En siste samling på flystasjonen

– Jeg burde vel helst ikke smile på en dag som denne, sa en tydelig berørt flystasjonsjef, Bjørn Vikås. Foto: Line Viste

Nåværende og tidligere ansatte, vernepliktige og venner av flystasjonen, samlet seg til en siste markering før «Wing Ops Sola» nå legges ned. – En vemodig dag, sa mange av dem.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2015 kl 09:16

– Dette er en veldig spesiell dag. Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette, sa flystasjonssjef og major Bjørn Vikås.

Like før hadde et Sea King-helikopter flydd over flystasjonen og gjort noen akrobatiske krumspring som en siste hilsen.

Formelt sett ble Sola flystasjon nedlagt i 2009, og ble først underlagt Rygge og siden Bardufoss. Driften har imidlertid gått sin nokså vante gang, frem til i fjor da det kom et brev med klar beskjed om at de skulle slutte å ta imot jagerfly. Og i juli er det unektelig over.

De ansatte, samt spesielt inviterte, hadde samlet seg til en markering nå før sommeren, selv om driften formelt sett legges ned først neste måned.

De fem vernepliktige fikk med seg et minne fra flystasjonen, som de aller siste som får ha førstegangstjeneste på Sola.

– Disse fem representerer de 450 som har avlagt førstegangstjeneste her hos oss. Det er et spesielt sted å være siden mange av arbeidsoppgavene har vært gradert, og de ikke har kunnet fortelle hva de har vært med på, sier major Bjørn Vikås.

70 års historie

Mye av arbeidet som er gjort og ansvaret «Diamond Ops» har hatt er hemmelighetsstemplet, og man finner liten dokumentasjon på aktiviteten. Men noe kan allmennheten også få vite:

Wing Ops på Sola ble etablert allerede om kvelden frigjøringsdagen 1945. Det ble den første NATO-basen i Norge, og de fleste skvadronene ble dannet på Sola på 50-tallet, for deretter å bli flyttet til flyplasser rundt i landet. På 50- og 60-tallet var det høy aktivitet grunnet kald krig, og stasjonen fikk flere oppgaver i NATOs strategiske bombeflykommando. Sola har også vært tankflybase siden 60-tallet. Sola flystasjon og Wing Ops Sola har også vært sentral i flere øvelser.

Senest i mai i år var Sola flystasjon sentral som vertskap for NATO-øvelsen "Dynamic Mongoose". «Diamond Ops» har vært kallesignalet for Wing ops-en.

Stasjonen har hatt døgndrift, og har vært sentral i flere redningssituasjoner, blant annet etter at boligplattformen «Alexander Kielland» kantret.

De fem siste vernepliktige som har tjenestegjort ved Sola flystasjon fikk med seg et minne av major Bjørn Vikås. Foto: Line Viste

En ny tid

Og det er redningsarbeid de nå skal konsentrere seg om. De nye redningshelikoptrene skal fases inn og ha base på Sola, dronetjenesten fortsetter og forsyningssystemet skal bestå.

– Vi vil ikke lenger ta imot fly eller delta på øvelser, sier Vikås.

Samtlige ansatte bortsatt fra Vikås har fått tilbud om jobb ved 330-skvadronen. Majorstillingen er imidlertid borte og oppgavene legges inn under en kapteinsstilling.

– Så jeg må se meg om etter noe nytt å gjøre, sier en tydelig beveget flystasjonssjef.

Det var tydelig at også de andre ansatte syntes at dette var en trist dag.

– Etter så mange år med drift så føles det selvfølgelig rart at det skal ta slutt, sier Tone Kyllingstad, kaptein og en av de tillitsvalgte.

Samtlige av de ansatte, bortsett fra Vikås, har takket ja til stillinger ved redningstjenesten.

– For oss handler ikke dette om at vi mister arbeidsplasser, men om at vi mister et viktig koordineringspunkt, presiserer kaptein Oddgeir Nese.

Veteraner

Birger Strand, Helge Sandnes og Kjell Hunstok var blant veteranene som hadde tatt turen. Både Strand og Sandnes har ledet stasjonen i hver sin periode, mens Hunstok jobbet som kaptein i over 30 år. De syntes det var en vemodig dag, selv om nedleggelsen har skjedd gradvis og som del av en større omstrukturering av Luftforsvaret. De vet hvordan det er å måtte forholde seg til politiske vedtak som plutselig endrer alt.

– Vi rustet opp og brukte veldig mye penger da jeg var sjef her, men plutselig ble vedtaket omgjort og alt var til ingen nytte, sier Sandnes.

Strand var blant dem som engasjerte seg da det begynte å bli klart at flystasjonen skulle slutte å ta imot militære fly. Han skrev blant annet flere brev til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Men det var for seint, beslutningen var allerede tatt.

Helge Sandnes, Kjell Hunstok og Birger Martin Strand var blant veteranene som hadde møtt opp. Her sammen med stasjonsprest Geir Johs. Barlaup. Foto: Line Viste

– Kostbar symbolpolitikk

Geir Johannes Barlaup har vært stasjonsprest ved Wing Ops-en på Sola i to omganger. Først på 80-tallet, og nå siden 2003. Fra et strategisk synspunkt beskriver han nedleggelsen som merkelig, men innser at flystasjonen har blitt offer for en ny tid. Som prest er han opptatt av hva det gjør med både de ansatte og familiene deres å leve med usikkerhet over lengre tid. Han mener det har sviktet personalpolitisk i denne saken.

– Vi har sett gang på gang at forsvarspolitikken og familiepolitikken ikke akkurat henger sammen. Få familier hvor begge er i jobb og etablert et sted, ønsker å flytte til en annen del av landet. Vi har jo sett at det er få som har flyttet, så distriktspolitisk har ikke dette virket, sånn sett kan det kun kalles symbolpolitikk - en kostbar sådan, sier Barlaup.

Markeringen på flystasjonen ble avsluttet med grilling. Vikås delte også ut jakkemerker til de fremmøtte. I midten av fem helikoptre og fly er en diamant i sølv. Og Under står valgspråket til Wing Ops Sola - Sole Factum: Det er utført.

Regnet ga seg i det minste, slik at de ansatte og oppmøtte kunne avslutte markeringen med grilling. Foto: LIne Viste

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...