Hva gjør du hvis du finner et dødt dyr langs veien?

– Grevlingen er trolig blitt påkjørt og har kommet seg et stykke unna veien, mener Audun Myhre, formann i viltnemnda i Sola. Foto: Marit Roti

Audun Myhre i Vilnemnda har svar.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

– Jeg har sett på denne døde grevlingen langs Kleppvegen i flere dager, og lurer på om ikke noen skal plukke den opp? spør syklist Marit Roti som kommer innom oss i redaksjonen.

Roti la merke til det døde dyret som lå litt utpå marka søndag, og da det fortsatt var der onsdag ettermiddag bestemte hun seg for å stoppe og ta et bilde.

– Jeg lurer på hvem jeg skal ringe til? spør Roti.

Og er det egentlig vanlig med grevling i Sola?

Grevling på terrassen

Vi er ikke sikre selv, men velger å starte med Audun Myhre, formann i viltnemnda i Sola.

Han kan fortelle at grevlinger slett ikke er et sjeldent syn i Sola, men at de stort sett er på ferde mens vi andre sover.

– Det er grevling overalt i Sola på nattestid. Jeg har reddet en opp fra en kum en gang, og hadde nylig en på vei opp på terrassen min hjemme i Tananger. Siden de er nattedyr er det vondt å få øye på dem, men det er en stor bestand her, sier Myhre.

Ifølge FHI er grevling utbredt over hele Europa med unntak av de nordligste områdene samt noen øyer i Middelhavet. Bestanden er også økende.

Her i Norge finner vi de nordligste bestandene i Namdalen i Trøndelag.

Grevlingen trives best i områder der man finner løvskog kombinert med åpne områder.

Gi beskjed hvis den er i veien

Etter å ha sett bilder av den aktuelle grevlingen som altså ligger langs Kleppvegen, antar Myhre at dyret er blitt påkjørt og har klart å komme seg litt bort fra veien før den døde.

– Når dyret ligger på ei mark sånn som dette må det bare ligge og gå tilbake til naturen, sier Myhre.

Hvis noen oppdager påkjørte dyr som ligger i eller rett langs veien, skal de gi beskjed til kommunen.

– Vi har en avtale med Risa om at de skal hente alt som ligger i veien, resten tar jeg. Vi legger dyrene i en container som hentes av Norsk Protein. Det er ikke lov å kaste døde dyr i bosset, de skal leveres inn og brennes, sier Myhre.

Sover hele vinteren

For spesielt grevling-interessert kan FHI opplyse at grevlingen lever i sosiale grupper som forsvarer et territorium.

Dyrene er, som Myhre sier, nattaktive, og vandrer sjelden lenger enn et par kilometer fra hiet.

Territoriet markeres med avføring som tilsettes lukt fra analkjertler.

Grevlingen går i hi om høsten, men ligger ikke i dvale som bjørnen, men sover seg likevel gjennom hele vinterhalvåret.

Hiet har vanligvis en stor jordhaug foran inngangshullet som er 30–35 cm i diameter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...