– Datteren min har i to år prøvd å fortelle meg at hun ikke har det bra på skolen

Foreldre vurderer å politianmelde skolen etter at de har funnet ut at deres datter er utsatt for ulovlig bruk av makt og tvang. Foto: Geir Arne Løland

Foreldrene som nå vurderer å politianmelde Grannes ressurssenter, hadde først lyst å ta datteren ut av skolen. Men så tenkte de at noen må ta denne kampen for å få en endring.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.09.2016 kl 12:36

– Datteren min har prøvd å fortelle meg i to år at hun ikke har det noe kjekt på skolen. Jeg trodde de bare hadde stilt litt strengere krav til henne og sendte henne likevel til skolen. Etter hvert tenkte jeg at hun kanskje ble mobbet av noen elever, men så finner jeg ut at det er de ansatte som har krenket henne. Det er skremmende. Jeg har dårlig samvittighet for at vi sendte henne på skolen, sier moren.

Hun trodde datteren hadde det fint som elev på Grannes ressurssenter og ble overrasket da hun leste om Fylkesmannen tilsyn i Solabladet i mars. Etterpå fikk hun vite at datteren hennes var en av de som var mest utsatt for bruk av makt og tvang ved ressurssenteret. Foreldrene ble sinte, frustrerte og sjokkerte.

– Jeg er sint og lei fordi jeg føler at skolen har ført oss bak lyset, sier hun.

Foreldrene ønsker å være anonyme med hensyn til datteren og resten av familien.

LES OGSÅ: Fylkesmannen bekrefter:– Elever blir holdt fast og krenket på skolen

LES OGSÅ: Rådmannen: – Vi tar dette alvorlig

– Må ta denne kampen

Foreldrene var ikke klar over hvilke metoder som ble brukt på datteren deres og det de har fått vite i etterkant synes de ikke greit. Datteren deres har jo også gitt beskjed om at hun ikke synes det er greit, og foreldrene skjønner godt hvorfor hun ikke hadde lyst til å gå på skolen.

– Men nå, etter rapporten kom, så har det skjedd endringer og datteren min sier hun har det kjekt på skolen nå, sier moren.

Foreldrene forklarer at de først tenkte at de ville ta datteren ut av skolen etter at de ble klar over hva som skjedde på ressurssenteret.

– Vi ville først ta henne ut av skolen, men så tenkte vi at det skjer ingen endring da. Vi må jo ta kampen og beskytte barna våre, sier moren.

Hun forklarer at datteren fortsatt snakker om at hun er redd noen av de ansatte.

LES OGSÅ: Leder i NFU: – Dette er vanvittig, og jeg er ekstremt overrasket

Vil politianmelde skolen

Foreldrene har aldri truffet læreren til datteren og har inntrykk av at de fleste som jobber rundt datteren har andre utdannelser enn pedagogisk.

– Jeg har merket at hun har blitt svakere. Jeg trodde skolen skulle hjelpe henne, ikke svekke henne. Tidligere kunne hun skrive litt, men nå kan hun ikke det lenger. Hun har lyst til å ha lekser, men det har hun ikke fått, sier moren.

Hun mener at skolen burde ha sett seg inn i lovverket og vite hva som var lov og hva som ikke var lov å gjøre.

– De sier bare at de har gjort det som er til hennes beste, sier moren.

Foreldrene reagerer på at kommunen ikke har kontaktet dem i etterkant av tilsynet.

– Vi vurderer nå å politianmelde skolen, slik at de ikke fortsetter med dette og at noen tar ansvar for det som er blitt gjort, sier moren.

De er glad for at dette tilsynet kom og at noen har varslet om dette.

– Vi håper at vi kan hjelpe andre ved å stå frem og anmelde dette. Dette er nok bare en dråpe i havet av alt som skjer rundt i Norge. Jeg håper det skjer en endring på ressurssenteret. Det er så gale at jeg har ikke ord, sier moren.

LES OGSÅ: Leder i oppvekstutvalget: – Dette er en trist sak for alle

– Reagerte flere ganger

Solabladet har også vært i kontakt med en mor som hadde en sønn som gikk på Grannes ressurssenter i 4-5 år for 7-8 år siden. Hun kan fortelle om flere episoder som hun reagerte på og føler at hun sjelden ble hørt da hun prøvde å forklare at dette ikke var den beste måten å behandle sønnen hennes på.

– Sønnen min har autisme, han hadde på den tiden en lang øredobb i det ene øret som han like å gå med. En dag sa en av de ansatte at han måtte ta den ut. Han ville ikke det og da den ansatte gikk bort og forsøkte å ta ut øredobben, slo han rundt seg. Han traff den ansatte i ryggen, forklarer moren, som ønsker å være anonym.

Hun var selv ikke tilgjengelig på dette tidspunktet og fikk ikke vite om hendelsen før senere på dagen da hun kom hjem til en telefonbeskjed. Da var sønnen allerede brakt til ungdomspsykiatrisk og innlagt.

– Han var verken suicidal eller manisk depressiv. Til slutt var det annen lege som kom tilbake og sa at det stemte, og jeg fikk ta ham med meg hjem til omsorgsboligen, sier moren.

– Det trengs forandringer

Hun synes det er godt at det endelig kommer en gjennomgang av ressurssenteret og måten det jobbes på.

– Jeg trodde at dette var et sted hvor de hadde kompetanse og visste hva de skulle gjøre. Det var derfor sønnen min begynte der. Nå har jeg et litt annet inntrykk. Jeg føler at jeg ikke burde hatt sønnen min på den skolen og at den skolen ikke var god for ham, sier moren.

Hun synes det var på tide at Fylkesmannen nå ble involvert.

– Da jeg leste Solabladet tenkte jeg «Hvorfor gjorde jeg ikke mer den gang?». Men jeg tenkte nok ikke så langt og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg håper nå at for de barna som nå går der, at det blir kjekt for dem å gå på skolen. Det trengs forandringer, sier moren.

Hun legger til at sønnen nå bor på en plass hvor han har det bra og hvor hun føler seg hørt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...