De skal krysse Grønland på 26 dager

Paret har alltid vært fascinert av Grønland og da de sluttet i jobbene sine for noen år siden, bestemte de seg for å realisere drømmen om å reise dit Foto: Trine Barka Højmark

I ett år har de trent og forberedt seg. 4. mai reiser ekteparet Oddveig Haga og David Loughman til Grønland for å gå 63 mil på isen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Mange har nok lurt på hva de egentlig holder på med. I ukevis har de trukket rundt på bildekk i Sola. På alle typer underlag og i alle typer vær. Nå nærmer det seg snart slutten. Ekteparet Oddveig Haga og David Loughman har forberedt seg i ett år og nå føler de seg klare til å legge ut på sin livs ekspedisjon. Sammen med elleve andre skal de krysse Grønlandsisen på 26 dager. I løpet av denne måneden skal de gå 63 mil i mange minus og tilbringe hvert sekund ute, kun omgitt av is og snø. De skal gå fra Kangerlussuaq i vest til Isortoq i øst. Hvordan kom de egentlig på å gjøre dette?

– Det startet med en god venninne som pleier å finne rare turforslag og hun foreslo at vi skulle melde oss på dette, forteller Oddveig.

Dette var i 2013 og ekteparet var da utplassert i Kina gjennom jobbene sine i Shell. Det passet ikke helt å dra på tur da, så de tenkte at 2016 kunne være det året de la ut på denne ekspedisjonen. Men Kina-oppholdet dro ut i tid så de kom ikke i gang med treningen før i 2016. Grønlandsturen ble derfor utsatt til 2017. Ekspedisjonen er arrangert av Fram, Cecilie Skogs firma som spesialiserer seg på turer til Grønland og Kilimanjaro.

Navn: Oddveig Haga
Alder: 55 år
Bosted: Tananger

Navn: David Loughman
Alder: 62 år
Bosted: Tananger

Trening, trening

Uken før påsken har ekteparet dratt med seg hver sine par med dekk ned på Solastranden. Med sekk på ryggen og staver i hendene setter de kursen mot den motsatte siden av stranden. Friksjonen mellom bildekkene og sanden gjør at denne treningsøkten blir ekstra tung. Akkurat nå er det viktig for dem å trene styrke og vedlikeholde den formen de har klart å skaffe seg. De skal stort sett bare gå rett frem i 26 dager på Grønland, så teknikken på ski er ikke så viktig. Det er viktigere å ha styrke i kroppen slik at man tåler belastning over tid.

Fram anbefaler at man har gått minst 100 km på ski med pulk før avreise og tilbrakt syv netter ute i kulden. I løpet av 2016 har ekteparet fra Tananger trent seg opp til turen og i sommer gikk de en tolv dagers tur langs grensen mellom England og Wales for å kjenne litt på hvordan det er bare å gå dag etter dag. De er begge friluftsmennesker og er hektet på utelivet, men har aldri vært på tur så lenge sammenhengende før.

– Etter tolv dager blir du trøtt, derfor er det viktig med styrketrening nå. Det blir noe helt annet å gå i 26 dager i strekk, sier David.

Oddveig føler seg klar til å reise nå, men må vente til 4. mai. Foto: Trine Barka Højmark

Tørrmat og våtserviett-dusj

4. mai setter de snuten mot Grønland. De kan nesten ikke vente:

– Vi er klare til å gå nå og føler vi er i god nok form nå. Vi skulle gjerne reist i morgen, sier de.

Før turen skal de spise seg opp i påsken, slik at de har litt fett å tære på. Noe av det de gruer seg mest til er å spise tørrmat i en hel måned.

– Jeg har øvd meg på å spise havregrøt til frokost nå. Vi er blitt rådet til ikke å snakke om mat på turen, sier Oddveig.

En av de største utfordringene blir også å få tak i nok vann. De må passe på så de ikke bruker opp alt brennstoffet til å smelte is, samtidig som de ikke skal tørste.

Paret har vært på flere samlinger med gruppen de skal reise med og har fått prøvd å overnatte i 20 minus og testet alt utstyret. Pulken de skal dra på veier 65 kilogram og de måtte prioritere hva de skulle ta med seg for at bagasjen ikke skulle bli for tung. Foruten om det mest nødvendige som telt, mat og bensinbrenner skal de ha med seg minimalt.

– Vi får ha med fire truser og fire par sokker hver på denne turen, samt to skift med ullundertøy. I tillegg får vi fem våtservietter hver tredje dag, så det er bra vi er et par og ikke skal dele telt med en fremmed, sier Oddveig med et smil.

– Heldigvis skal vi en tur innom Reykjavik og friske oss opp før vi reiser hjem, legger hun til.

Ekteparet David Loughman og Oddveig Haga skal gå 630 kilometer på Grønlandsisen. Det siste året har de trent seg opp til den lange turen og har blant annet trukket på bildekk. Foto: Trine Barka Højmark

Alene, men sammen

Begge er fascinert av Grønland, både av den globale oppvarmingen og endringene som skjer på Grønland og selve naturen øya kan by på. De har alltid hatt lyst å reise dit.

– Det fascinerer meg også å være ute en hel måned. Det vil bare være is rundt oss og helt stille i en måned. Det blir et enkelt liv; gå, spise og sove. Jeg ser frem til å ha det slik over lang tid, sier Oddveig.

De gleder seg til å bli kjent med folk fra hele landet og komme tett innpå folk. Samtidig gruer de seg til å være helt isolerte uten mulighet til å kontakte familien. Guidene har satellittelefon til nødstilfeller, men ellers er de avskåret fra omverdenen.

– Vi vil savne familiene våre og kanskje spesielt de tre små barnebarna på 0, 1 og 2 år. Det blir rart ikke å se andre folk på en måned, samtidig som du aldri er alene, fordi du er med gruppen din hele tiden, sier de.

Totalt er det tre grupper som skal krysse Grønlandsisen denne våren sammen med Fram og som Solabladet har skrevet om før, er det flere fra Tananger som er med på dette.

– Det fascinerer meg også å være ute en hel måned. Det vil bare være is rundt oss og helt stille, sierv Oddveig Haga Foto: Trine Barka Højmark

Realiserer drømmer

Paret fra Tananger er det eneste paret og de eldste som reiser på deres gruppe. Oddveig er 55 år, mens David er 62 år. De tenkte at det var nå eller aldri om de ville ta en slik tur. Begge har sluttet å jobbe; Oddveig tok sluttpakke, mens David pensjonerte seg og de har nå tid til å leve ut drømmene.

– Det var en viktig del av beslutningen da vi bestemte oss for å slutte å jobbe. Vi ville realisere drømmer og samtidig være til hjelp for familien, sier de.

– Det er et privilegium å kunne ha tid og ressurser til å gjøre dette, sier David.

Paret er også glade for at de er to om dette, særlig når det tar så mye tid.

– Det hadde vært synd om vi måtte gjøre dette alene, så det kjekkeste er at vi kan være i lag. Men det er ikke for alle par, begge må jo være motiverte og genuint interesserte, sier de.

Selv møtte de hverandre som geologer i Shell, så friluftslivet har alltid vært en del av dem.

– Tror dere alt dette arbeidet blir verdt det?

– Det kan vi ikke svare på nå, men vi får uansett mye igjen for denne treningen, sier de.

– Vi vil nok fortsette med denne type trening etterpå også. Det er godt å komme seg ut, legger David til.

Paret ser frem til en hel måned med et enklere liv som kun består av å gå, spise og sove. Foto: Trine Barka Højmark

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...