velger å døpe barna sine. 81,7 prosent av barna, der en av- eller begge foreldrene er medlem i kirken, ble døpt i fjor. Året før var andelen 81 prosent.

– Det er nytt at denne prosenten går opp, skriver bispedømmet i pressemeldingen.

Dette betyr likevel ikke at det er en reell økning antall barn som døpes, noe som skyldes lavere fødselstall i fjor enn året før. Til sammen ble 3320 døpt i de 92 menighetene som hører til Stavanger bispedømme i løpet av 2017. Det er 271 færre enn i 2016.

Færre døpes i Sola

Selv om bispedømme mener at dåpstrenden har snudd, er ikke dette tilfellet for de fire menighetene i Sola. Tall for kirkeregisteret viser at prosentandelen barnedåper, blant foreldre som er medlem av kirken, sank i både Sørnes-, Tananger-, Sola- og Ræge menighet i fjor. Det reelle antallet barn som døpes har også gått ned, fra 210 barn for to år siden til 173 barn i fjor.

Flere konfirmanter

Når det gjelder antall konfirmanter, ser statistikken derimot mer positiv ut for de lokale menighetene. Samlet sett valgte 205 15-åringer å konfirmere seg i Sola-kirkene i fjor, mot 193 konfirmanter i 2016.

I både Sørnes- og Ræge menighet har også den samlede prosentandelen av døpte 15-åringer, som velger å stå konfirmant, gått noe opp, mens i Sola- og Tananger har det vært en svak nedgang.

LES OGSÅ: Gud står sterkt blant ungdom i sør

63 prosent av 15-åringene i Sola skal konfirmeres i Sola-kirkene i vår. Bildet er fra team bulingen Ræge menighet hadde for årets konfirmanter i høst. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Over halvparten står «konf»

I vår skal 63,2 prosent av alle 9.-klassingene i kommunen konfirmeres i Sola-kirkene. Dette viser at det sannsynligvis er litt mer populært å stå konfirmant blant ungdom i Sola enn det generelt er blant landets 15-åringer.

For to år siden valgte 60 prosent av Norges 15-åringer å konfirmere seg i Den norske kirke, viser tall fra SSB.

Færre på gudstjeneste

Når det kommer til å delta på gudstjeneste, er også dette mer populært i denne delen av Norge. Med et snitt på 128 gudstjenestedeltakere, har Stavanger bispedømme, som Sola-menighetene er en del av, klart størst oppslutning på gudstjenestene her til lands.

Stavanger Bispedømme legger likevel ikke skjul på at statistikken viser utfordringer. I 2017 var det samlet sett rundt 35.000 færre deltakere på gudstjenestene på søndager og helligdager, sammenlignet med året før.

Det betyr at kirken har mistet litt over 1 av 20 gudstjenestedeltaker.

– Kirkegjengerne er mindre lojale og ser det i mindre grad enn før som en plikt eller nødvendig å gå til gudstjeneste hver søndag. Nedgangen regionalt ser derfor ut til å være en del av en større trend, skriver Stavanger bispedømme.

At Kirkemøtet vedtok at par av samme kjønn kan vies i kirken, blir også gitt som en forklaring på synkende medlemstall og dårligere oppmøte. Rundt 2000 mennesker meldte seg ut av Den norske kirke i fjor.

– Det er ikke en overraskende utvikling at noen har meldt seg ut, skriver bispedømmet i pressemeldingen.

Flere steder, deriblant på Jæren, har tidligere medlemmer av Den norske kirke nå heller meldt seg inn i nye bedehusforsamlinger, som gjerne har en mer tradisjonell tolkning av Bibelen.

– Det er ikke mange på hvert sted som har gått over til disse, men nok til at det er synlig i statistikken, skriver bispedømmet.

Vil satse på barn og familier

Ellers viser rapporten at familiegudstjenester er mer populære enn de tradisjonelle gudstjenestene, og at den gjennomsnittelige deltakelsen på disse går litt opp.

– Det er altså ingen grunn til å ikke satse videre på dette. Det er også behov for flere ungdomsgudstjenester, skriver bispedømmet i årsrapporten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...