Frir til samarbeidspartnere på energimesse

Bjarne Holmebakken, Jan Stangeland og Per Strand fra Norse Oiltools. Til venstre Steinar Torvund, leder for forskning og utvikling innen boring og brønn i Equinor. Foto: Line Njaa Viste

Jan Stangeland har de siste fire årene jobbet med å utvikle et verktøy som skal gjøre boreoperasjoner smidigere. Nå håper han at stand på energimessen skal gi selskapet flere sponsorer.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

ONS: Norse Oiltools er et av tanangerselskapene som har egen stand under ONS.

De siste fire årene har Jan Stangeland og samarbeidspartnere jobbet med å utvikle et nytt nedihullsverktøy som skal gjøre boreoperasjonene smidigere og nedetiden for riggen mindre.

«Swarfix» er designet for å renske ut stålspon mer effektivt enn eksisterende utstyr. Det er flere aktører på markedet som har lignende produkter, blant annet Innovar Solutions som vi skrev om forrige uke, men Norse Oiltolls har fått patentert sin variant.

– Dette skiller seg fra andre magnetiske vaskeverktøy ved at stålsponet samles i en container, slik at arbeiderne slipper å stå og rengjøre verktøyet oppe på boredekket i etterkant. Det sparer tid og er bedre for sikkerheten, forklarer Stangeland.

Støtte til prototype

Utgangspunktet for ideen til det nye verktøyet var Macondo-ulykken i Mexicogulfen. Noe av problemet her skal ha vært en «skitten brønn» som hindret BOP-ventilen i å løses ut, og dermed oppstod det en utblåsning. Norse Oiltools skal utvikle nedihullsverktøy, og Swarfix er altså det første av det som etter planen skal bli en rekke verktøy.

Det knapt fire år gamle selskapet har fått støtte fra Equinor, Forskningsrådet, IRIS og Innovasjon Norge til å utvikle prototypen, som er testet i liten skala hos IRIS på Ullandhaug. Siden er denne forbedret og videreutviklet.

Siste versjon av verktøyet er produsert hos GMV på Forus, og skal nå testes av Equinor på Oseberg-feltet, før det eventuelt produseres i stor skala. Men da kreves det mer kapital.

– Equinor har vært veldig positive, men de kan ikke velge utstyr for leverandørene, så vi er avhengig av å få til avtaler med de store oljeserviceselskapene som Schlumberger, Halliburton og Baker, sier Stangeland.

Selv har han lang fartstid i oljebransjen og erfaring med å starte opp nye selskaper.

– Jeg skulle egentlig pensjonere meg, men jeg klarer det visst ikke helt ennå. Det er så kjekt å være med å skape noe nytt, sier Stangeland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...