Nytt regjeringssamarbeid: Forberedt på å svelge kameler

Gruppelederne i Sola Høyre, Sola Venstre og Sola Frp er spent på hva det nye regjeringssamarbeidet vil føre med seg. Foto: Privat/arkiv

Lokale gruppeledere ser både fordeler og ulemper med at Høyre, Frp og Venstre går sammen om ny regjering.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2018 kl 20:21

POLITIKK: – Jeg var opprinnelig en av dem som var skeptiske til samarbeidet, og til at Venstre går inn i regjering, sier gruppeleder for Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, dagen etter at det ble klart at Venstre, FrP og Høyre går sammen om å styre Norge de neste fire årene.

Etter at Jeløya-plattformen, som er den politiske plattformen de tre partiene stiller seg bak, ble lagt frem søndag ettermiddag, er den lokale gruppelederen likevel mer positiv enn før.

– Jeg ser at vi har fått mange gjennomslag, spesielt når det gjelder miljø, skole og integrering, sier hun.

Venstre fikk blant annet slått gjennom at Lofoten, Vesterålen, Senja, Jan Mayen, Skagerak og Mørefeltene holdes fri for oljevirksomhet i hele regjeringsperioden.

Gruppeleder i Sola Venstre, Anja Berggård Endresen, var blant dem som var skeptiske til å inngå et samarbeid med Frp. Foto: Sola Venstre

Listhaug-problematikk

Også andre Venstre-politikere har vært skeptiske til et samarbeid med Frp.

Mandag melder flere medier om personer som nå melder seg ut av Venstre i protest, og flere oppgir innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) som hovedårsak til at de ikke vil stå inne for et samarbeid.

Heller ikke Berggård Endresen ser på det nye regjeringssamarbeidet som problemfritt.

– Det som har vært mest problematisk har vært statsråd Listhaugs retorikk når det gjelder integrering. Men nå ser det ut for at FrP har gitt seg på noe og er dratt mer inn mot sentrum, sier gruppelederen.

Avhengig av støttte

Berggård Endresen påpeker også at den nye trepartisregjeringen fortsatt er en mindretallsregjering, som vil være avhengig av støtte fra Krf eller andre partier for å få gjennomslag i Stortinget, noe som kan være utfordrende.

Hun er ellers opptatt av at den nye regjeringen må fortsette å legge til rette for omstillingsarbeidet som er i gang i norsk næringsliv.

– Jeg håper vi vil merke regjeringssamarbeidet i Sola. En av sakene de har lovet å ta tak i er marin forsøpling. Dette er et tema Venstre lokalt har jobbet med lenge, sier gruppelederen.

Mer forutsigbarhet

– Det mindre positive er at FrP må gi kompromiss på flere saker, men kun fremtiden vil vise om dette blir en vinn-vinn-sitauasjon, sier Tom Henning Slethei, gruppeleder i Sola Frp, om det nye regjeringssamarbeidet.

Han håper at samarbeidet vil føre til mindre sjau i budsjettprosessen.

– I den siste regjeringsperioden har partiene brukt mye tid på å krangle «in public». Nå sitter de sammen og en får nok en større forutsigbarhet enn før, spår Slethei.

Han har troen på den nye regjeringen, selv om det for alle vil bety kompromiss. Av planene som ble lagt frem av statsminister Erna Solberg (H) søndag kveld, er Slethei særs fornøyd med at regjeringen vil tvinge flere kommuner til å sette ned eiendomskatten.

– Selv om vi ikke har eiendomskatt i Sola, er dette et veldig viktig prinsipp for Frp, sier han.

Gruppeleder i Sola Frp, Tom Henning Slethei, håper på mindre krangling og mer samarbeid mellom regjeringspartiene. Foto: Arkiv

Heier på Listhaug

Mindre fornøyd er han med at det heller ikke i denne regjeringsperioden åpnes for oljeleting i Lofoten og Vesterålen.

– Som representant for Sola synes jeg dette er negativt. Det kunne vært en viktig ekspansjonsmulighet, sier Slethei.

Han er ellers forberedt på at det vil inngås flere kompromiss som ikke nødvendigvis er i Frps favør.

– Det vil være fordeler og ulemper. Jeg håper vi får styre videre i den retningen vi har gjort, sier han.

Og når det kommer til den mye omtalte innvandrings- og inkluderingsministeren, er Slethei uenig med Berggård Endresen.

– Jeg heier på Listhaug! Du får skrive det med en blunkefjes-emoji bak, sier han lattermildt.

Diskusjoner

– Alle partier har nok svelget noen kameler, men de har vist hele tiden at de vil få det til, sier gruppeleder i Sola Høyre, Janne Stangeland Rege.

Hun er først og frem svært glad for at Venstre bestemte seg for å bli med på regjeringssamarbeidet.

– Jeg håpet på at vi skulle få dem med, sier gruppelederen.

Når det gjelder veien videre tror hun at spørsmål om innvandring og miljø vil by på de største diskusjonene innad den nye trepartisregjeringen.

– Spesielt innvandring kan bli litt utfordrende og Høyre er partiet i midten av de tre, men jeg har stor tro på samarbeidet, sier Stangeland Rege.

Gruppeleder i Sola Høyre, Janne Stangeland Rege, har stor tro på samarbeidet. Foto: Privat

Mer makt lokalt

Gruppelederen håper ellers at den nye regjeringen vil gi mer makt til kommunene.

– Jeg er opptatt av at vi skal kunne ta avgjørelser, uten å bli stoppet av fylke. At vi får mer råderett og respekt for lokale avgjørelser, sier hun.

Hun mener også det er viktig at regjeringen opprettholder et fokus på «omstilling» og arbeid til alle.

– Det må legges tilrette for nye næringer og vi må tenke nytt. Selv om vi ser at tidene snur, vil det fortsatt være store utfordringer, sier Stangeland Rege.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...