- Ei fortalte til meg at de hadde drept broren og hennes to onkler

Elena Broadhurst underviste blant annet i engelsk på barnehjemmet. Foto: Privat

Elena Broadhurst kommer tilbake til Norge med sterke inntrykk.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

- Det var en veldig fin opplevelse. Samtidig var det vanskelig å se på den tragiske situasjonen. Mange barn uten etternavn. Mange visste ikke hvor foreldrene var. Mange som aldri kommer til å klare å komme seg ut av denne situasjonen, sier 18-åringen fra Tjelta til Solabladet.

Broadhurst har nettopp kommet hjem etter tre uker på et barnehjem kalt "Graceland" som ligger rett ved grensen mellom Thailand og Myanmar. Barnehjemmet blir drevet av Hvite Lilje, som er en norsk stiftelse drevet av grunnleggerne Liv Ellen og Jan Egil Omdal.

Det var onkelen hennes som tipset om muligheten til å gjøre et bidrag.

Det kan virke som om jetlaggen etterhvert har forlatt henne, men inntrykkene vil alltid være der.

Tvunget til å flykte

De fleste av de 57 barna på barnehjemmet kommer fra karen-folket, en etnisk gruppe i Myanmar.

Skjebnen eller bakgrunnen til disse 57 varierer. Noen har mistet foreldrene i interne konflikter inne i Myanmar, andre har forsvunnet grunnet alkohol, narkotika eller andre omstendigheter.

I flere tiår har de blitt utsatt for overgrep fra myanmarske styresmakter, og blitt tvunget på flukt over grensen.

18-åringen fikk høre sterke vitnesbyrd fra de som var på barnehjemmet.

- Ei fortalte til meg at de hadde drept broren og hennes to onkler. Hennes eneste ønske var å se familien igjen, men det kommer nok aldri til å skje. Om hun drar tilbake vil også hun bli drept. Det var det sterkeste vitnesbyrdet jeg fikk høre. Det ble mye tårer, sier Broadhurst.

Positiv gjeng med sterke historier. Som Elena sier, det ble mye tårer. Foto: Privat

Barna har også har fått et helt eget inntrykk av hvite europeere som kommer dit.

- De er vant med at hvite folk som kommer inn enten er mafia, eller noen som har lyst til å voldta dem, sier Broadhurst.

Utrolig givende

Sterke inntrykk og historier til tross, Broadhurst er ikke i tvil om at dette var en god måte å tilbringe tre uker av sommeren på.

Hun oppfordrer på det sterkeste andre til å gjøre det samme, og ta kontakt med Hvite Lilje. Eller henne.

Da hun var der nede fikk hun være med på et bryllup. Hun koordinerte sport og dataaktiviteter for ungdommene i hjemmet. I tillegg underviste Broadhurst i engelsk, pluss at hun hadde samtalegrupper for ungdommer.

Og hun fikk mye støtte av datteren til hun som driftet barnehjemmet på det språkmessige.

Hun ville ikke vært opplevelsen foruten.

Nå vil 18-åringen at flere skal bidra. Foto: Tore Kommedal Asheim

- Det er første gangen jeg har gjort slikt. Nå som jeg har gjort det en gang vil jeg være med Hvite Lilje mer og fortsette dette arbeidet. Og vi har lyst til å sende ned mer folk, sier 18-åringen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...