– Jeg føler meg heldig som har fått være med på å utforme fremtidens politikk

Ap-politiker Siv-Len Strandskog synes det er stas å ha vært med på å lage nasjonal oppvekstpolitikk. – Barn og oppvekst er jo det jeg brenner aller mest for, sier hun. Foto: Arkivfoto

Denne uken la Siv-Len Strandskog (Ap) og de andre medlemmene i oppvekstutvalget frem det som skal bli partiets offisielle politikk. – Ap vil igjen sitte i regjering, og da skal dette realiseres, sier hun.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2019 kl 13:53

Som den eneste representanten fra Rogaland har Siv-Len Strandskog det siste året sittet i oppvekstutvalget til Ap for å forme det som skal bli partiets offisielle politikk. Mye reising er det blitt, men denne uken ble arbeidet utvalget har lagt ned presentert i trykksaken «Barna våre».

– Jeg liker ordet «våre». Det er noe annet enn «mitt». Ordet «vårt» både beskriver og forplikter, sier Siv-Len Strandskog.

Hun forteller at mye av det som nå er blitt Ap sin oppvekstpolitikk allerede står i partiprogrammet til Sola Ap. Utvalget har tenkt helhetlig og skal omfavne hele oppveksten og alt som hører med.

– Det begynner allerede i mors liv, og vi har derfor sagt at vi vil at nybakte mødre skal være trygge på å få den pleie som de trenger etter fødselen. Etter fødselen skal familier få hjemmebesøk, og skulle barnet være alvorlig sykt, skal foreldre få pleiepenger så lenge barnet er sykt, sier hun.

Strandskog understreker at den politikken som nå er utformet ikke bare er en haug med ting som er kjekt og bra, men tilbud som er forankret økonomisk, og der konsekvensene av tilbudene også er tatt med og regnet på.

– Vi har historisk belegg for å kunne si at Ap igjen vil sitte i regjering. Siden mellomkrigstiden har Ap hatt regjeringsmakt i lange perioder, avbrutt av perioder med borgerlig regjering. Det blir igjen en regjering med Ap, og da vil denne politikken bli gjeldende. Det er derfor med stort alvor og andektighet at vi utformer den, sier hun.

– Må henge sammen økonomisk

Noe av det hun derfor presiserte i utvalget da arbeidet tok til var å ha en klar formening om hvordan en skal ha inndekning for det som partiet vil ha med i programmet sitt.

– Vi må se på kontantytelser og avgifter kontra skatt. Regjeringen vil nå øke barnetrygden med 83 kroner. Dette koster oss én milliard kroner. Jeg kan tenke med mye som er mer målrettet og bedre for folk enn akkurat å plusse på barnetrygden. Samtidig øker regjeringen foreldrebetalingen på barnehage med 130 kroner. Det blir da en negativ effekt, og det blir å gi med én finger mens en tar tilbake med hele neven, mener Strandskog.

Barnetrygd

Fra talerstolen i kommunestyret har både Strandskog og flere av hennes partikollegaer ved flere anledninger over mange år foreslått at barnetrygden ikke skal regnes som inntekt når sosialstønad skal utregnes. Det er nemlig kommunene selv som kan bestemme dette, men Ap har ikke fått flertall for sitt forslag.

– Nå er det endelig enighet i Ap om at barnetrygden ikke skal regnes med i beregningsgrunnlaget for sosialhjelp og dette skal gjelde i alle kommuner, sier hun.

Gratis SFO

Blant andre tiltak nevner hun gratis frokost på skolen for alle skolebarn, to timer gratis SFO, og der én av timene legges midt på dagen for å bryte opp skoledagen for førsteklassingene.

– Førsteklassingene sitter for lenge i ro i klasserommet. Spesielt vanskelig er det for guttene, og det gir utslag ved at elevene blir urolige. De har behov for aktivitet, så vi vil ha et avbrekk, sier Strandskog.

Partiet vil også ha gratis SFO for funksjonshemmede barn.

– Foreldre med funksjonshemmede barn har helt andre utgifter enn andre foreldre, så de bør få dekket utgiftene til SFO fordi aktiviseringen er viktig for barna, mener Strandskog.

Leksefritt

Ap sier også noe om økt bemanning i barnevern og barnehage, helhetskultur i det offentlige arbeidslivet og leksefri skole.

– Leksefri skole er jo et stort diskusjonstema, og jeg mener de fleste leksene bør gjøres på skolen i form av repetisjon av det som er lært. Det er ulik evne og kapasitet hos foreldre til å hjelpe. En leksefri skole vil bygge ned forskjeller mellom elevene, mener Ap-politikeren.

Oppvekstpolitikken hun har vært med på å utforme skal til behandling under landsmøtet i begynnelsen av april.

– Jeg gleder meg veldig til dette, og ekstra mye i år siden jeg har fått lov til å være med på å utforme nasjonal politikk, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...