Frykter asylmottak endrer nabolaget

Hilde Svendsen er en av naboene i Sola Prestegårdsveg som kjenner på usikkerhet rundt det å få asylmottak som nærmeste nabo. – Kommunen gjør oss til personer vi ikke ønsker å være, sier naboene. Her er hun hjemme hos en av de som får utsikten til asylmottaket fra terrassen. Foto: Line Viste

– Det føles urettferdig at ni personer kan rekke opp hånda og bestemme at livene våre skal endres totalt, sier Hilde Svendsen.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2016 kl 10:51

Håndsopprekningen hun refererer til er formannskapsmøtet før jul, der ni av elleve politikere sa ja til at kommunen skulle gå videre med forhandlinger med UDI om å opprette et ordinært, kommunalt mottak på Sola sjø, eiendommen som kommunen kjøpte av Forsvaret i 2013. Svendsen er en av de nærmeste naboene til det planlagte asylmottaket. En annen av naboene i Sola Prestegårdsveg er også til stede under intervjuet med Solabladet.

– Blir ikke tatt på alvor

Naboene reagerer på det de anser som en hastig avgjørelse fra kommunens side, hvor beboerne har lite de skal ha sagt, selv om de blir berørt mest.

– Dette er det viktigste som har skjedd i nabolaget noen gang. Klart at det opprører folk, sier de to.

Naboene som bor i de ti husene i umiddelbar nærhet har hatt flere møter seg i mellom for å diskutere situasjonen. De har vært i kontakt med kommunen og formidlet sine bekymringer. De skrev også et leserbrev som stod på trykk i Solabladet forrige uke. Likevel føler de ikke at de blir tatt på alvor av kommunen.

– Hva er hovedproblemet med å legge asylmottaket her?

– Hovedproblemet er at det blir for nært og for mange, og den stadige uroligheten vi må leve med. Her har vi flyttet til et landlig område hvor ungene kan løpe fritt rundt. Det er klart at det endrer seg når det flytter inn 150-200 asylsøkere like ved, mange av dem med mye i bagasjen som vi ikke klarer å sette oss inn i, og hovedvekten av dem er enslige menn. Hvis kommunen gjør realitet av planene tror jeg ikke at vi våger å bli boende, sier Svendsen, og legger til at hun har snakket med flere naboer som kjenner på det samme.

– Føler oss trengt i et hjørne

Naboene har fulgt nøye med i lokale medier siden jul, og meldingene om flere slåsskamper ved akuttmottaket på Forus, samt etterforskning av en mulig voldtekt av et tre år gammelt barn samme sted, har gjort dem enda mer opprørt. Mandag denne uken ble det også kjent at en asylsøker på akuttmottaket på Alstor i Stavanger er siktet for å ha begått en seksuell handling uten samtykke mot en ansatt ved hotellet. Hendelsene med masseovergrep av kvinner i Köln nyttår, hvor gjerningspersonene skal ha vært mannlige asylsøkere fra Midtøsten, samt lignende hendelser ved en musikkfestival i Sverige, har også fått naboene til å bli enda mer betenkte når det kommer til kvinnesyn blant asylsøkere som kommer hit.

– Må vi kle oss annerledes når vi er ute på terrassen om sommeren nå for å tekkes en annen kultur. Kan barna våre fortsatt bade i basseng i hagen? spør naboene.

– Situasjonen som kommunen har satt oss i gjør oss til mennesker vi ikke ønsker å være. Vi er åpne mennesker som ønsker å hjelpe, men nå føler vi oss trengt opp i et hjørne. Jeg har måttet gå flere runder med meg selv med dette, og alle jeg har diskutert dette med sier at frykten min ikke er irrasjonell. Alle ville ha følt det på samme måte, sier den andre naboen.

Hun understreker at de ikke er negative til at kommunen vil hjelpe til i flyktningkrisen, men de reagerer på måten det blir gjort på.

– Etter å ha snakket med folk som jobber med flyktninger og asylsøkere får vi følelsen av at alt negativt som skjer skal dysses ned. Vi skjønner at politiet ikke vil spre frykt, men vissheten om at ikke alt kommer frem gjør oss bare enda mer urolige, sier Svendsen.

– Ikke egnet

Naboene sier at de ikke hadde reagert dersom det var en bolig med færre asylsøkere, eller for en barnefamilie eller to i nabolaget.

