Reisebrev: Et etterlengtet besøk

Endelig fikk Berit Cathrine Dysjaland møte fadderbarnet sitt Beja. Han bor i en landsby tre timers kjøring fra Mombasa, Kenya. Foto: Privat

Berit Cathrine Dysjaland og Eivind Fjelde har nå kommet til Kenya og fikk endelig treffe fadderbarnet Beja. Det ble et godt møte, samtidig som det var vondt å se sultkatastrofen på nært hold.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

REISEBREV: Vi husker det godt enda. Dagen for tre år siden da vi fikk brevet fra Plan i posten. «Vi har fått barn» ropte jeg begeistret til Eivind da jeg så konvoluttene. Vi åpnet spent konvoluttene og på første siden av heftet så vi bilde av en skjønn smilende liten fireåring fra Kenya som het Beja.

I løpet av de neste årene har vi hatt jevnlig kontakt med Beja og familien hans. Vi sender brev og bilder på nett også ordner Plan at det blir levert til familien i Kenya. I retur har vi fått mange brev med beskrivelse av hvordan det går med familien og flere tegninger som Beja har laget. Hvert år får vi også en oppdatering om familien og arbeidet Plan jobber med i området.

Berit Cathrine Dysjaland og Eivind Fjelde fikk møte hele klassen til Beja. Foto: Privat

Da vi begynte å planlegge reisen vår var Kenya og besøk til Beja øverst på listen av hva vi ville få med oss. Det var noe vi hadde snakket om siden vi ble faddere i 2014. Det tok litt over tre timer å kjøre fra Mombasa, hvor vi bodde først, til området hvor Beja og familien hans bor. På veien fikk vi stoppe innom det lokale kontoret til Plan og fikk høre mer om hvordan Plan jobber i område. Videre gikk turen innom et lokalt matutsalg hvor vi kjøpte inn forsyninger til Beja og familien. Vi hadde lest mye om den forferdelige sultkatastrofen i Afrika som også rammer Kenya, og synes det var veldig fint å kunne bidra med mat i tillegg til de andre gavene vi hadde med.

Så var det endelig tid for å møte Beja. Vi ble tatt med til skolen og klasserommet hans hvor vi ble møtt av 54 smilende skolebarn. Vi fikk hilse på lærerinnen før vi fikk i oppgave å finne Beja. Eivind og jeg kikket på de 54 barna som satt tett rundt pultene sine, også nervøst på hverandre. Vi hadde sett flere bilder av Beja de siste årene, men var redde for at vi ikke skulle klare å kjenne ham igjen blant barna som så veldig like ut i skoleuniformene. Da de sa at vi kunne gå litt rundt i klasserommet tok det heldigvis ikke lang tid før Eivind fikk øye på Beja. Vi kjente igjen de nysgjerrige øynene og det uskyldige smilet, selv om han naturligvis så litt sjenert ut. Vi gikk smilende bort og ga ham en «high five». Vi hadde egentlig lyst å gi han en god klem, men var redde for at det ville skremme ham.

Beja likte godt fotballen som Eivind hadde tatt med. Foto: Privat

Hjemme hos Beja fikk vi hilse på hele familien til Beja. Etterpå fikk vi, ved hjelp av Plan-representant Maurice som oversatte, fortalt litt om oss og Norge, og høre mer om livet til Beja og familien i landsbyen. Vi viste frem mappen vår med bildene og brevene vi hadde fått fra dem, og Beja lo da vi viste ham det første bildet fra da han var fire år. Vi delte også ut noen gaver til Beja og søstrene hans. Beja var fortsatt litt sjenert, men så ut til å bli veldig glad for gavene. Spesielt for den lille fotballen vi hadde med, og da Eivind spurte om de skulle spille litt var han ikke vanskelig å be.

Etter hvert som vi satt og snakket med familien startet litt av en servering. Det begynte med hver vår kokosnøtt, og fortsatte med forskjellige retter som både kylling, spinat, ugali, frukt og te. Maten smakte veldig godt, men vi ble nesten litt pinlig berørt over alt de hadde stelt i stand for at vi kom på besøk. Om ikke maten var mer enn nok hadde de også laget gaver til oss. Vi ble overveldet av alle gavene vi fikk, og det var godt å se at familien til Beja også satt pris på matforsyningen og det vi hadde med til dem.

Familien til Beja vartet opp med et sikkelig herremåltid da Berit Cathrine og Eivind kom på besøk. Ved siden av dem sitter moren til Beja. Foto: Privat

Det var utrolig hyggelig å tilbringe tid med Beja og familien hans, og vi synes tiden hadde gått alt for fort da vi måtte ta farvel. Vi takket så mye for oss og den fantastiske gjestfriheten de hadde vist oss. Vi fikk klemmer fra både moren, tanten og bestemoren til Beja, og Berit fikk sneket til seg en liten klem fra Beja også. Han hadde varmet opp i løpet av besøket og stod smilende og vinket til oss sammen med resten av familien da vi kjørte. Det etterlengtede besøket ble en fantastisk og uforglemmelig opplevelse, og det var litt trist å dra fra familien igjen allerede.

På vei tilbake til Mombasa snakket vi sammen om besøket og alle inntrykkene vi hadde fått. Som ved tidligere Plan-besøk og prosjekter vi har fått se var vi veldig stolte og imponerte over alt det viktige arbeidet Plan gjør i Kenya. Det er ingen tvil om at dette utgjør en stor forskjell for barna og lokalsamfunnene deres. Det som vi ikke har opplevd før og som var utrolig vondt å se, var hvor hardt den forferdelige sultkatastrofen rammer landet.

Familien til Beja hadde mange gaver til Beit Cathrine og Eivind, og ekteparet hadde også tatt med seg gaver til dem. Foto: Privat

Vi kjørte milevis langs avlinger som var inntørket og ødelagt. Hvor familiers tilgang til mat forsvant rett foran øynene på dem. Vi var og vitne til bønder som flyttet dyrene sine i desperat jakt etter mat og vann. Plan-representanten fortalte at katastrofen ikke var livstruende for mennesker i landsbygden til Beja ennå, men at de dessverre allerede hadde hatt tilfeller hvor barn døde av sult i områder i nærheten. Noe som er helt forferdelig og uvirkelig å tenke på. Uskyldige barn og mennesker som dør fordi de ikke får mat, samtidig som hver nordmann i gjennomsnitt kaster rundt 46 kg mat i året som kunne, eller burde vært spist?

Plan-representanten fortalte videre at organisasjonen driver livreddende innsats i Kenya og de andre landene som er rammet. I området vi besøkte er Plan nå i gang med å få til en skolematordning hvor barna får servert frokost og lunsj på skolen. På grunn av underernæring har de sett at barna ikke klare å holde seg våkne i skoletimen og at flere ikke en gang orker å komme på skolen. I kriser og katastrofer gjør våre bidrag en livsviktig forskjell for at barn og familiene deres skal overleve. Vi vil derfor oppfordre alle til å bidra for å gjøre en forskjell.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...