Frp samler seg om pelsdyrbøndene

Frp-politiker Margrete Dysjaland vil kjempe for at pelsdyrbøndene skal få en bedre kompensasjonsordning enn hva regjeringen legger opp til. Foto: Arkivfoto

– Ingen bønder vil måtte sitte igjen med gjeld fra virksomhet som må legges ned som følge av pelsdyrhold-forbud, krever Sola og Eigersund Frp.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2019 kl 07:39

I helgen samles Frp til fylkesårsmøte, og sammen med Eigersund Frp vil Sola Frp sende inn en resolusjon om avviklingen og kompensasjonen i forhold til pelsdyrbønder.

– Vi håper denne blir vedtatt og oversendt til Stortings-gruppen og landsmøtet, sier Margrete Dysjaland i Sola Frp.

Sist uke tok hun kraftig til orde mot regjeringens forslag til kompensasjonsordning for pelsdyrbønder da høringsforslaget ble diskutert i formannskapet.

– Dette er familier som kan måtte gå fra gard og grunn, sa hun da.

– Viktig for Rogaland

De to lokallagene har derfor gått sammen for å levere en resolusjon som blant annet krever at ingen bønder skal måtte sitte igjen med gjeld fra virksomhet som må legges ned som følge av pelsdyrhold-forbud.

Frp fremhever i sin resolusjon at pelsdyrnæringen er en stor verdiskaper og spesielt viktig i Rogaland.

«I 2017 stod næringen for 487 årsverk og 275 millioner kroner i verdiskaping nasjonalt. Som vi vet skapes arbeidsplassene og verdiene i stor grad i områder der det betyr mye, samtidig som det er svakere grunnlag for annen landbruksrelatert næringsvirksomhet. Bare 27 prosent av pelsdyrbøndene kombinerer pelsdyroppdrett med jobb utenfor næringen. 35 prosent har pelsdyroppdrett som eneste næringsinntektskilde, mens 38 prosent kombinerer næringen med annen landbruksvirksomhet. Samtidig sier mange at pelsdyrdriften er en forutsetning for å gjøre den delen av virksomheten mulig», står det i resolusjonen.

Må ha flere analyser

Landbruks- og matdepartementet har i sitt arbeid med å utarbeide forslag til erstatninger for pelsdyrnæringen benyttet beregninger utført av Menon Economics når størrelse foreslås. I høringsnotatet fra regjeringen foreslås det en kompensasjon til oppdretterne på til sammen 365 millioner kroner, fordelt med 50 millioner til avviklingskostnader, 50 millioner til omstillingsmidler og resten til erstatning for kapitalverdier.

Frp i Sola og Eigersund mener det må flere analyser til enn én.

– Beregningsgrunnlaget for erstatning må være bredere og støtte seg på flere analyser enn fra Menon Economics, krever politikerne lokalt.

Norsk Pelsdyralslag har fått beregninger fra to andre analysebyråer i forbindelse med beregninger av tap og kompensasjonsordninger (Oslo Economics og Samfunnsøkonomisk analyse). Disse analysene viser begge at det bør gis nær 2 milliarder kroner i kompensasjon til oppdretterne.

– Kompensasjonen er for lav

Frp mener saneringskostnadene for et bruk kunne være mellom 1,2 og 1,5 millioner for et middels stort bruk, og viser til innhentet tilbud fra Grunnservice AS. For de i underkant av 200 pelsdyroppdretterne i Norge i dag, vil bare dette medføre en samlet saneringskostnad på mellom 240 – 300 millioner, mens det i høringsnotatet er lagt opp til 50 millioner i avviklingskostnader.

Det skriver Frp i sin resolusjon til fylkesårsmøtet.

– Det er i tillegg ikke i beregningene tatt hensyn til at tilgrensende leverandørvirksomheter som pelsingssentraler og fôrkjøkkener også må innstille. Det må påregnes at disse virksomhetene også vil kreve erstatning ved gjennomføring et forbud, og avviklingsordninger for disse må selvsagt også tilbys, skriver Frp.

Konklusjonen til Sola og Eigersund Frp er at kompensasjonen er satt for lav.

– Konsekvensene for næringene, og dermed familiene som blir rammet av at livsgrunnlaget deres blir revet bort, vil bli dramatisk, mener de lokale Frp-politikerne.

Dette krever Sola og Eigersund Frp:

Dette er punktene som Sola og Eigersund Frp har fått gjennomslag for:

• Det må etableres en god dialog med næringen når kompensasjonsordninger fastsettes.

• Beregningsgrunnlaget for erstatning må være bredere og støtte seg på flere analyser enn fra Menon Economics.

• Kompensasjonsordninger må utformes slik at ingen bønder vil måtte sitte igjen med gjeld fra virksomhet som må legges ned som følge av forbud.

• Det må gis kompensasjon for reelle avviklingskostnader.

• Erstatningen må kompensere fullt ut eiendommens verditap, samt se på muligheten for alternativ produksjon etter avvikling og kostnader knyttet til dette.

• Det må tilbys avviklingsordninger for tilgrensende leverandørvirksomhet, spesielt lev-erandørvirksomhet som kun leverer til pelsdyrnæringen. (Fòrkjøkken og pelsesen-traler).

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...