– Dette har vi lest og hørt at fungerer veldig bra. Det kan sikkert fungere med et større mottak også en stund, men hva skjer når avslagene på asylsøknadene begynner å komme? Skal det være vår jobb som naboer å være på vakt på kveldstid og vurdere når politiet bør tilkalles? spør naboene.

– Tidligere asylsøkere har jo selv sagt i Solabladet at store mottak ikke er en god løsning. Vi ser også at andre kommuner går bort ifra store mottak. Det er rart at Sola kommune ikke lytter til erfaringer, men går i stikk motsatt retning, legger Svendsen til.

Skeptisk til kompetansen

Naboene er også skeptiske til om kommunen har kompetanse til å drifte et asylmottak, til tross for at de har lang erfaring med å drive andre større institusjoner.

– Vi føler oss som brikker i et prøveprosjekt. Den informasjonen vi har fått til nå tyder ikke på at noen vet helt hvordan dette skal foregå, sier naboene.

Etter informasjonsmøtet 21. desember har det vært opp til naboene å ta kontakt. Nå har de fått beskjed av kommunen at det vil bli et møte i løpet av februar. Da håper de at kommunen har mer gjennomtenkt informasjon å komme med.

– Ordføreren sa før jul at alle innbyggere i Sola skal kunne føle seg trygge. Det er vi i hvert fall ikke, og vi føler at ordføreren har lovet noe han ikke kan holde. Det eneste kommunen kan gjøre for å berolige oss, er egentlig å droppe hele planene, sier Svendsen.

– Rart hvis vi ikke ville hjelpe

– Når samtlige norske kommuner blir bedt om å se på muligheten for å avhjelpe flyktningsituasjonen og vi har 60 kommunalt eide hybler som kan brukes til dette, ville det ha vært rart om vi ikke meldte dette inn, sier ordfører Ole Ueland om hvorfor Sola sjø raskt pekte seg ut som en aktuell lokasjon.

– Er det utført noen form for risikovurdering for nabolaget?

– Beliggenhet og bygningsmasse er vurdert av våre fagfolk. Mer detaljerte risikovurderinger knyttet til drift av mottak og konsekvensene for nabolaget vil rådmannen jobbe med frem mot en eventuell etablering etter sommeren. Da må alt fra brannsikkerhet til transport og hvordan en forholder seg til nabolaget vurderes, sier Ueland.

– Har du forståelse for at naboene føler seg utrygge, særlig med tanke på hendelser blant annet på Forus Akuttmottak den siste tiden?

– Jeg skjønner at naboer er bekymret, og det skal det være lov å være. Samtidig har det vist seg andre steder i Norge hvor mottak blir etablert at frykten viser seg å være ubegrunnet når man kommer i gang med driften. Hendelsene på Forus er enkelthendelser som ikke har gått utover naboer. Nå er Forus også et stort mottak, og vi tror at det fungerer bedre med mindre mottak, sier ordføreren.

– På informasjonsmøtet før jul sa du at kommunen skulle sørge for at innbyggerne i Sola kunne kjenne seg trygge. Kan du fortsatt love det?

– Jeg kan ikke love hvordan folk skal føle seg, men jeg mener det er grunn for at innbyggerne kan føle seg trygge. Man kan kanskje aldri få nok informasjon, men kommunen vil gå i dialog med naboene og være lydhøre for gode forslag til hvordan ting kan gjøres. Men jeg kan ikke garantere at alle skal føle seg trygge før vi er i gang, sier Ueland.

Kommunen har meldt inn ønske om å drive kommunalt mottak på Sola sjø, men har foreløpig ikke startet forhandlinger med UDI.

– Foreløpig har UDI nok med å gå gjennom søknadene fra anbudsrunden i desember, og de er ikke klar til å gå i forhandlinger med oss før tidligst uti februar. Så snart vi vet noe mer vil vi informere om dette på nettsiden. Vi sitter ikke på informasjon som vi holder tilbake, og vil informere fortløpende, sier Ueland.

Møtet med de nærmeste naboene skal fastsettes denne uken. Ved behov vil det også bli avholdt flere åpne informasjonsmøter for samtlige av kommunens innbyggere. Ordføreren understreker også at de langsiktige planene for Sola sjø ligger fast, og at midlertidig bruk av forlengningsbygget som asylmottak ikke er noe hinder for dette.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...