Støyproblematikken: – Kommunen må gjøre mer enn bare å lage et dokument

Kommunen har nå laget en handlingsplan mot støy, og den blir blandet mottatt av politikerne. Foto: Illustrasjonsfoto

Tanangerlisten mener kommunen må gjøre mer for å sanksjonere mot de som støyer.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2018 kl 09:40

Politikerne har nå behandlet rådmannens handlingsplan mot støy. Da den ble forelagt politikerne i utvalg for plan og miljø sist uke, var det et enstemmig utvalg som vedtok den. De la til et tilleggspunkt om at kirkegårder skal legges til på listen over steder som skal vurderes som stille områder.

Men da kommunestyret tok saken var det ikke lenger en enstemmig forsamling. Her har Tanangerlisten representanter, og de har hatt støy som fanesak fra dag én.

Gruppeleder Ole-Jørgen Østensen sier seg fornøyd med at det kommer en handlingsplan mot støy, men ikke med innholdet i den.

– Handlingsplanen som nå er lagt frem er et godt steg i riktig retning, men vi må ut av de gode intensjonene og over i handling. Den fremstår dessverre for Tanangerlisten som et dokument med lite handling bak, sier han.

Partiet mener blant annet at målsetningene til kommunen er for beskjedne.

– Årlig går det mange liv tapt i trafikkulykker i Norge. Dette synes alle er forferdelig og det settes stadig inn dyre tiltak for å redusere antall trafikkdrepte. Med det som drukner i støyen, er det faktum at dobbelt så mange dør som direkte følge av støyplager i Norge.

– Støymålerne er ikke troverdige nok

I rapporten til Sola kommune står det at målet er å redusere støyplagen med 10 prosent innen 2020. Mens ifølge Statens vegvesen er det nasjonale handlingsmålet faktisk 30 prosent Vi regner med at Sola kommune vil ikke være dårligere? For støy er faktisk et alvorlig helseproblem, påpeker Østensen og partikollega Geir Ove Skaarstad.

Tanangerlisten trekker også frem næringslivet i Risavika sitt støyprosjekt, Desibel. Dette fikk Risavika Havn kommunens miljøvernpris for, men listen fra Tananger mener støyprogrammet er lite troverdig.

– Den registrerer ikke støyen dersom det blåser mer enn 5 m/s, og i pinsen var støymåleren ved Melingssiden ute av drift. Her er det næringslivet som passer seg selv uten at kommunen følger godt nok opp som tilsynsmyndighet, sier de.

Fly- og helikopterstøy

Tanangerlisten foreslo i kommunestyret at handlingsplanen mot støy utsettes inntil allerede innførte tiltak fungerer og at det foreligger konkrete sanksjoner fra kommunen.

Forslaget får ikke flertall.

Handlingsplanen mot støy er et dokument som tar opp situasjonen ved ulike støykilder i Sola, samt en oversikt over hvor det støyer mest, blant annet i forhold til barnehager, skole og friområder. Flere barnehager ligger i både rød og gul støysone.

Politikerne mener handlingsplanen gir en god oversikt over støy i Sola, men flere av dem er også opptatt av at tiltakene mot støy fra fly og spesielt helikopter følges opp av kommunen.

– Sola prøver gjennom samarbeid med Avinor å følge opp konsesjonsvilkårene. Flykorridorer fastlegges i samarbeid med kommunen. Vi har gjennomført forhandlinger over en årrekke for å fastlegge korridorer for helikoptertrafikken. S290-helikopterne bråker veldig mye, mens ordinær flystøy går ned, orienterer kommunalsjef Arve Nyland.

Han legger til at det nå er flere boligområder som har fått mindre støy fra fly og helikoptere, spesielt i sørabygda. Men for noen er det blitt mer støy, da utflygingen er lagt over Solastranden og utover.

– Men det er pilotene som til en hver tid vurderer hvor de flyr ut fra et sikkerhetsaspekt, legger han til.

Det er også innført et sporingssystem som skal gjøre det mulig å få innsyn i alle flyginger slik at kommunen kan etterse at støytiltakene blir utført.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...