De vil bevare historien om Sola Flystasjon

DRØS: Denne gjengen er opptatt av å ivareta historien om Sola Flystasjon. Foto: Geir Arne Løland

Visste du at Sola tidligere var en stor forsvarskommune? Det vet gjengen i nyoppstartede Sola Flystasjons venner.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

HISTORIE: Vi skal ikke lenger tilbake enn til siste halvdel av 80-tallet før vi kunne oppleve Solas storhetstid som forsvarskommune. Det som nå heter Sola Flystasjon var en hovedflystasjon, og enda lenger tilbake i tid hadde Sola den største konsentrasjonen av militære fly i hele Norge, den gang da Thunderjet var siste skrik.

Siden storhetstiden har Sola blitt redusert til flystasjon, og jagerflyene har for lengst forlatt kommunen. I dag er det redningshelikoptrene til 330-skvadronen og støttefunksjoner som gjenstår.

Kaffe, vafler og drøs

Nyoppstartede Sola Flystasjons venner har som mål å ta vare på historien om den militære delen av Stavanger lufthavn Sola. Med tidligere stasjonssjef major Bjørn Vikås som en av initiativtakerne vil foreningen samles i tidligere kontorlokaler i den nordlige hangaren på flystasjonen, hvor foreningens medlemmer samles hver tirsdag til nystekte vafler og kaffe.

– Vi prøver å samle så mange som mulig av både eldre og yngre som har tjenestegjort her på Sola gjennom tidene. Her kan folk komme for å utveksle gamle røverhistorier slik at vi kan ta vare på denne historien for fremtiden, sier Bjørn Vikås.

Avdelingene som i dag opererer på Sola er ifølge Vikås mest opptatt av det som ligger frem i tid.

– At avdelingene her i dag fokuserer på fremtiden har vi forståelse for. Derfor har vi pensjonister med tilknytning til Sola interesse av å ta vare på mye av det historiske materiellet som er her, forklarer han.

Den nye foreningen er ifølge Vikås bare i startgropen.

– Vi er i startfasen og driver og etablerer oss, sier han.

Omfattende historieforedling

Harald Storlid forklarer at foreningen vil ta vare på alt som kan relateres til Sola Flystasjon og menneskene som tjenestegjorde eller jobbet der. Allerede har foreningen store mengder foto og annen dokumentasjon som de systematisk arbeider seg gjennom. Ulike former for dokumentasjon gjør også at medlemmene kan få dyrke sine ulike interesser.

– Har du for eksempel interesse for foto kan du jobbe med det. Andre grupper jobber kanskje med helt andre ting, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...