– Det er ingen skam å snu

Dette er den siste havnen vi har med historisk tilknytning som vi kan utvikle for innbyggerne. Hvordan er det mulig ikke å se et annet potensial i dette flotte området, spør Helén Meling Langeteig. Foto: Arkivfoto

Ja, så var katten ute av sekken - igjen, skriver Helén Meling Langeteig i et leserinnlegg

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2017 kl 12:59

LESERINNLEGG: Jeg snakker om områdeplan 0444 i Tananger. (Tidligere reguleringsplan. Endringen til områdeplan innbyr til enda mindre tillit. En områdeplan trenger nemlig ikke være så konkret som en reguleringsplan. Virkelig betryggende…)

0444 består av 700 sider som vi har til medio juni til å fordøye og respondere på.

Kan vi få en mer brukervennlig utgave? Denne er ikke for hvermannsen!

Innledningen treffer meg imidlertid mitt i hjertet:

«Målet for planen er å legge tilrette for at Tananger blir et sterkt og attraktivt sentrum for nåværende og fremtidige innbyggere i området. Tanangers særegne stedskvaliteter skal bevares og videreutvikles, med spesielt fokus på den maritime historie og identitet, samt bygningsmiljø».

Dette er hentet fra Planprogrammet av 2008, som er veldig bra, og som skal være selve fundamentet som 0444 skal bygge på. Større skivebom skal du lete lenge etter. Her stopper de gode intensjonene. Planprogrammet er totalt neglisjert i utvikling av 0444.

At dette sitatet i det hele tatt nevnes i sammenheng med 0444 er et overgrep og en hån både mot planprogrammet og oss innbyggere.

Flere av dere kjenner meg som en av initiativtakerne til «Sammen for Tananger - nei il blokkbebyggelse i planområdet».

Vi har etter bare tre uker samlet over 2000 underskrifter og vi er ikke ferdige ennå. Engasjementet er stort, også utover Tanangers grenser.

Mange er i opprør over at sørlandsidyll og historisk miljø i Tananger skal raseres på denne måten. Vi har engasjert oss i møter, i media, høringsinnspill med forslag, protester og også et innbyggerforslag.

Det er sendt inn en anselig mengde dokumenter fra oss i Tananger gjennom årenes løp. Men vi har visst ikke vært kreative nok, for Sola kommune ønsker at vi skriver ned og kommer med våre forslag igjen.

Jeg ble kontaktet av varaordfører Jan Sigve Tjelta for kort tid siden og ble invitert til et møte. Interessen for å møte meg var mitt engasjement med den pågående kampanjen.

Vi hadde møtet med en god dialog og diskuterte flere sider ved planen. Blir det lyttet til?

Mange av dere som er våre folkevalgte har glemt noe vesentlig:

Dere er valgt av folket og skal arbeide for folket. Når dere i flere år presterer å overse innspill og protester fra innbyggerne, i den skala dere gjør, da gjør dere ikke jobben deres.

Noen tanker om planen:

• Infrastruktur er ikke på plass. Trafikkutfordringen er ikke løst.

• Planen ble utviklet for ti år siden - i tidenes gullalder - den er ikke justert etter dagens situasjon.

• Det haster nå med å få vedtatt denne planen - hvorfor? Sola kommune skal bygge nytt rådhus, nytt sykehjem og ny kirke. Tananger er ikke nevnt i budsjettet. (Med tanke på at mange av de store prosjekter som kommunen foretar seg også går på astronomiske budsjettoverskridelser. Rehabilitering av Sola ungdomsskole, bygging av Ressurssenteret på Grannes, for å nevne noen, så er jeg veldig bekymret for de tre store prosjektene som skal i gang nå. Blir vi i kommunen sittende igjen med samme situasjon som vi gjorde etter bygging av kulturhuset?) Vi har tid til å 
vente på en god plan.

• La nye og profesjonelle øyne se på planen - Ja til parallelloppdrag!

• Utbyggere settes stadig foran innbyggerne. Når utbyggerne skal finansiere rekkefølgekrav blir det de som bestemmer hvordan det skal se ut. Og for utbyggere gjelder kun én ting: Sluttsum - mest mulig på minst mulig areal.

• 25 familier har levd i uvisshet fordi deres tomter var innlemmet i planen. Planarealet er like stort som Stavanger sentrum er i dag. Trenger vi det i Tananger? Ta disse tomtene ut av 0444. Unngå et nytt Båtstadscenario! Vis respekt for privat eiendomsrett.

