Småtanker: Den «billedskjønne» middagen

Foto: Trine Barka Højmark

Jeg er ikke en som ser ned på de som fyller opp Instagram-kontoen sin med middagsbilder. Det er bare ikke helt meg.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Tiden hvor norsk husmannskost var et fast innslag i hverdagen er for lengst forbi for de aller fleste av oss. Med sosiale mediers inntog kom det også nye «krav» til middagstallerkenen i de tusen hjem. Den skal ikke lenger bare være sunn og velsmakende, den skal også ta seg godt ut på bilder. Hadde jeg sittet på en restaurant og fått servert en særdeles vakker rett, så kan jeg forstå at det kunne vært kjekt å ha et bilde av det. Når jeg derimot ser folk dandere middagen de selv har laget på en design-tallerken i ren gourmet-stil kun for å knipse et bilde med smarttelefonen før de skuffer maten i seg, så må jeg ærlig innrømme at jeg fort kan finne på å himle med øynene.

Min portefølje med Instagram-middager er heller tynn, ja faktisk er den ikke-eksisterende. Min kulinariske kompetanse begrenser seg til slavisk bruk av veletablerte oppskrifter, de gangene jeg lager mat som ikke fås kjøpt på pose fra Toro. Misforstå meg riktig, jeg liker å lage mat. Jeg kan godt eksperimentere på kjøkkenet også, men det er sjeldent jeg tar meg tid til å tenke estetikk og skjønnhet når jeg lager mat. Funksjon og smak fremfor utseende, tenker jeg.

Å vise verden hva man spiser til middag er i dag blitt et vanlig fenomen, særlig på det sosiale mediet Instagram. Personlig kan jeg finne på å sende en «snap» til venner med bilde av lørdagspizzaen, eller med et bilde av en sårt trengt kebab etter en tur på byen. For noen har derimot trangen til å vise frem den egenproduserte middagen på daglig basis blitt en hobby, en hobby de bruker mye tid og penger på å drive med. Et kjapt søk på Instagram og Facebook viser for eksempel at det finnes større nettverk med mennesker som deler bilder av egen middagstallerken, ofte daglig.

«Vis meg din middag» heter en norsk gruppe på Facebook med 1778 medlemmer. Emneknaggen «#food» på Instagram har i skrivende stund nærmere 185 millioner offentlige innlegg på verdensbasis. Noen skriver blogg om middagen sin, og noen går til innkjøp av dyre speilreflekskamera og objektiver til å bruke til middagsfoto. Bilder av middag er altså et stort fenomen, men også en trend jeg ikke er en del av. Samtidig er jeg klar over at vi lever i en tid hvor teknologi og globalisering legger til rette for kreativitet, også på kjøkkenet. Skillet mellom hva en profesjonell kan gjøre og hva en amatør kan få til er i ferd med å forsvinne. At kunsten har funnet veien også til kasserollene og middagstallerkenen er derfor ingen overraskelse.

Jeg for min del tror speilrefleksen min skal få ligge i fred, også neste gang jeg forsøker meg på eksperimentell matlaging.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...