– Dette må kunne gjøres billigere enn 10 mill per enhet

Tom Henning Slethei (Frp) synes ikke det er greit at fire omsorgsboliger koster nesten 40 millioner kroner. Høyre mener derimot at det er så stort behov for disse boligene, at de ikke kan trekke i bremsen nå. Foto: Trine Barka Højmark

Tom Henning Slethei (Frp) synes prosjektet med nye omsorgsboliger ved Kjeldsberg ring har blitt for dyrt og ville utsette alt. Det fikk han ikke flertallet med på.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

KOMMUNALE BOLIGER: Sola kommune ønsker å legge til rette for fire boliger for personer med rus- og psykiske problemer ved Kjeldsberg ring. Målet var også å ha legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og Rus og psykiatri (ROP)-team i samme bygg, i tillegg til øyeblikkelig hjelp-tilbud (ØHD).

Da saken ble behandlet sommeren 2017 foreslo rådmannen å øke rammen fra 26,4 millioner (som bare innehold boligene) til 43,8 millioner for å få på plass disse ekstra funksjonene.

Ønsket kostnadsreduksjon

Formannskapet ba den gang rådmannen se på alternative løsninger, blant annet om LAR fortsatt kunne være på Stangelandssenteret, om de eksisterende småhusene fortsatt kunne stå på tomten og om ROP-teamet kunne være en annen plass. Hvor målet var å få kostnadene ned. De ønsket at administrasjonen skulle senke kostnadene med hele 10 prosent. I Handlings- og økonomiplanen ble vedtaket fulgt opp med at politikerne vedtok en ramme på 39,6 millioner for prosjektet, en reduksjon på 10 prosent av den foreslåtte rammen.

Siden den gang har rådmannen redusert omfanget av prosjektet ved at lokaler til LAR-temaet er tatt ut og bygningsmassen er redusert. De har imidlertid ikke klart å redusere kostnadsrammen med mer enn 5 prosent og anbefalte at politikerne økte rammen til prosjektet med 1,9 millioner kroner. Altså fra 39,6 millioner til 41,5 millioner kroner.

– For stor økning

Politikerne fikk fremlagt saken i formannskapet forrige uke og var ikke fornøyde.

– Dette er Grannes ressurssenter-sprekken om igjen. Det som har skjedd her, er det samme som vi har påpekt gjentatte ganger i andre prosjekter. Her kamuflerer man store økninger ved å redusere omfanget på prosjektet. Jeg er irritert over at vi så mange ganger har forsøkt å vise dette ikke går. Her ligger det inne en kostnadsøkning gjennom at prosjektets omfang er redusert med kvadratmeter, men budsjettet er det samme, sier Tom Henning Slethei (Frp).

Da Grannes ressurssenter skulle utvides ble det først satt av 43 millioner til prosjektet men etter flere omprosjekteringer og nye krav endte prosjektet opp på rundt 100 millioner kroner. Slethei mente at Kjeldsberg boliger-prosjektet nå eskalerer i samme omfang som Grannes ressurssenter-prosjektet. Han foreslo i formannskapet tirsdag at hele prosjektet ble utsatt til 2019.

– Vi vil ha kontroll

– Vi deler mange av dine meninger, men dette har pågått lenge og saken har blitt sendt frem og tilbake flere ganger. Nå er vi opptatt av å få disse boligene på plass, fordi behovet er der. Samtidig ønsker vi å ha kontroll på prosjektet slik at det ikke blir en ny Grannes ressurssenter-sak, sier Janne Stangeland Rege (H).

– Dette er allerede Grannes ressurssenter, det har eskalert slik allerede. Nå er det en økning på 15 millioner kroner, noe som tilsvarer en prosentøking på cirka 35 prosent, sier Slethei som viser til at det opprinnelig ble satt av 26,4 millioner til prosjektet.

Mindre prosjekt

Administrasjonen har nå trukket ut LAR fra prosjektet og latt de bli værende på Stangelandssenteret. Arealet er redusert fra 1240 til 902 kvadratmeter. De ser likevel ikke hvordan kostnadsrammen kan bli mindre enn 41,5 millioner, hvis man legger inn en 10 prosent risiko.

– Nå tar vi heller bort noe, slik at vi holder oss innenfor rammen. Vi betaler nå 10 millioner per enhet (41,5 millioner for fire boliger red.anm.) for å få på plass dette fordi det haster. Jeg er sjokket over at flertallet ikke setter ned foten og trekker i nødbremsen ved så store kostnadsøkninger, sier Slethei.

Ville hatt med LAR

Siv-Len Strandskog (Ap) syntes ikke noe om at LAR ble tatt ut av prosjektet.

– Det er vanskelig å se for seg at LAR kan bli værende på Stangelandssenteret, jeg tror nok det vil gå rimelig kort tid før dette må flyttes eller det må gjøres utbedringer, og da er vi like langt kostnadsmessig. Jeg opplever at dette er dårlig økonomi, sier hun.

– Jeg skulle ønsket at LAR kunne være en del av dette, men det er en konsekvens av kostnadsreduksjon og fordi vi må komme i mål med dette. Det får gå, sier Stangeland Rege.

Rådmann Ingrid Nordbø sier at de har vurdert det som forsvarlig at LAR-utlevering fortsetter ved Stangelandssenteret.

Ville ikke øke rammen

– Resultatet er ikke slik vi ønsket, men det er stort behov for dette nå og taksameteret har allerede begynt å rulle for utskrivningsklare pasienter og hva er egentlig en million da. Vi må forholde oss til at det er slik nå og komme oss videre. Det er beklagelig at rådmannen ikke klarte å levere innenfor rammen, sier Ole Ueland (H).

Flertallet valgte ikke å øke kostnadsrammen, selv om de ville gå videre med prosjektet. De ønsket også at de allerede utplasserte småhusene ble flyttet internt og at formannskapet fikk fremlagt prosjektet for en endelig godkjenning før det inngås kontrakt

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...