Derfor rammes Rogaland av en hard brexit

Ap-politikerne Siv-Len Strandskog og Marianne Chesak påpeker at situasjonen i Storbritannia får store følger for vårt næringsliv.

– Det er dagens EØS-avtale som gjør hverdagen forutsigbar for bedriftene våre. Men med en hard brexit har vi ikke lenger en avtale.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

LESERBREV: Nervene er i høyspenn når Underhuset i Storbritannia skal avgjøre landets framtidige forhold til EU. Konsekvensene for næringslivet i Rogaland kan bli svært store.

Det er svære greier som står på spill. Storbritannias framtidige forhold til EU. Slaget står i London og skal avgjøres av det britiske parlamentet. Godkjenner de utmeldingsavtalen som statsminister Theresa May har fremforhandlet med Brussel – eller forlater de EU uten en handelsavtale? Det er denne siste versjonen som er døpt «hard brexit». Og det er dette som er den verst tenkelige løsningen for Norge og bedrifter i Stavanger og Rogaland.

Uforutsigbarhet

Da står plutselig Norge uten en handelsavtale med vår viktigste handelspartner når britene forlater EU 29. mars. Storbritannia forlater nemlig også EØS-avtalen. For det er dagens EØS-avtale som gjør hverdagen forutsigbar for bedriftene våre. Men med en hard brexit har vi ikke lenger en avtale.

Plutselig blir det innført toll på opptil 15 prosent på våre varer. Plutselig kan ikke lenger varer og tjenester selges fritt. Plutselig risikerer vi at våre fartøy ikke kan losse, at kontraktene ikke er gyldige, at grunnlaget for forsikringer faller bort, og at sertifikatene ikke gjelder. En brexit uten avtale vil skape stor usikkerhet for våre bedrifter i Rogaland.

Grunn til bekymring

En annen faktor er kapasiteten. Britene er i dag ikke rigget for å ta unna den enorme mengden daglige varer som skal tollklareres. 9000 nye tollere og byråkrater ansettes, men det vil ta tid før systemet er på plass. I mellomtiden må næringslivet være forberedt på lange køer, forsinkelser, økte kostnader og mye praktisk ekstraarbeid.

Bedrifter fra Rogaland eksporterte i 2017 for 37 milliarder til Storbritannia. Både Vestlandsrådet og Rogaland fylkeskommune er bekymret for konsekvensene brexit vil ha for norsk og rogalandsk handel med Storbritannia.

Må forberede oss

Vi forsøker å forberede våre bedrifter etter beste evne. Rogaland fylkeskommune er i gang med å kartlegge konsekvensene en hard brexit vil ha bedrifter fra Rogaland. Vestlandsrådet har også sendt brev til næringsministeren for å understreke alvoret.

Nordsjøkommisjonen er en organisasjon for regioner og fylkeskommuner rundt Nordsjøen. De har etablert en egen arbeidsgruppe for brexit-arbeidet og Rogaland har den norske representanten inn i denne gruppen. Denne har bidratt med analyser og kartlegginger av konsekvenser for havner, bedrifter, byer og regioner av ulike brexit-utfall. Vestlandsrådet, representert ved Rogaland fylkeskommune, har deltatt aktivt i dette arbeidet.

Krasjlanding

For mange har nok en hard brexit vært en fjern mulighet. Nå ser det imidlertid ut til at det blir en krasjlanding av brexit-forhandlingene. Og med ingen avtale – en hard brexit – som resultat. Alle bedrifter som handler med Storbritannia bør derfor raskt forberede seg på konsekvensene. Noen må vurdere nye markeder, noen må vurdere å etablere deler av produksjonen i Storbritannia, mens andre må vurdere nedbemanninger.

Uansett vil mange bedrifter og lokalsamfunnene rundt dem oppleve store utfordringer i månedene framover. Vi forutsetter at regjeringen også forbereder tiltak som omstillingsmidler til lokalsamfunn og bedrifter som rammes av en hard brexit.

Regjeringen må snarest på banen og gjøre de nødvendige tiltak sammen med kommunene, fylkeskommunene og næringslivet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...