• Sola kommune skal drive steds- og byutvikling. Denne planen minner mer om ren boligutvikling. Vi har mange ledige boliger i Tananger. Det er flere tomter som er klargjort for utbygging på Jåsund/Myklebust. Disse er satt på vent pga dårlig marked. Da blir over 500 nye boenheter i dette konsentrerte området helt absurd. (Hva med parkering og barnehageplasser? To barnehager innenfor dette nærområdet er lagt ned).

• Vi trenger ikke flere boliger - Vi trenger samlingssteder og møteplasser. Vi vil mer enn bare å bo - vi vil være også!

• En så stor plan skal konsekvensutredes i følge lovverket - hvor er denne analysen?

• Det kan bli firefelts vei fra Hagakrossen til Skibmannsvegen - videre tofelts vei mot bussgarasjen. Dette i området hvor skoler, idrettsanlegg og kirke/bedehus ligger og hvor våre barn skal ferdes langs den og krysse den. Og det ryker nok noen tomter for å få plass til bredden også. Tenk hvilken økt støybelastning det blir i dette området.

Min største frustrasjon ligger i at det er så liten vilje til å ta vare på det som er fint. Forbedre og utvikle det til noe enda flottere.

Utvikling i 0444 planen går på fortetning i boligmasse. Med næringslokaler som blir så dyre at ingen vil leie/kjøpe. Dere vil stimulere til handel og stoppe handelslekkasje. Hvordan stimuleres vi til handel? Et stikkord her er trivsel. Blokker i flertall øker ikke trivselen - ikke for noen - og aller minst for de som har husene sine bak disse blokkene. De kommer til å ligge i skygge store deler av året.

Dette er den siste havnen vi har med historisk tilknytning som vi kan utvikle for innbyggerne. Hvordan er det mulig ikke å se et annet potensial i dette flotte området?

Den mest voksende næringen i Norge per i dag er turisme. Grønn turisme med fotturer, sykkel, ferdsel i uberørte miljøer har stor interesse.

Sola kommune har flere perler som ofte nevnes i og utenfor kommunegrensene. Hvorfor ikke gjøre dette til et større satsingsområde?

Havna i 0444 området kan f. eks tilrettelegges bedre for båtturister. Kanskje et gjestehus/kro, kafé med havets delikatesser. Vi har Kystkultursamlingen her og en natur som kan ta pusten fra noen og enhver. Er det ikke mulig å tenke nytt? Tenke annet enn stål og betong i høyder?

På grunn av næringsaktivitet innen olje har Tananger gjennom flere tiår fått nye innbyggere fra hele landet. Nå i senere år har vi fått flere flyktninger/innvandrere.

Hvordan skal vi få integrert nye sambygdinger, blitt kjent med dem og gjøre ting sammen med dem, når det er totalt fravær av samlingssteder? 7000 innbyggere and counting! Kirken og Tanangerhallen er ikke for alle.

Spørsmålet om at hele planen skal legges på is/glemmes fordi det ikke er råd til å gjøre noe dersom utbyggerne ikke får boltre seg i blokker har blitt stilt meg. Ja, sier jeg da. Jeg kan leve med grustomta der Danielsens butikk lå og også bussgarasjen. Skal heller tromme inn til dugnad og få fikset det kosmetiske slik at sarte sjeler kan klare å passere den noen år til. Ja, jeg vil heller ha det som er i dag enn blokkbebyggelse - inntil Sola kommune kan skrape sammen noe i budsjettet til Tananger også.

Heller vente enn å ødelegge!

Sola kommune skal ha kontordager og være tilgjengelige for spørsmål og henvendelser fra innbyggerne i Tananger. Da håper jeg dere i anstendighetens navn vil være på plass i Tananger og på dager som ikke er tett oppunder skoleferier og røde dager i mai - når folk reiser bort - slik at det i ettertid kan sies at det ikke var stort engasjement.

Jeg oppfordrer alle som bryr seg om Tananger til å si sin mening til Sola kommune. Kom med kreative forslag! Vi trenger gode løsninger.

Til dere i Sola kommune vil jeg si:

Fjellvettreglene gjelder for alle. Det er ingen skam å snu! Hva vil dere vinne mest på? Dialog med folket og ta forslag til følge - eller trumfe gjennom en plan som innbyggerne ikke vil ha?

Dersom dere velger å gå mot folket igjen, så husk at navnene deres vil for alltid bli husket som de personene som ødela Tanangers hjerte. Det blir deres bauta.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...