SMÅTANKER: Hageeier uten grønne fingre

Å gå fra å ha noen potteplanter til en hel hage er ikke bare bare.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

SMÅTANKER: Jeg liker godt å ha planter og blomster rundt meg - både ute og inne. Men noen særlig grønne fingre kan jeg ikke skryte på meg. Jeg har tidligere skrevet i denne spalten at jeg sliter med å få blomster til å overleve inne. Kun orkideer og grønne planter klarer seg.

Ute har jeg vært litt mer heldig. Takket være en solrik terrasse og selvvanning i form av regn. Så det har vel egentlig vært mer flaks, enn dyktighet.

Frem til nå har jeg bodd i en leilighet i andre etasje med terrasse. Den eneste «hagen» jeg har måtte tenke på da, har vært potteplantene på terrassen.

Blomstene har vært kjøpt på butikken og jeg klarer å holde liv i dem gjennom hele sommerhalvåret. Men de kommer aldri opp på ny etter vinteren. Så hvert år kjøper jeg nye.

Nå har jeg imidlertid akkurat flyttet til et hus med hage og trer nå inn i en helt annen dimensjon av planting. Hagen er heldigvis noe opparbeidet med busker, bed og gressplen, samt noen steinheller og hvit singel.

I helgen kickstartet jeg det hele med å plante i pottene på terrassen- siden det er det eneste jeg har erfaring med. I fjor kjøpte jeg i tillegg noen urter, som jeg nå var sikker på hadde tatt kvelden etter vinteren. Men, uten at jeg hadde gjort noen anstrengelser for det, spirte både gressløken, salvien og ramsløken i potta i mars. Så det med urter ser du ut til at jeg «får» til.

Men selve hagen vet jeg ikke helt hvor jeg skal begynne. Ikke har jeg særlig god peiling på blomster- og plantearter og hvor og hvem de trives sammen med. Strategien min nå er å se hva som kommer opp i løpet av våren og hva jeg faktisk har i hagen.

Jeg tror jeg har sett noen hortensiaer og det er definitivt noen snøklokker som kom opp av plenen i påsken. I tillegg har vi et epletre - hvis ikke det var et plommetre? Jeg får ta bilder av det som vokser opp i hagen i sommer og bruke google som hjelp. Så må jeg nok ta et «internett-kurs» i stell, luking, gjødsling og alt annet du må gjøre for å vedlikeholde det som allerede er der.

Jeg ser for meg en lang høst og vinter, der jeg må lese meg opp på hagestell. Forhåpentligvis får jeg grodd meg noen grønne fingre til neste år, slik at hagen blir den idyllen jeg drømmer om.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...