Disse damene mener de har verdens viktigste jobb

Anne-Bente Valen, Elisabeth Aareskjold, Jorunn Østebø og Marie Haugvaldstad er stolte og glade i arbeidsplassen sin. Aareskjold har til og med Sømme barnehages sommerfugl-logo på t-skjorta. Foto: Line Viste

Med nærmere 100 års fartstid til sammen, burde de vite hva de snakker om.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2017 kl 22:00

BARNEHAGE: Jorunn Østebø har vært med helt siden oppstarten for 30 år siden, Elisabeth Aareskjold har vært ansatt i barnehagen i 29 år og Anne-Bente Valen begynte for 27 år siden. Marie Haugvaldstad begynte i Sømme barnehage som ettåring i 1991. Da var hun en av dem som Østebø passet på.

– Du lærte å gå her i barnehagen du, Marie, sier Østebø.

Og hun har lært mye mer enn det her, selv i voksen alder. Da Haugvaldstad utdannet seg til å bli barne- og ungdomsarbeider satte hun gamle-barnehagen på lista over steder hun ville ha praksis. Slik ble det, og etter fullført læretid ble hun fast ansattt.

Meninger og engasjement

Det er lenge siden de første «ungene» begynte å komme med sine barn her i barnehagen.

– Nå er de vel snart besteforeldre, sier Aareskjold og ler.

– Hva er suksessoppskriften, hvordan har dere holdt dere så lenge på samme sted?

– Det er nok det at vi tar eierskap til oppgavene og jobben. Vi brenner for faget, sier Østebø.

– Vi har vært her så lenge at vi føler nesten at vi eier litt av barnehagen, sier Aareskjold.

Og selv om arbeidsplasser med mange kvinnelige ansatte har ord på seg for å ha et høyt konfliktnivå, mener de ikke det er verre på deres arbeidsplass enn andre steder.

– Vi er ikke alltid enige, men det er bra. Det motsatte hadde vært unaturlig. Det er ingen som er underdanige her, sier Østebø.

– Hva er det beste med å jobbe i barnehage?

– Ungene, sier damene i kor.

De liker hvor ærlige de er, alle gullkornene de kommer med, og alt de får utforske og oppdage sammen med barna, særlig ute i naturen.

– Måten de undrer seg og beskriver ting og fenomener gjør at vi også ser verden på en ny måte, sier de.

Fikk melkespreng

Veteranene har tatt imot unger helt ned mot seks måneder i barnehagen. Da er det naturlig at de får et nært forhold til barna, og omvendt.

– Vi hadde en som jeg alltid ga flaske. Han var mest vant med meg. Så var det en dag at en av de andre skulle gi meg avlastning så jeg fikk spise selv. Jeg måtte sette meg et stykke unna så han ikke så meg. Da kjente jeg faktisk at jeg fikk melkespreng, sier Aareskjold og ler.

Aareskjold er også blant dem som har jobbet i barnehage mens hun har hatt småbarn selv. Det er ekstra travelt.

– Det var litt slitsomt. Det blir til at du leser de samme bøkene, og driver med bleieskift både på jobb og hjemme, men det går jo for en periode, sier hun.

Trygge barn og foreldre

– Det er stadig debatt rundt ettåringer i barnehage. Hva er deres syn?

– Det er mye forskning som viser både positivt og negative sider ved det. Vi ser blant annet at mange små barn er veldig sosiale, og at de knytter vennskap i barnehagen som varer helt til voksen alder, sier Østebø.

De mener en god tilvenningsperiode er essensielt, og at det er opp til de voksne i barnehagen å legge opp til at barna - og ikke minst foreldrene - blir trygge.

– Hvordan gjør dere det?

– Harmoni er viktig, sier Østebø.

– Trygghet og respekt for at barna har mange typer følelser, sier Haugvaldstad.

– Tilstedeværelsen fra oss voksne, legger Aareskjold til.

– For meg er det viktig å alltid ha et åpent fang, sier Valen.

Engasjement og godt humør er viktig for å trives på jobb, mener barnehageveteranene. Foto: Line Njaa Viste

Tør si ifra

– Hva har endret seg mest i løpet av disse 30 årene?

– Foreldrene er mer involverte, sier Valen.

– På godt og vondt?

– Jeg synes det er mest positivt. Før var foreldrene så sjeleglade for å få barnehageplass at de turte ikke kritisere noe. Da var de redd for å miste plassen påfølgende år. Nå tør de å si ifra hvis noe ikke er som det skal være, sier Østebø.

– Det er en veldig givende jobb. Jeg gleder meg til å komme på jobb hver eneste dag, sier Østebø.

Lengter tilbake

I disse dager har mange fem- og seksåringer sine siste dager i barnehagen. Det er spesielt både for ungene, foreldrene og de ansatte.

– Det er vår oppgave at de skal være klare til å begynne på skolen. Vi prøver å fokusere på det nye de skal ta fatt på, i stedet for det at de skal slutte her, sier Østebø.

De fleste av ungene går videre til Sola skole. Siden barnehagen ofte er på tur i nærområdet, er det ikke sjelden at det er vinking fra skolegården og klemmer å få.

– Det er skoleunger som har vokst over oss i høyde som fortsatt kommer springende for en klem, forteller damene, som ikke bare mener de har verdens viktigste, men også verdens beste jobb.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...