Edelt metall til ambisiøse BMX–syklister

Lars Ole Hetland (t.v) og Eirik Wegger (midten) kom henholdsvis på andre og førsteplass i sine klasser da Norgesvupen ble avsluttet i helgen (foto: privat).

Lokale BMX–talenter sørget for førsteplass i juniorklassen og andreplass i eliteklassen da resultatene fra årets Norgescup ble klare i helgen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

I helgen ble årets siste ritt i Norgescupen for BMX avholdt. Sammenlagt kom lokale Eirik Wenger på andreplass i juniorklassen, mens Lars Ole Hetland kom på andreplass i eliteklassen.

Atten år gamle Eirik Wegger er en lidenskapelig BMX–syklist med store ambisjoner. Men han tar også VG3 i flyfag, og hadde i år bestemt seg for å ta det med ro, slik at han kunne fokusere på skolen. Men det skulle vise seg at avgjørelsen ga positiv uttelling også på BMX–banen.

Tidligere i sommer vant Wegger juniorklassen under norgesmesterskapet i BMX, og under det nordiske mesterskapet kom han på andreplass. I helgen som var ble Norgescupen i BMX avsluttet, og Wegger ble sammenlagtvinner i juniorklassen.

– Det har vært kjekt, sier han selv om sesongen.

Mindre press

– Jeg har mye skole og sånn, så jeg hadde bestemt meg for å ta det litegrann med ro, men det hadde faktisk positiv innvirkning på syklingen. Det førte til at jeg la mindre press på meg selv. Det var ikke så hardcore satsting. Jeg syklet for å ha det kjekt. Målet var likevel å vinne NM og Norgescupen, og det fikk jeg til.

Saken fortsetter under bildet

Satsingen på skole ga paradoksalt nok god uttelling på BMX–banen for Eirik Wegger (foto: privat).

Resten av sesongen kommer han til å konkurrere mest for å ha det kjekt.

– Det er ikke så mye mer igjen, men det blir noen lokale løp. Og så kan det være at jeg tar en tur til et innendørsløp i Frankrige i desember, men det kommer an på når jeg har eksamen. I flyfag er det ikke sånn at alle eksamenene kommer på slutten av året. Vi har eksamener hele veien.

– Lagsport ikke for meg

Til tross for sin unge alder, har Wenger allerede opparbeidet seg tolv års erfaring som BMX–syklist.

– Jeg er en person som aldri har fått det til i lagsport. Jeg har prøvd både håndball og fotball, men det funker ikke for meg. I BMX kan jeg skylde på meg selv når det går dårlig, og gikk meg selv æren når det går bra.

Så langt har han unngått de helt store skadene.

– Jeg har egentlig kommet meg unna det meste. Jeg har en tendens til å trekke meg ut før det går skikkelig gale. Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig, men velger å tro at det er bra, sier han og ler.

– Mer skole neste år

Også neste år er det skolen som får hovedprioritet.

– Jeg tror ikke det blir så mye sykling. Det blir i alle fall litt mer skole, og så er jeg forhåpentligvis i lære på denne tiden neste år.

Wegger nærer likevel et ørlite håp om at det reduserte ambisjonsnivået kan gi positive utslag også i framtiden.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle skje i år, men det kan jo være at det har hjulpet. Men jeg må uansett sykle for å holde det ved like. En blir ikke bedre av ikke å sykle, i alle fall.

Saken fortsetter under bildet

Eirik Wegger (t.v.) og Lars Ole Hetland (foto: privat).

Tung trening for Hetland

Treningsmakkeren til Wegger, Lars Ole Hetland, sykler i eliteklassen for menn. I Norgescupen endte han opp med en andreplass sammenlagt, til tross for en noe tung sesong.

– Det har vært mye trening. Det har gjort at kroppen har vært litt tung. Fokuset har vært på trening for å legge et godt grunnlag for neste sesong, og egentlig gjorde jeg det ikke så bra i Norgescupen heller, men fram mot det siste rittet nå i helga kjørte jeg litt lettere trening. Da fikk jeg vist hva jeg kunne, og lå lenge foran han som vant sammenlagt, sier Hetland.

Treningen har hatt et formål. Neste år har nemlig Hetland som mål å vise godt igjen blant eliten i Europa.

– Jeg har lyst til å hevde meg i eliteklassen i Europa og kjøre finaler, i tillegg til å være med å kjempe om NM–tittelen og Norgescupen sammenlagt.

– Vil bli best

Hetland drømmer om å bli best i verden. Men før den tid er det mye som skal være på plass.

– Du må ikke gi opp, men jobbe hardt, og sørge for at du har gode folk rundt deg. Og så må du lage en plan som passer for deg. I BMX er det ikke sånn at alle trenger det samme. Vi er forskjellige. For oss fra Norge er det også viktig å komme seg ut og trene med folk fra andre steder. Her er miljøet veldig lite, sammenliknet med USA. Der kan en trening være som en VM–finale. Det er bra å trene med gode folk hele tiden.

Også Hetland trives godt med det individuelle aspektet ved BMX–sporten.

– Jeg liker å utfordre meg selv, og liker frykten. Det går fort, med store hopp. Jeg liker å hele tiden pushe meg selv på de tingene. Og så liker jeg den treningen vi gjør. Vi jobber med styrke, spenst, og sprinting. Egentlig liker jeg hele greiene, og at alt står på meg. Ute på banen er jeg ikke avhengig av noen andre. Jeg styrer det selv. Det liker jeg veldig godt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...