Hva gjør barna hvis en voksen faller om?

Fredrik Ervik og Tobias Moi lærte kjapt hvordan de skulle utføre hjerte-lungeredning. Foto: Line Viste

Hvis en person faller bevisstløs om er det livsviktig å vite hva man skal gjøre, og ikke bare for de voksne.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2015 kl 11:10

Dette har fritidsordningen til Sola Fotball, Sola akademiet, tatt på alvor. Som en del av «Mulighetenes dag» inviterte de Hege Kristin Kjærvoll for å holde kurs i hjerte- og lungeredning, LHR. Kjærvoll har bakgrunn fra både Sivilforsvaret og som ambulansearbeider, og er mye rundt hos bedrifter og lag for å lære folk om dette viktige emnet.

– Det er vel så viktig at barn vet hva de skal gjøre. Det er ganske vanlig at et barn er alene med en forelder, og da er det opp til dem å skaffe hjelp dersom noe skulle skje, sier Kjærvoll.

– Hvor ringer man?

Tross mye lopper i kroppen og noen litt småsultne mager, satt barna som tente lys da Kjærvoll samlet dem i en ring for å fortelle. Mange hadde egne historier om familiemedlemmer og kjente som hadde skadet seg, og de fleste var kjent med at de burde ringe etter hjelp dersom noen falt om og de ble redde og rådville.

Kasper Ertenstein sjekker om Markus V. Nyheim puster før han legger ham i stabilt sideleie. Foto: Line Viste

I starten var en del usikre på telefonnummeret, men til slutt lød det omtrent samstemt.

– Ring 113!

– Og hvis det ikke er strøm på mobilen må man springe til en nabo, la en av guttene til.

– Det er viktig å kunne LHR, la en annen til.

Stabilt sideleie

Etter innføringen ble barna delt i grupper hvor de fikk teste ut det de hadde lært i praksis. Den ene gruppen øvde på hjerte-lunge-redning. To og to gikk de sammen for å "redde" både en voksen Anne-dukke og en baby-dukke.

– Mange av dere har jo søsken, og da er det viktig å vite hvordan vi kan hjelpe de små også, sa daglig leder Arturo Cleveland.

Henrik Moltu og Endre Heradstveit er ansvarlige for svømmetreningen på Sola akademiet, og har derfor begge livredningskurs. De geiledet en av gruppene i hvordan de skulle sjekke om en bevisstløs person puster eller ei, og hvordan man legger en pustende person i stabilt sideleie. Noen av barna syntes det var litt vanskelig å huske alle trinnene, men jo mer de øvde desto bedre satt det. I et tredje rom viste Nancy Moi en gruppe hvordan de skulle få opp fremmedlegemer som hadde satt seg fast i luftveiene.

– De lærte det viktigste

Etter kurset var instruktør Kjærvoll godt fornøyd med opplegget.

– Det er klart at det er utfordrende for så små barn som fra tredjeklasse å sette seg inn i alt dette. Men det setter seg litt etter hvert, og bare det at de nå vet hvilket nummer de skal ringe er en viktig start, sa Kjærvoll.

– Dette er kjempeviktig for alle å kunne. Det er noe man burde friske opp minst en gang i halvåret, sa Cleveland.

Daglig leder i Sola akademiet, Arturo Cleveland, viser Sturle Lea Nilsen, Markus V. Nyheim, Johannes Juvik Tveitnes, Halvor N, Nicolai Samuelsen, Jonas Rosvold og Liam Christ hva de skal gjøre hvis de finner en person som har falt om. Foto: Line Viste

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...