Hele bygda står samlet mot mobbing

Knytter bånd: Nathalie Harbo Martinsen har skrevet «modig» på båndet hun skal gi til en som trenger en oppmuntring. Vetle Eide fra speideren viser Ruben Kean, Vilde Hollund og Kristine Myklebust hvordan de skal lage sine egne vennskapsbånd. Foto: Line Viste

Idrettslaget, korpset, speideren og menigheten var med da Tananger ungdomsskole inviterte til aktivitetskveld med elever og foreldre.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 29.09.2017 kl 18:59

– Jeg tror grunnen til at mange ikke sier ifra når andre blir plaget er at de er redd for å havne utenfor selv, sier en elev på TUS. Hun får støtte fra medelever, foreldre og andre voksne som er samlet til diskusjon i klasserommet.

Hele bygda

«Think for yourself, your friends may be wrong» står det å lese på en plakat på korktavlen bak dem.

Og det er ikke bare elever, lærere og rektor som er til stede på skolen denne kvelden. Her er også representanter for Havørn, Tananger skolekorps, 1. Tananger sjø-speidergruppe og Tananger menighet.

– Skolen og FAU fant ut at vi ville få med de som møter ungdommene på fritiden også. Skolen kan ikke stå alene om dette. Alle voksne har et ansvar for å bry seg, sier FAU-leder Gry Kristiansen Engelsvoll.

Antimobbing

Temaet for kvelden er «Fra tilskuer til handling», og er en del av antimobbeprogrammet «Vi i Sola», som er et samarbeid mellom kommunen og Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning. Forrige uke kjørte de samme opplegg med niendeklassetrinnet, og denne kvelden er det altså tiendeklassingene sin tur. Ungdommer og voksne blir delt inn i grupper og fordelt på ulike rom. Her har de leker for å bli kjent og konkurranser som krever samarbeid, de ser film om mobbing i fritidsmiljø og diskuterer innholdet etterpå. Blant annet.

– Målet er at flere skal tørre å bry seg og handle når de ser krenkende atferd, enten det er i skoletida eller på fritiden, sier Engelsvoll.

Og dette gjelder enten det er barn eller voksne som tråkker over en grense.

Viktige voksne

Forskning viser at informasjon og opplæring for foreldre, samt samarbeid mellom ulike faggrupper er noen av tiltakene som virker best mot mobbing. Foreldre og foresatt har også en viktig rolle i opplegget «Vi i Sola».

Viktig sak: FAU-leder Gry Kristiansen Engelsvoll er glad for at de frivillige lagene var umiddelbart positive til å bidra. – Alle voksne har et ansvar for å skape et godt oppvekstmiljø. Skolen kan ikke stå med dette alene, sier hun. Foto: Line Viste

Noe av tanken er at de voksne skal passe på hverandres barn, og da er særlig de som er ledere i frivillige lag og organisasjoner nøkkelpersoner. Engelsvoll er veldig fornøyd med at alle hun spurte var positive og sa ja med en gang.

– Samtlige har vært veldig på tilbudssiden og vi har jobbet sammen for å få til dette opplegget, sier hun.

– Lite problemer

I den siste Elevundersøkelsen som ble lagt frem i vår svarte 1,2 prosent av elevene ved TUS at de opplevde mobbing på skolen av andre elever 2-3 ganger i måneden eller oftere. Både lærere og elever er klare på at en elev som mobbet er en for mye. Ole Jørgen Østensen er kontaktlærer på 10. trinn.

Han mener at skolen jobber godt for å ivareta et trygt og inkluderende miljø.

– Nå synes jeg vi har hatt et godt og stabilt miljø her ved skolen i flere år. Det er ikke mye problemer, og i den grad noen lager bråk tillater ikke de andre elevene at disse blir trendsettere, sier Østensen.

Vennskapsbånd

Vetle Eide fra speidergruppa har listet opp en rekke positivt ladede adjektiver på tavla. Hver enkelt får i oppgave å tenke på en person som de gjerne vil gi en oppmuntring til. Ordet som passer best til personen skrives på en skinnlapp som til slutt knyttes til et vennskapsbånd.

Kristine Myklebust, Ruben Kean, Vilde Hollund og Nathalie Harbo Martinsen setter i gang med å lage hvert sitt bånd. Martinsen har valgt ordet «modig».

– Jeg vil gi armbåndet til en person som jeg vet har gått gjennom noe vanskelig, men som har vært modig hele tiden, forklarer hun.

Både hun og de andre synes kveldens opplegg har vært bra.

Flere arenaer

Eide var ikke i tvil om at 1. Tananger Sjø ville være med på dette opplegget.

– Det er viktig for oss å bli kjent med ungdommene for å kunne bidra til et godt oppvekstmiljø, sier han.

Også Wenche Østensen, som er styreleder i Havørn, tror det er lurt av skolen å inkludere voksenpersoner som møter de unge på arenaer utenfor skolen.

– Knallbra initiativ av skolen. Vi i fotballen er heldige som ble inkludert og kurset i dette opplegget tidlig, og det er bra at stadig flere grupper bli med, sier Østensen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...