Hamza Ali utfordret Gahr Støre på Utøya

Tanangergutten Hamza Ali gikk på talerstolen under årets sommerleir på Utøya. Foto: AUF

– Fraværsgrensen straffer de svakeste, mener Ali.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2017 kl 17:11

«Fellesskolen e´ hjerta av Norge. Et sted for inkludering, kor alle uansett om du e´ hvit eller svart, om du tror på Jesus eller inderlig mye på deg sjøl, kan møtes og lære å forstå, tolerera og respektera kverandre. Felleskolen e´ det som har forma meg. Forma meg te den eg e´ i dag. Det handle om at ein svart gutt fra Sola med foreldre fra verdens fattigste land har like muligheter som alle andre, og kan oppfylla drømmene sine.»

Slik innledet Ali sitt innlegg på AUF sin landsleir på Utøya fredag. Tanangergutten er nestleder i AUF Rogaland.

Det er blitt en tradisjon at representanter fra ungdomspartiet griller partilederen på saker som de brenner for.

– Har endret skolemodellen

Ali mener at dagens fraværsgrense i videregående skole har endret den norske skolemodellen, og at dette strider med Arbeiderpartiets prinsipp om at alle skal med. Han trakk frem at han ønsker seg en skole som motiverer, ikke en skole som kaster unge, talentfulle elever ut vinduet.

– Hvis Ingrid driter seg ut på høsten og får for mye fravær i et fag, så har hun ingen muligheter til å bli elektriker, uansett hvor mye hun har skjerpet seg når våren kommer. Det handler ikke lenger om hva du kan, eller hvor lyst du har til å lære, sa Ali, og understrekte at AUF mener fagkunnskapen skal være grunnlaget for karakteren, og ikke fraværet.

Han sa også at Gahr Støre bør lytte til AUF-erne, for det er de som er elever og kjenner på hvordan skolehverdagen er.

– Hjertet av Norge skal banke videre fordi vi trenger et samfunn som løfter opp hver enkelt elev. Vil du ha en skole for alle, der alle med? Jonas, da bør du fjerne fraværsgrensen en gang for alle, avsluttet Ali.

Også AUF-leder Mani Hussaini har frontet denne saken. AUF mener at det ikke bør være noen tallgrense på fravær, men at man bør ta i bruk andre midler for å få ned fraværet i videregående skole.

– Ikke et bra system

Arbeiderpartiet på Stortinget ga støtte til at fraværsgrensen skulle innføres i fjor høst, men regelverket er utformet av Høyre/Frp-regjeringen.

Gahr Støre svarte med å gi kompliment til Ali for at han er en dyktig talsperson og at han håper han når ut til mange med sitt engasjement. Partilederen sa også at moderpartiet deler AUF sitt syn om at fellesskolen er en utrolig viktig start på livet, og at alle skal bli løftet gjennom skolen.

– Når det gjelder fraværsgrensen tror jeg vi har et syn hvor vi deler verdien om at fravær ikke er bra. Derfor må vi ha et system for dette. Men et byråkratisk, firkantet system som fyller opp fastlegekontorene med forkjølede 17-åringer, det er ikke et bra system, sa Gahr Støre.

Ali sier til Solabladet at han synes Jonas svarer godt på spørsmålet, og at han nevner positive og negative sider ved skolen i dag.

– Jeg synes det er flott å ha en kommende statsminister som er ærlig om et viktig tema som jeg er opptatt av, sier Ali.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...