Denne 80-åringen er ikke som andre

Torlaug Valvik rundet 80 år forrige helg, men er fortsatt en svært aktiv dame. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Torlaug Valvik (80) brenner for barn med særskilte behov, historie og naturen på Ytraberget. Men det finnes skapninger hun ikke er nådig mot.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

JUBILANT: – Du trodde du var lur nå, sier 80-åringen til sneglen, og plukker den av det grønne bladet, hvor den sannsynligvis hadde planer om å spise middagen sin.

Dette er ikke den eneste sneglen snart skal gå en brå død i møte, i Torlaug Valviks hage denne dagen.

– Jeg legger ut feller, sier hun og snur en fuktig planke i et av de mange blomsterbedene som pryder tomten hennes, øverst på Sørnes-halvøya.

På undersiden av planken har fire brunsnegler sugd seg fast, i likhet med en kjellersnegle.

– Kjellersneglen spiser andre snegler, så den får bli, sier Torlaug.

Brunsneglene derimot, kan vente seg en dusj i kokende vann.

Vokste opp blant blomster

At Torlaug Valvik liker seg i hagen er lett å se. De utallige blomstene og plantene hennes ser også ut til å stortrives. Og damen, som lørdag rundet 80 år, kan gjerne tilbringe hele dagen her ute, hvor hun også har flott utsikt ned til Hafrsfjord.

– Mange pensjonister sier «vi har det så travelt», men en bestemmer jo selv hva en vil bruke tiden sin på, sier Torlaug.

Og at hun bruker mye av sin tid på å være ute i det grønne er kanskje ikke så rart. Hun ble født på den tidligere gartnerskolen, Dømmesmoen, utenfor Grimstad.

Begge foreldrene var gartnere og i 1942 flyttet familien fra Grimstad til Ulefoss, for å forpakte godseier Cappelens gartneri. Her ble de boende i åtte år. Selv om fem av barndomsårene fant sted i et tyskokkupert Norge, husker Torlaug barndommen som en fin tid.

– Vi hadde det veldig kjekt. Foreldrene våre var veldig lekne. Far elsket å gjøre mor flau, sier Torlaug, som er eldst av tre søstre.

Torlaug er eldst av tre søstre og datter av to gartnere. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

Fred

Selv om hun nå har fylt 80 år, har Torlaug usedvanlig god hukommelse. Hennes første minne er fra da hun fikk koppevaksinen, bare halvannet år gammel.

– Jeg husker ennå lukten, sier hun.

Et annet minne hun aldri glemmer, og som fortsatt gir henne tårer i øynene, skjedde tidlig om morgenen, 8. mai 1945. Torlaug våknet før resten av familien og gikk ut av huset. Der møtte hun hushjelpen som hadde tårer strømmende ned kinnet.

– Hun bøyde seg ned til meg og hvisket «Torlaug, det er fred. Men du må ikke si det til noen, for de har ikke sagt det på radioen ennå.». Jeg begynner å grine hver gang jeg tenker på det, sier 80-åringen og ler hjertelig, mens hun tørker en tåre.

Forelsket seg

I 1948 forlot familien Ulefoss og kjøpte den ytterste gården på Sørneshalvøya. Her bygde foreldrene drivhus og drev det lille småbruket kombinert med gartneri og gårdsdrift.

Torlaug gikk på Røyneberg skole og var med i turnen. Barna elsket å leke ute i naturen, og hver vår var det konkurranse om hvem som var først ute med å kaste seg i Hafrsfjord, noe som kanskje kan forklare hvorfor Torlaug ble isbader i voksen alder. 20 år gammel flyttet hun til Bergen for å studere til å bli barnehagelærerinne.

– Det var veldig kjekt å komme til Bergen. Jeg var så interessert i faget, forteller Torlaug.

Litt senere, på en feriekoloni, møtte hun han som hun skulle ende med å gifte seg med.

– Jeg forelsket meg kolossalt. Jeg er veldig glad for å ha opplevd det. Jeg har møtt folk som sier at de aldri har vært forelsket, sier Torlaug.

Tre barn

Hun og skuespillermannen fikk tre barn; to sønner og en datter. I motsetning til en del damer på Torlaugs alder, har hun stort sett alltid arbeidet, foruten da barna ble født. Hun var spesielt interessert i å jobbe med barn med autisme og spesielle behov, og hadde et stort ønske om å videreutdanne seg, men det ble ikke tid til det.

Da hun var 50 år, skilte de to lag. Hun bestemte seg for å gi seg selv en ny start og flyttet til Oslo, hvor den yngste søsteren bor.

Endelig begynte hun på videreutdanningen som hun alltid hadde hatt lyst til å ta. Etter fem år i Oslo flyttet hun hjem igjen til Sørnes, hvor den andre søsteren, Ingrid, og foreldrene fortsatt bodde. Da var Ytraberget noe ganske annet enn da hun vokste opp.

– Da vi flyttet dit da jeg var barn, var det helt bart. Da jeg flyttet tilbake var det fullstendig overgrodd, forteller Torlaug.

Dette ville hun etter hvert gjøre noe med. I forståelse med Sørnes velforening, og sammen med andre personer i nærmiljøet, ble «Ytrabergets venner» stiftet i 2006. Foreningen har rundt 90 medlemmer. Det er mye takket være denne at Ytraberget har blitt et så flott og tilrettelagt turområde som det er i dag.

– Jeg er svært takknemlig for det flotte styret vi har og spesielt Amund Lid, som driver storparten av skjøtselen, sier Torlaug.

Blant annet sørger foreningen for at det går beitedyr på området for å holde vegetasjonen nede.

Aktiv

Torlaug holder seg også opptatt med andre ting. Hun er aktiv i Sola historielag, liker å reise, og har kontakt med venner og familie i både inn- og utland, blant annet gjennom Facebook.

– Jeg liker å holde kontakt. Folk er jo så snille, sier hun.

Selve 80-årsdagen ble feiret på lørdag i hagen med familie og venner, og i sommer skal hun leie et hus i Danmark og ta med seg de tre barna og de seks barnebarna på tur.

Torlaug synes ellers det føles veldig rart å passere 80 år.

– Jeg regner med å beholde vettet i cirka ti år til, sier hun og ler.

Og for de som har møtt henne, er det nok ingen tvil om at den driftige damen på Sørnes vil utrette mye i mellomtiden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...