Huset som satte Sola på kartet

Det er 30 år siden det ultramoderne Sola kulturhus åpnet førene. Siden den gang har det huset alt fra nyhetsendinger til de kongelige.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2017 kl 09:12

Jubileum: – Dette huset ble bygget langt inn i fremtiden. Til og med på 2000-tallet kom det folk på besøk for å se på utformingen, sier Eirik Vatne, daglig leder av Sola kulturhus.

Han sitter i den romslige foajeen på arbeidsplassen og tar en mimrestund sammen med tidligere kulturhussjef Ernst Schønborg.

– Dette var det siste store prosjektet i en voldsom investeringsfase, sier Schønborg, som styrte huset fra det åpnet i 1987 og frem til år 2000.

Ideen om et lokalt kulturhus vokste fram allerede på 1970-tallet.

Det var stor politisk enighet om behovet for bedre lokaler til biblioteket, musikkskolen og fritidsklubben, samt konsert- og teaterscene, kino og utstillingslokaler. Men det økonomiske handlingsrommet kom først på 80-tallet.

Tidligere kulturhussjef Ernst Schønborg og daglig leder ved Sola kulturhus, Eirik Vatne, har mange gode minner fra kulissene. Foto: Linn Iren Nilsen Oppedal

70 millioner kroner

Oljeoppturen og offshoreselskapene som etablerte seg i Sola på 70- og 80-tallet, sørget for en særdeles god kommuneøkonomi.

– Kommunen lånte ut penger til fylkesveier og videregående skole, og både bedehus, idrettshaller og skoler ble rustet opp. Alle fikk det de ønsket seg, sier Schønborg.

Den gode økonomien kunne også forsvare byggingen av et kulturhus på rundt 6800 kvadratmeter, med en prislapp på drøye 70 millioner kroner.

– Det var et fett beløp i 1987, sier den tidligere kulturhussjefen.

Huset hadde en prislapp på rundt 70 millioner kroner da det ble bygget i 1987. Foto: Arkiv

Flesket til

Byggingen tok til i Kongshaugvegen, rett ved sentrum, og det var AROS og AS Betong som i felleskap vant arkitekt- og prosjektkonkurransen.

Bygget var inspirert av kulturhuset i Risør, og med bølget fasade og gress på taket skulle det gli inn i landskapet, mens innholdet skulle være av toppmoderne kvalitet.

Hovedsalen hadde noe så sjeldent som orkestergrav med plass til 40 musikere, det tekniske rommet og mediesalen skulle gjøre det mulig å kjøre TV-sendinger herfra og kulturskolen fikk skreddersydde øvingsceller og en spesialbygd konsertsal for akustisk musikk.

Fritidsklubben flyttet inn i romslige lokaler og biblioteket kunne boltre seg på 1000 kvadratmeter.

– Det skulle møte alle behov, sier Schønborg, som selv satt i plannemnda.

Trøbbel

Lørdag 21. november 1987 ble åpningsforestillingen holdt. Rita Eriksen, Sola symfoniorkester og Confession var blant de lokale bidragene på scenen. Få visste at ukene i forkant hadde bydd på dramatikk.

– Det spesiallagde sceneteppet til hovedsalen, som hadde en prislapp på over 60.000 kroner, viste seg å være en halvmeter for kort, forteller Schønborg og flirer.

Samtidig gav selskapet som skulle levere løfteplattformen i orkestergraven beskjed om at det ikke var mulig å levere løsningen allikevel.

– Da var det noen som svettet, minnes den tidligere kulturhussjefen.

Ved hjelp av iherdig jobbing ble likevel alt klart i tide. Regionens flotteste kulturhus kunne endelig tas i bruk.

I 1996 var det urpremiere på det lokale dramaet ”Rygekongen” om Erling Skjalgsson. Foto: Sola kulturhus

Geitedødsfall

I tillegg til åpningsfesten 21. november, ble det også holdt en mer formell markering 5. desember samme år. Da ble geitebukken «Kåre», oppkalt etter ordfører Kåre Kvalvik, leid inn på scenen og gitt i gave fra Byggmester Sagen.

– Vi plasserte den på gresstaket, forteller Schønborg.

For at Kåre ikke skulle bli ensom, fikk han selskap av to geiter og tre geitekillinger. Dessverre gikk det ikke lang tid før noen unger ble fristet til å klatre opp på taket og skremme dyra.

En av killingene ramlet ned og dødsfallet betød slutten for dyrehold på kulturhuset. Bukken Kåre fikk nytt liv på en miljøgård på Randaberg.

– Hodet hans henger på Helgø i dag. Hvordan det havnet der, aner jeg ikke, sier Schønborg.

Da kronprinsessen kom

De siste 30 årene i kulturhuset har ellers vært begivenhetsrike. Huset har blitt brukt til alt fra kino, konsertarena, revyscene og barneteater, til direkteoverførte nyhetsendinger fra TV2, programinnspillinger med Dan Børge Akerø, gammeldans og jazzfestivaler.

Kjente artister som Bjørn Eidsvåg og Erik Bye har stått på scenen, mens kronprinsen og Dronning Sonja er blant dem som har sittet i salen.

– Jeg glemmer ikke den gang daværende kronprinsesse Sonja og hoffdamen skulle komme på besøk. De måtte jo sitte på finere stoler enn de andre, så jeg dro til Ledaal, fikk låne noen jeg syntes så «kongelige» ut og rigget til. Hoffdamen kom rett før kronprinsessen for å inspisere, men da fikk jeg beskjed om at hun ikke kunne sitte på lik stol som kronprinsessen. De kongelige skulle jo ha bedre stoler enn hoffet, så da måtte jeg bare rigge om igjen. Det var i siste øyeblikk, sier Schønberg og ler.

I 1990 kom selveste kronprinsesse Sonja på besøk for å se «Hafrsfjordspelet». Ernst Schønborg fikk æren av å ta imot henne. Foto: Privat

Et hus for alle

Både den tidligere sjefen og den nåværende lederen håper at kulturhuset har betydd - og vil bety mye for solabuen.

– Vi vil at huset skal være tilrettelagt og at folk skal bruke det, sier Vatne, som selv vanket på ungdomsklubben i sine yngre dager og har vært leder for huset de siste fire årene.

Artist Rita Eriksen er blant dem som har stått på scenen, og hun er ikke i tvil om at Sola kulturhus har vært viktig i løpet av de 30 årene det har eksistert.

– Det er kjempeviktig å ha en møteplass der du kan gå på forestillinger, juleavslutninger, ta en kaffe eller låne en bok. Det samler folk og gir åndelig næring, sier artisten.

Store og små har stått på scenen. Foto: Arkiv

Jubileumsfest

Tirsdag 21. november, nøyaktig 30 år etter at Eriksen stod på scenen under åpningsfesten, er det igjen duket for feiring.

Det blir underholdning for store og små, og Øistein Kristiansen, kjent fra TV-programmet «Øisteins blyant» på NRK Super, skal holde tegneshow på hovedscenen.

Senere på kvelden skal artist Hanne Sørvaag avslutte kvelden med konsert.

– Jeg tror det blir veldig bra og vi håper flest mulig vil være med, sier Elisabeth Bjelland, markeds- og kommunikasjonskonsulent på kulturhuset.

En 30 meter lang kake er også bestilt.

– Det blir gratis kake til alle som vil ha. Vi håper mange kommer. Vi trenger hjelp til å spise den opp, sier Vatne og ler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...