Disse barna er ute året rundt - uansett vær

Friluftsavdelingen til Hålandsmarkå barnehage lar seg ikke stoppe av minusgradene.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

FRILUFT: – Her er doen, sier Tilde Krüger Bjørnstad (6) og peker på en snøbelagt ring i tre.

– Guttene pleier å gå på do her, forteller Theo Helleland Alberqueque (5) og peker på en flekk ved siden av.

De to barna befinner seg midt i Hålandsskogen, ikke langt fra lysningen hvor friluftsavdelingen til Hålandsmarkå barnehage har slått leir for dagen.

Ubåt i skogen

Det knitrer i bålet utenfor grillhytta, og et par unger har satt seg ned sammen med pedagogisk leder, Lena Sinnes, for å varme seg.

– Det er kaldt i dag, sier Lena.

Ungene nikker. Et par av de 11 barna som er på tur denne dagen har allerede gått inn i grillhytten hvor det også er fyr på bålet, og hvor Kristin Hauge er i gang med å steike fiskepinner. Men de fleste vil være ute lengst mulig før maten serveres.

– Vi skal være her hele dagen, sier Olivier Thelalanda og Brage Aasheim Gunnarsson, som har klatret opp i et tre.

– Vi skal bygge ubåt, forklarer Brage og dingler med beina.

– Vi leker hus, ubåt og is, forteller Olivier.

Lag på lag

Det uvanlig kalde været gjør at både store og små må være ekstra nøye med påkledningen. Ellers blir det fort kaldt å være ute en hel dag når Yr forteller om ni kuldegrader og frisk bris fra øst - noe som i realiteten føles som 15 kuldegrader.

– Jeg følger ekstra med på væremeldingen, ja. Du må planlegge litt, forteller den pedagogiske lederen.

Selv har hun kledd seg med to lag ull under bobleklærne. For her finnes det ikke noe som heter dårlig vær. Friluftavdelingen drar ut på tur fire dager i uken, uansett.

– Vi har det veldig kjekt. Jeg trives kjempegodt, sier Lena.

– Hva pleier dere å gjøre her?

– Vi bygger hytte, sier Theo.

– Vi har spiker, hammer, spikkekniv og sag, forteller Lena.

– Og spade og trillebår, skyter Theo inn, og løper for å hente trillebåren.

Herdes

At barna tilbringer mesteparten av dagen ute i naturen, har mange fordeler, ifølge den pedagogiske lederen.

– Det styrker grovmotorikken. I tillegg gjør vi aktiviteter som øver på finmotorikken, som for eksempel spikking. Ellers får barna brukt seg på en helt annen måte når de er her ute, sier hun.

Og selv om de er ute størsteparten av dagen, i all slags vær, blir ikke disse barna oftere syke enn andre.

– De blir nok godt herdet, sier Lena med et flir.

Populært valg

Selv har lederen arbeidet på friluftsavdelingen i snart fire år, og kan fortelle at den er et populært tilbud som mange foreldre søker barna sine inn på.

– Den pleier å bli full, sier hun.

I år går det 13 barn på avdelingen, men ofte deles gruppen i to når de skal på tur. Barnehagen har også to grillhytter, to forskjellige steder i skogen, og disse blir ofte brukt, spesielt når været er kaldt eller surt.

– Det er godt å ha et sted vi kan gå inn og varme oss. Nå blir det for kaldt å sitte i ro og spise ute, sier Lena, og flipper potetbåtene og gulrøttene som snart er møre over bålet foran henne.

Inne i grillhytta nærmer også fiskepinnene seg ferdigstekt, og benkene fylles opp av små, sultne mager med kalde fingrer. Det skal uten tvil smake godt med mat.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...