Tananger sentrum: Frykter rekkefølgekravene vil stoppe utvikling

– Sentrum blir ikke noe av om rekkefølgekravene er slik. Det blir for dyrt, mener Bjarte Kristiansen (Sp). Foto: Trine Barka Højmark

– For store rekkefølgekrav vil føre til at ingen vil satse i sentrum, tror Bjarte Kristiansen (Sp), som mener kommunen er grådig i Tananger sentrumsplan.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2017 kl 15:04

– Det blir for dyrt. De snakker om at det er billigere byggepriser i disse tider, men når de legger på rekkefølgekravene så blir det ikke billig lenger, sier Bjarte Kristiansen (Sp).

Han mener rekkefølgekravene som ligger inne i forslaget til sentrumsplan for Tananger er for store og at kommunen burde nøye seg med å legge inn selvsagte krav som vei og kloakk i rekkefølgekravene. Krav som å lage nytt torg, kai, miljøgate og rundkjøringer som ikke er i nærheten av der du bygger, burde ikke vært med, mener han.

– Det er arrogant og frekt av kommunen. Nå må utbygger ta hele regningen, sier han.

Kristiansen frykter at rekkefølgekravene vil skremme utbyggere for å sette i gang med noe i Tananger.

– Nå vil folk utsette og bygge noe i Tananger. Kommunen burde forskuttere og fått inn inntektene etterpå. Sentrum blir ikke noe av om rekkefølgekravene er slik. Kommunen sier at rekkefølgekravene er så store fordi planen er stor. Hadde de tatt bort rekkefølgekrav som torg og kai, så hadde ikke planen hatt behov for å være så stor, påpeker han.

– Ikke maritimt

Han synes heller ikke at planforslaget slik det nå ligger ivaretar det maritime preget i Tananger.

– Det er ingenting av dette som er ivaretatt i den planen som administrasjonen nå har laget. Nå skal bryggen bygges på ny og de ivaretar ikke det som ligger her fra før, sier Kristiansen.

– I tillegg kommer bussveien som skal gå rett gjennom torget. Dette hadde aldri skjedd i Stavanger. Selv om det er dyrt med kulvert burde bussveien legges i kulvert. Man kan ikke ha en buss kjørende rett over torget, sier Kristiansen.

Kulvert er noe av det Kristiansen og Sp, likt mange andre, vil foreslå når saken skal behandles i slutten av måneden.

– Administrasjonen har ikke hørt på innbyggerne. Vi burde få til en arkitektkonkurranse, hvor innbyggerne kunne stemme på det forslaget de syntes var best, sier han.

– Urealistisk med kulvert

Eli Aarskog Monsen, konstituert plan- og bygningssjef, sier at kommunen vil lage en gjennomføringsmodell for rekkefølgekrav før 2. gangs behandling av planen. Da vil de sjekke kostnader opp mot antall kvadratmeter med utbyggingspotensial.

– Denne vil likne på det vi gjorde i Sola sentrum og vi må selvsagt passe på at kostnadene som følge av rekkefølgekravene ikke blir for høye. Da vil vi gå inn å justere ned. Vi kan ikke ligge så høyt at ingen vil gå i gang med utbygging, sier hun.

Foreløpig har ikke kommunen planer om å forskuttere midler. Når det gjelder kulvert til bussveien tror ikke Aarskog Monsen at det er realistisk.

– En kulvert vil bli omfattende, det må være en undersjøisk tunnel og det er kostnadskrevende. Det vil bli en fysisk barriere i sentrum som kan ødelegge mye av miljøet i sentrum, sier hun.

Aarskog Monsen er ikke enig i at de ikke hørt på innbyggerne i denne planen og peker på at de har tatt til følge veldig mange av de over 60 innspillene som de fikk. Hun viser til at det er gjort store endringer i planen etter høring.

– Intensjonen vår har vært at hvis det er mulig så tar vi hensyn til innspillene, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...