Færre elever sier de blir mobbet

Elevundersøkelsen viser at antall elever som sier at de blir mobbet er gått litt ned siden i fjor. Foto: Arkiv

Nesten 450.000 elever har besvarte elevundersøkelsen om læring og trivsel i skolen i fjor høst. Det er rekordmange.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2019 kl 19:23

I fjor høst besvarte 447.000 elever den store elevundersøkelsen om læring og trivsel i skolen. Det er rekordmange. NTNU har analysert resultatene som handler om mobbing og arbeidsro på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Her er de viktigste funnene om mobbing:

Færre elever sier de blir mobbet

I flere år lå andelen som oppga å bli mobbet to-tre ganger i måneden eller mer på rundt 7 prosent. I 2013 så man et stort fall fra 6,8 prosent året før til 4,3 prosent. Frem til 2016 lå tallet stabilt på rundt 4 prosent.

I 2015 oppga 3,7 prosent at de ble mobbet. I 2016 gikk tallet opp til 6,3 prosent, mens i 2018 oppga 6,1 prosent at de hadde blitt mobbet av medelever, voksenperson, digitalt, eller en kombinasjon av de tre.

Den kraftige nedgangen fra 2012 til 2013 skyldes at man delte spørsmålet i to, der man kunne huke av for om man følte seg krenket eller mobbet eller begge deler. I 2016 slo man sammen de to spørsmålene igjen, og ifølge rapporten kan det være årsaken til at tallene gikk opp igjen.

Guttene opplever fysisk mobbing, jentene blir utestengt

Resultatene fra Elevundersøkelsen 2018 viser at andelen som opplever at de blir mobbet stort sett avtar med alder/årstrinn. Unntaket er 9. trinn der andelen som blir mobbet øker. Det er små kjønnsforskjeller i svarfordelingen på spørsmålet om mobbing. Resultatene indikerer imidlertid at det er en tendens til at gutter og jenter opplever ulike måter å bli mobbet på. Jenter opplever mer indirekte mobbing ved å bli holdt utenfor og baksnakket på skolen, mens gutter opplever mer direkte fysisk mobbing som å bli slått dyttet eller holdt fast.

Digital mobbing

Det er 1,9 prosent av elevene i som har rapportert at de er mobbet digitalt. 48,5 prosent av de som er mobbet digitalt, rapporterer at de også er utsatt for tradisjonell mobbing. Det er en større andel jenter enn gutter som oppgir at de er digitalt mobbet på ungdomstrinnet. For de øvrige trinnene er det små kjønnsforskjeller. Det er 0,5 prosent av elevene som oppgir at de selv har mobbet andre digitalt. Av de som har mobbet andre digitalt er det nærmere 43 prosent som også oppgir at de selv er digitalt mobbet.

Få sier de mobber

Det er 0,8 prosent av elevene som oppgir at de selv har vært med på å mobbe andre i Elevundersøkelsen 2018. Andelen som oppgir at de mobber øker i ungdomstrinnet og holder seg relativt stabil ut videregående skole. Videre viser resultatene at det er en større andel gutter som mobber. I Elevundersøkelsen 2018 er det rundt 35 prosent av elevene som utsetter andre for mobbing som også selv utsettes for mobbing.

Hvem blir elevene mobbet av?

I Elevundersøkelsen 2018 er det 6,1 prosent av elevene som oppgir at de i en eller annen kombinasjon er mobbet av medelever, digitalt mobbet av noen på skolen eller mobbet av voksne på skolen. I Elevundersøkelsen 2017 var denne andelen 6,6 prosent. Det er 4,6 prosent som oppgir at de er mobbet av medelever, og 1,6 prosent av elevene oppgir at de er mobbet av voksne på skolen de siste månedene.

25,6 prosent av de som er mobbet av voksne oppgir at de også er mobbet av elever. Jevnt over oppgir gutter mer enn jenter at de er mobbet av voksne på skolen.

– Positivt

Utdanningsdirektoratet sier i en pressemelding at det fortsatt er for mange som blir mobbet, selv om tallene er gått litt ned.

– Det er positivt å se at det er færre elever som svarer at de blir mobbet. Men, det er fremdeles for mange elever som blir mobbet. Vi vet at mange skoler jobber godt for å gi elevene en trygg og god skolehverdag, arbeidet mot mobbing må skje hver eneste dag og har ingen sluttdato, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Hege Nilssen.

Elevundersøkelsen er obligatorisk for 7. trinn, 10. trinn og vg1, og frivillig for øvrige trinn fra og med 5. trinn og til og med vg3.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...