Konfirmasjon er en gullgruve for ungdommene, men svindyrt for foreldrene

Denne gjengen fra Dysjaland ungdomsskule skal konfirmeres neste helg og helga etter det. F.v: Dan Georg Nedrebø Stangeland, Håkon Dysjaland, Nora Fjelland, Jana Krupa, Oda Haakonsen og Linn Bratteteig Bie. Foto: Ida Tiberg

Dyre gaver og store pengebeløp er blitt synonymt med konfirmasjon. Banksjef Ynge Sørland råder foreldre og familie til å gi etter evne.

Solabladet
Solabladet A/S

Publisert:

Den første konfirmasjonshelga nærmer seg med stormskritt. Hvor mye skal man gi i gave? Hva forventes i gave fra faddere? Og hva gir foreldre og besteforeldre?

Det er nok mange som søker på nettet etter hva som er vanlig å gi i gave til konfirmanten i disse dager, og nettopp penger har blitt et stort tema når ungdommene skal tre inn i de voksnes rekker.

Vil ha traktor

Konfirmantene på Dysjaland skule legger ikke skjul på at deres ønsker for den store dagen ikke er av den rimeligste sorten.

– Jeg ønsker meg en traktor, kommer det kontant fra Dan Georg Nedrebø Stangeland.

Penger, smykker og motorsykler

De syv kommende konfirmantene sitter rundt et bord på et av skolens kontorer og tar ordet én etter en.

– Jeg ønsker meg penger, men jeg har også vært å sett på noen smykker som jeg kan tenke meg, forteller Oda Haakonsen.

En av jentene, Linn Bratteteig Bie, ønsker seg en lett motorsykkel for det er jo ingen hemmelighet at busstilbudet ikke er det beste på Tjelta. Selena Castillo Heradstveit vil gjerne reise verden rundt, og har derfor et stort ønske om flybilletter hun kan bruke til det formålet bare hun blir et par år eldre først. De fleste av dem vil gjerne ha et eller annet form for førerkort, og det er jo som kjent ikke spesielt billig.

– Men vi blir glade uansett hva vi får, understreker ungdommene.

Store gavebeløp

På skolen går det rykter om folk som har fått alt i fra 40.000 kroner til 60.000 kroner i gaver på konfirmasjonsdagen, men ingen i denne konfirmantgjengen forventer så store beløp.

– Det er ikke sånn at det blir et press om å få mest mulig, og det er heller ikke flaut å si hvor mye man har fått i gave sammenlignet med andre, mener de.

Penger er likevel en av grunnene til at elevene velger å konfirmere seg.

– Vi føler at vi må konfirmere oss siden det er blitt en tradisjon i familien, og vi gjør det jo også for pengene, forteller konfirmantene.

Start planlegging tidlig

Prislappen på norske konfirmasjoner ligger mellom 20.000 og 40.000 kroner. Et tradisjonelt selskap innebærer utgifter til mat, drikke, pynt, antrekk og gave. Utgiftene for foreldre og foresatte som arrangerer konfirmasjonsselskapet kan fort bli store.

– Rådene vi gir til de som skal arrangere konfirmasjonen er å starte planlegging og sparing tidlig. Sparer du 1000 kroner per måned i et par år, eller 500 kroner per måned i fire år, har du 24.000 kroner til gave og selskapet. Andre råd vi gir er å lage maten selv, be familie og gjester om hjelp til baking og matlaging, leie et rimelig lokale eller holde festen hjemme. Hold invitasjoner og pynting på et nøkternt nivå, og ta dine egne bilder. Det begrenser utgiftene. Det vil alltid være en forventing om nye klær, men selv om konfirmanten får ny dress, trenger ikke hele familien nye klær, sier banksjef i Sparebank 1 SR-bank Sola, Ynge Sørland.

Banksjef Yngve Sørland. Foto: Line Viste

Snakk med barna om økonomi

En undersøkelse som ble gjort av SR-bank i 2016 viste at 2 av 3 foreldre gir mer enn 5000 kroner i gave til eget barn. Det kom også frem at 2 av 3 betaler konfirmasjonsfesten med lønn, mens 1 av 3 betaler med sparepengene sine. Det er veldig få, færre enn to prosent, som er nødt til å låne penger for å betale selskapet.

Innad i familien gir 56 prosent mellom 500 og 1000 kroner til konfirmanter i slekta. 1 av 3 gir mer enn 1000 kroner i gave. Dersom konfirmanten ikke er i familie, men gjerne er ungen til naboen eller barnet til et vennepar, velger 90 prosent av de spurte i undersøkelsen å gi 500 kroner eller mindre.

– Det er viktig at foreldre snakker med barna sine om økonomi tidlig. Konfirmasjon er en fin anledning til å ta en prat om forskjeller, og oppdra ungene til et nøkternt forbruk. Det vil alltid være et visst press på skolen og i andre miljøer om både klær og pengegaver, og da er det viktig at ungdommene forstår at foreldrene gir gave etter det de har råd til. Jeg tror det er verst for foreldrene som føler på presset. Dra ned forventingene ved å snakke med ungdommen. Det vil de forstå, mener banksjefen.

Spent på dagen

Elevene fra Dysjaland skule skal konfirmeres neste helg og helga etter det. De er spente på hvordan dagen blir, og det er én alle er enige om at de gleder seg aller mest til;

– Å samle familien til selskap og god mat!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...